15 Mayıs 2012 Salı

HAREKETLİ BİR HAFTA SONU

 Oran %50
 Anadolu kızları
 Böylesine atağa kalkmış bir koloni beni acayip heyecanlandırıyor...
 Benim körükçü yine ağaçlardaydı:)
 Ters kat atma yöntemiyle kat attığım bir koloni.Temel peteği kabartmaya başlamış.
 Oğul tuzak kolonim.Henüz siftah yapamadım:(
Bu resim Fatih için ::))

Sezonun belki de en yoğun haftalarından birisini geride bıraktım.Ana ruşetlerin takipi bir taraftan,koloni bakımları bir taraftan,oğul yakalama telaşı.Tam gün yetmedi,pazartesi de devam etmek zorunda kaldım.

Malum larva transferinde bu yıl tutturma oranlarındaki sıfırları görünce ,bende gaza geldim ve varımm dedim.Geçen hafta da iddialı bir yayın yapmıştım bu konuda.Buraya kadar herşey güzel.

Geçen hafta Cumartesi yazlığa gittiğimde ,şu memelere bir bakayım dedim,ne de olsa pazar günü memeleri dağıtacağım.Tam net tutma sayısını bileyim ki ona göre planlama yapabileyim.

Kovanı açtığım gibi,gözlerim şaşı oldu:..!!

50 memeden tutmuş olan sadece bir tane::((

Nasıl olur ,vesair diye düşünürken,vayy anam yandım,22 ruşet meme bekliyor ......::((

Körükçüye ,Ofisteki anaç koloniyi kap gel dedim.

Pazar günü tekrar larva transferi yapmak durumunda kaldım.Bu sefer gaza gelmedim ve oranlar netleştikten sonra yayın yapayım dedim.50 meme de ,20 meme tutmuştu.Çok kötü değil ama fire yine çok.

Bir tek tesellim var o da ;50 /1 ama 50/0 değil::))

Memeler bu hafta hazır olunca körükçüye ilk görevi verdim ve 22 ruşetteki ana memelerini imha etmesini söyledim.Tamam mı tamam,hallettim dedi.

Bu pazar günü hadi birde ben kontrol edeyim dedim,22 ruşetten 10 ruşette doğmak üzere olan veya elimde doğan bir sürü ana ile karşılaştım.

Körükçü bu ne ?

Erkek gözü ile karıştırmış olabilirim::((

Yine olağan faaliyetler diyeceğim ,bu hafta yine 2,5 oğul yakaladım.İşin güzel tarafı ,oğullar yine benim değildi.Kuzularım geliyor benim arılığın üstündeki ağaçları tercih ediyor.Kötü tarafı ise 6 oğul tuzağı kurdum.Henüz bir tanesine bile oğul girmedi.Bu yıl aslında çokta güzel tuzak kovanı kurdum ama nedendir bilinmez ,ağaçta asılmayı tercih ediyorlar,yine de benim kovana girmiyorlar.

.Beklemeye devam.

Geçen hafta ters kat atma yöntemiyle kat attığım kolonilerimi biraz tedirgin açtım.Hafta boyu hep olumsuz görüşler aldım.10-12 civarında koloniye bu sistemde kat attım.

Yaptığım kontrollerde ilk tesbitim olumlu.koloni alt kata attığım temel petekleri kabartmaya başlamış ve bir kaç kolonide ana yavru alanı için kabarmış petekleri temizleyip hazırlamıştı.Gözlemlemeye devam edeceğim ama işler yolunda gibi.

Genel durum kolonilerimin bazıları haftaya üçüncü katı ister gibi.Gelişmeleri gayet iyi .İnşalllah öyle de  devam eder...

SLM ve Muhabbetle...

10 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi Fatih resimle idare eder ama ben gerçeğini isterim:/) Körükçünün kıymetini bil...nolocak yani iki memeyi göremediyse.:/)memeleri kaçırmayıpda ağaca seni çıkarsaydı dahamı iyidi:/) Tuzaklara gelince ben terasa kuruyorum. Oğul yüksek yerlerdeki tuzakları sanki daha çok seviyor. Alta katma konusuna gelince sonuçları paylaşmaya devam et bencede olur bu iş. Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf bey selamlar,
Pişmiş tavuk harika görünüyor,afiyet olsun.
Çerçeveleri körükcü kontrol ederken
arının çıtadan silkelenmesi gerekiyor yoksa bazı memeleri arılar sanki saklıyormuş gibi üstlerinde geziniyorlar.
Oğul arılarınız hayırlı uğurlu olsun,yakalaması ayrı bir zevk ve macera:)Alta kat vermeyi burada da deniyorlar,inşallah sonuçları iyi olur,hayırlı sezonlar diliyorum Selamlar Saygılar.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Abi Maşallah körükçün seni geçti daldan dala atlamadan arıcı mı olunur :)

Bizde tavuk bekliyoruz dünürümüzden geleceeeek geleceeeekk ....
Yalnız o tavuk pişmemiş bir bakışta anladım kanaatimce körükçünün işi sana pişmeyen yerlerini vermiştir :)))

Bereketli bir sezon dilerim....

yalovalı arıcı dedi ki...

Selamlar adaşım;

Larva transferindeki oran düşündürücü zamandamı bir aksilik var kurak dönememi denk geldi.
Katı aşağıya atma yönteminin sonuçlarını bekleyenler çok.Reimde görünen olumsuzluk ham peteğin kesilmesi.
Birde benim gözüme çok çirkin gelen bir görüntü ham peteğin tellerini dikey takman.Petek üst çıtaya düzgün hizada yapışmıyor.Çerçevenin alt çıtası çok ince ve kalınlığına göre uzun olduğundan yük taşıma gücü çok azdır esner.
Bana göre teli yatay takmak en ideal şeklidir.Petek kırılması ise sorun ben 4 yatay atıyorum teli kırılma sorunu yaşamadım hiç.
Genede sen bilirsin değişik fikirleri denemede gözün kara olduğunu bildiğimden fazlada üstelemek anlamsız deneye deneye görürsün en idealini.
Kolaylıklar dilerim görüşmek üzere....

