Benim körükçü oğulu gösterdiğim gibi; Dur ,yavaş dememe rağmen ağaçın tepesine zıplayıverdi.
İki dalın birbirinden uzak olması da sorun değildi,benim körükçüm için.
dalı tuttuğu gibi yakaladı.Bir eliyle dalı keserken diğer eliyle de salgım bozulmaması için dalı tutmak zorunda kaldı.Bu arada ağaca da hangi eliyle tutundu onu bende bilmiyorum:)
Başarın mutluluk resmi. Beş çıtalık bir oğul.
Farklı bir kat verme metodu.Alt kat 3 kabarmış,7 temel petekten oluşuyor.
Kuluçkalığı en üste alıyorum.Zaman içerisinde kuluçkalığı alt kata indirmesini bekliyorum.
Sezonun ilk ciddi sıkıntısı.Yavru çürüklüğü.
Avrupa yavru çürüklüğü..
Arıcılığa başladığım ilk zamanlarda da böyle bir kolonim vardı.Bakanın verdiği tarifler doğrultusunda ilaçlamayı yapmıştım.
İlaçlama süresinde açık yavruların tamamı öldüğünden,ilaçladığım koloniyi nihayetinde kaybetmiştim.
Bu sefer ilaçlamayı düşünmedim bile.Koloninin mevcut çerçevelerinin tamamını yakarak imha ettim.Yavrular için üzüldüm ama yapacak başka da birşey yoktu.
Koloninin arısını yeni bir kovana silkeledim.Geri kalan kovan ve ekipmanı hürmüz ile iyiden iyiye dezenfekte ettim.Umuyorum koloni yeni kovanda sorun yaşamayacaktır.
Yoğun bir haftayı geride bıraktım.Kolonilerde gelişme bu hafta biraz daha hızlanmış gibi.birkaç koloni hariç kat atılmamış koloni kalmadı.Gelişmeler iyi.Aslında Nisan ayında ben daha fazla hızlanmalarını bekliyordum ama beklediğim kıvama tam olarak gelmediler.2009 sezonu ile kıyasladığımdan olsa gerek takvimin gerisindeyim.2009 da tarih itibariyle 4.katı zorluyor olmaları gerekiyordu.Neyse buna da şükür.
Sabah arılığıma ayağımı atar atmaz,pekte yabancı olmadığım bir uğultu duyunca ,kafayı kaldırdığım gibi ağacın tepesinde kocaman bir oğul gördüm.Hemen körükçüme bir telefon.Maşallah heyecanı yerinde oğulu gösterdiğim gibi soluğu ağacın tepesinde altı.Salkımın olduğu dalı keserek aşağı indirdi.
Kendimi fatih terim gibi hissettim::))
Buraya kadar herşey iyi de ; bu oğul nerden çıkmıştı.Halbuki analrın kanadı kesmiştim.Acaba gözden kaçan mı vardı.Bütün kovanları kontrol ettim ve benim kolonilerimden oğula kaçan olmadığını gördüm.Mübarek nerden gelmişse gelmiş,benim arılıktaki ağaçı uygun bulmuş.İyi de etmiş hani:)
Gerekli taktikleri verdim ve aşağı sarkıttığı oğulu kovana yerleştirdim.
Bu yıl kat atma da farklı bir yöntem denemek istedim.Bu haftaya kadar attığım katları klasik yöntemle,yukarı kapalı yavrulu iki çerceve çekerek yaptım.Fakat bu hafta da geçen yıl forumda ve bloglarda bahsedilen kuluçkalığı komple yukarı taşıyıp alt kata yeni çerceveleri vererek yapılan katı attım.Bir iki ufak değişiklik yaptım.
Mesela;
Alt katın sağına veya tam ortasına ballı polenli veya az yavrulu çerçevelerden bir tanesi sağına ve soluna kabarmış petek ve altı tane de ham petek.