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,arın maşallahı var,hasadında aynı güzellikle olmasını dilerim.Tavuk harika görünüyor.Körükcü tercihinin ne kadar doğru seçim olduğunu her hafta görüyoruz.SAaglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Gerçeği sanalda olmuyor.En yakınımdasın ama aynı zamanda uzağımdasın:)

Yakınlaş ki tavuğun başına gelenleri öğrenebilesin.

ters kat atma tutarsa bazı işler daha pratik ve çabuk olacak.İnşallah tutacak.

Mehmet Kardeşim.

Keşke tavuğun etrafında toplanabilseydik.

Körükçüye pazar günü uygulamalı bir şekilde ,meme kontrolünü nasıl yapması gerektiğini anlatmıştım ama sonuç %50 fire.Yapacak birşey yok.O ne de olsa körükçü:)

Fatih Bey.

Kedi uzanamadığı...........::))

Bu resim sadece sana nisbetti.Her yayında ,bizim midemiz açken yemek resmi yayınlıyorsun,bu sefer ben yapayım dedim:)

Adaşım.

Larvadaki eksikliğin nerden kaynaklandığını henüz çözemedim ama sadece bir ihtimal üzerinde duruyorum.

Normalde bir koloniye 25 meme vermem lazım iken ben iki katını yani 50 meme verdim.Üstelik iki çıtayıda yan yana:(

İkinci denememde iki çıtanın arasına iki arılı çıta daha girdim ki daha iyi sarsın.Başka da bir eksiklik göremiyorum.

Bu yıl çıtalara teli tekrar yatay döşemeyi düşündüm yalnız elimde hala dikey dörtlü delme aparatı olunca aynı sistemde devam ettim.Gelecek yıl bunu da değiştireceğim.Yalnız bu tür petekteki sıkıntılar her petekte olmuyor.Tahminim bazı temel petekleri ısıtırken fazla kaçırıyorum ve arıda bozulduğunu düşünerek buraları kesiyor.

Vecdi Abi.

Körükçümün maşallahı var.Akşam olduğunda yorgunluktan ayakta duramıyor.Henüz malzeme hazırlamada geceleri çalıştırmıyorum.Onunda sırası gelecek::))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf larva transferinde bana gülenlerin haline ben tebessüm ediyorum::)
Yemek filan koyup durma, vakit yok malisef gelemem:((
Larva oranları konusunda beni kimse geçemez, 149x=0
İş iddiaya kalıra, tüm memeleride tuturmayı bilirim, ama fazla tutsun diyen, kaliteden taviz vermeli.
Sağlıcakla kal.

adem yamak dedi ki...

yusufbey. ben bundan tam 10 yıl öncekestane balı başlarken 8 çıtada kalan bir arımıntüm peteklerini üst kata yani ballığa koydum alta sadece 1 çıta ballı ve ana arıyla beraber koyup ana ızgrası koyup kovanı kapattım bal sağımı yapana kadar 28 gün geçti bal sağımındabaktımki altan koyduğum9 çıtanın tamamı mkapalı yumurtalı olup sadece arı 1 çıtayı şişirememiş onuda trakyada şişirdi ve trakyadada o kovanıayrıtutarak sağdım2 sağımda 2 teneke bal aldım tek dikkat etmeniz gereken konu ana arının altta olup ana ızgarasının mutlak konulması ana arı üste çıkarsa bal sezonunda alt katı tamamen polenle bloke olur.çalışmalarında başarılar dilerim adem yamak

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yaa ben senin için hiç yemek resmi yayınlarmıyım.Bak hiç bir tane meyve ağacı dahil resimler yayınlıyormuyum.O resim sadece fatihe idi:)

Adem Bey.

Nektar akımında bu riski alamam.Kat bloke olabilir.

Anayı ilk etapda alt kata alır arayada ızgara koyarisem ,üst katın meme takma olasılığı son derece yüksek.

Bunlar benim öngörülerim.Yanılıyorda olabilirim.Sonucu ancak uygulama sonunda görebileceğimi düşünüyorum.

Fakat bir sorum olacak.BU sistemi denemiş ve başarılı sonuç almış isen ,halen aynı uygulamaya devam ediyormusun.Etmiyorsan sebepi ne ?

SLM ve Muhabbetle...

adem yamak dedi ki...

yusuf bey bu yöntemi 2002 yılında denemiştim oda kestane akımımı başlamıştı arı anca kata geldi ve şişik peteğimde olmadığı için öyle bir deneme yaptım. daha sonraki yıllarda ise kestane akımında dahil alt kata devamlı ham petek verip petekleri yeniliyorum birde bizim olduğumuz yerde kestaneye kadar arıyı kata çıkarmak çok zor mera zayıf geçen yıl trakyaya gitmedim 2 kovanda bal başlayınca 4 adet alta ham petek koydum bal sağımında baktığımda her iki kovandada 3 çer adet petek kabartılmış peteğin tamamına yumurta atılmış ama dördüncü petek hiç şişirilmemiş kaldı .çok yağmur yağdığından zaten balda olmadı.isterseniz bir koloniye 4 yada 5 ham petek verip deneyebilirsiniz.çalışmalarınızda başarılar dilerim