Bunu geçen yıl takip etmeme rağmen ,arıcılardan uygulama sonuçlarını göremedim.Bu yıl kendim test etmeye karar verdim.Artı veya eksileri uygulama sonucunda göreceğimi düşünüyorum.
Haftanın can sıkıcı olayı ise ,altı çıtalık bir kolonimin avrupa yavru çürüklüğüne yakalanmış olması.İşin daha da kötü tarafı bu belirtilerin kat attığım bir koloni de daha görünüyor olması.Ona henüz müdahale etmedim çünkü hala koku çok belirgin değil.Bir de bu koloni de dezenfekte işleminin sonucun da görmek istiyorum.
Herşeyi ile beraber güzel bir hafta sonu idi.
SLM ve Muhabbetle...
8 yorum:
Yusuf bey Selamlar,
Yeni arı alır iken böyle durumlara çok dikkat etmek gerekiyor.
Benim böyle durumlarda yapılabilecek tedavi
bir uygulamayı anlatmak istiyorum.
Hastalanmış koloni yerine boş bir kutu konuyor,kovandaki bütün arılar bu kutunun içine silkeleniyor ve kapağı kapatılıyor.
Arılar midelerindeki balı tüketene kadar gölge ve karanlık bir yerde kalıyorlar,genelde mideleri üç günlük bal stoğu alabiliyor bu yüzden en az üç gün bu kutuda kalmaları gerekiyor.
Avrupa yavru çürüklüğü sporları arıların tüyünde de olabileceği için belli bir zaman sonra bal stokları biten arılar üstlerindeki tüyleri temizlemeye başlıyorlar ve bu dört gün sonra sadece temel petekli temiz bir kovan koyuyorsunuz eski yerine ve kutudaki bütün arıları bu kovanın içine gitmelerini sağlıyorsunuz ve kutuyu daha sonra desinfekte yada imha ediyorsunuz.
Hasta olan arıların çerçevelerini imha etmişsiniz çok doğru yapmışsınız.
Eski kovanlarınıda önce sıcak soda suyuyla yıkamak gerekiyor sonrada pürmüzlemek gerekiyor,üstlerindeki mum ve propolis kalıntılarınıda iyice kazımak gerekiyor tabiki.
Yani arılar ile temas eden herşeyi
desinfekte etmeniz gerekiyor.
Bir de şüpelendiğiniz kolonileri işaretmelemeniz gerekiyor ve anında müdahale etmek için.
Bütün hastalık yok oluncaya kadar
ne arı alacaksınız nede vereceksiniz başka yerlere.
Kullandığınız el demirini ve diğer
malzemelerinizi her kovan kontrolünde tek tek desinfekte etmeniz gerekiyor,desinfekte alkolle olabilir,soda ile yani Natriumkarbonat ile olabilir hazırlaması 60 gr.Sodakristallerini
1 litre sıcak suda eriterek,bu suya
kullandığınız malzemeleri desinfekte edebilirsiniz.
Benim çok şükür daha hiç başıma gelmedi ama her arıcının başına gelebilecek bir durum olduğundan uygulama ile ilgili bizlere öğretilenleri sizlere aktarmaya çalıştım,umarım işinize yarar.
Ayrıca yakaladığınız oğul hayırlı olsun fakat resimlere bakar iken ben korktum enişte bey düşecek diye.
Antibiotik ile mücadele etmesi bizde yasak olduğu için böyle bir uygulama yapılıyor.
Antibiotik sporların aktif olduğu sürece fayda ettiği için uygulama zamanı çok önemli,ilerlemiş hastalıklarda antibiotik de işe yaramıyor ve sporları uzun bir yıl arı mumunda kalabiliyor,
söylediklerine göre 50 yıl kadar bir süre sporlar aktifleşmeyi bekleyebiliyor.
Hayırlı sezonlar diliyorum,
Selamlar Saygılar.
Abi hatırlarsan önceki haberlerinde ben sana körükcünün kıymetini bil demiştim. Ben körükçü iken ustayı ağaca çıkarıyordum:/) sen hakikaten körükcünün kıymetini bil. Bu arada geçmiş olsun inşallah toparlarsın. Sağlıcakla kal abi.
S.a. Yusuf bu körükçü biraz ayağını denk alsın, yada İlhami abiye bir kaç günlüğüne iş güvenliği dersine yolla, böyle giderse, durum vahim gözüküyor.
Yorum atanlardan birisi sanki bana sataşmış gibime geldi ama olsun, kesin senin körükçüyü kıskanmıştır ben neden agaçlara çıkamıyorum diye yapıyordur, Allah kalfanında körükçününde hayırlısını versin.
Sağlıcakla kal.
Yusuf bey,ogulun hayırlı olsun.Körükcüye nazar değecek.Maşallah diyelim.Misafirperver olduğundan ogul seni tercih etmiş.Saglıcakla kalın.
Abi senin çırak neredeyse oğulla beraber uçacakmış :)))
Maşallah.
Hastalık ve sağlık tüm canlılar için illaki bir yerlerde eksiklikler olacak.
Bereketli bir sezon dilerim...
selamunaleyküm;
ya yusufum sen ne yapıyorsun valla resme bakarken ben korktun.. öyle oğul mu alınır be...adama bir emniyet kemeri bari taksaydın adama ya.
senin uyguladığın kuluçkalığı üste alarak kat atma şekini ben geçen sene kovanlarımda uyguladım.niyetim seyrek gittiğim memleketimde ballaık üstte olunca sıcak üsste olacağı için avru faliyeti kesintiye uğramayacaktı.ama hiç bal alamadım.
sebebi bumu derken, sahildeki arıcıların hava durumuyla ilgili olarak aynı durumuda bal alamamışlardı.
bakalım senin uygulaman nasıl olacak.
inşallah başarılı olur .
sağlıcakla kal
SLM...
Mehmet Kardeşim.
Verdiğin aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ediyorum.
Sorunlu olan kolonim ,yeni ruşetlerden değil ,eski kolonilerimden birisi.Koloni kayıtlarımda sorun olmaz.Sorun bitene kadarda takipten düşmez.İzlemeye ve olası sorun tekrarlasa da tarifini birebir uygulamayı düşünüyorum.
Enişteye gelince;nazar olmaz inşallah,kedi gibidir hep dört ayak üzerine düşer kerata::))
(aileye enişte olmuş kolay mı)
Muhteşem Abi.
Körükçümün maşallahı var.Şöyle bir ay daha dayanabilirse ,bu iş tamamdır:)Ondan sonra nasıl olsa sağıma yardıma gelen çok olur.
Sayın Bakanım.
Kalfa seni habire çekiştiriyor.Vereydin belgesini de azad edeydin ne olur du sanki:)Bak görüyormusun ne diyor.Ben ustayı ağaca çıkarmış adamım::))Ya benim körükçü bu satırları okursa::))
Vecdi Abi.
Geçen yıl o kadar tuzak kurdum ,sıfır çekmiştim.Bu yıl tuzaksız kısmet ayağıma geldi::))
İyi sezon olacak iyiiii...
Fatih Bey.
Benden daha cesaretli.Tabii işi öğrenme isteği ve ilk oğul yakalama arzusu onu ağacın tepesine çıkardı.Heyecanı bitmeden sezonu bitirirsek süper olacak:)
Zafer Abi.
İnce dalda emniyet kemerimi olur be abi. Üstelik enişte çıkıyor ki hiç gerek yok:)
Bal olsa idi bloke olur ,mevcut düşer ama yine de balın olurdu.Bal ile ilgili bir durum olacağını düşünmüyorum.Fakat soru şu; koloni kuluçkalığı alt kata taşıdı mı ,taşımadı mı ?
SLM ve Muhabbetle...
YUsuf kardeşim kuluçkalığı alt kata taşımadılardı. Alt kattaki ballıkta ise bir gözde bile bal yoktu.:((
Yorum Gönder