16 Nisan 2012 Pazartesi

İLK KATI ATTIM...

     Çok güzel yavru uçuşu vardı.Seyirlik ti .. bende seyrettim.
Sezonun ilk katını attım hayırlısı ile.
Limon işi tutmadı.Anlaşılan benim karıncalar limonu seviyor::))
 Benim haylaz koloni.Kıştan yalancıya kaçarak çıktı.Ana verdim.Kabul de ettiler.İki haftadır bir türlü yumurta yok.Ara ara anayı da göremeyince tamam buraya kadar dedim ve birleştirmeye karar verdim.Yandaki koloni bundan daha güçlü.Basit yöntem birleştirme yöntemi gazete.
Üstelik gazete okur kültürleri artar dedim kerataların:)

Yöntemi bilmeme rağmen daha önce hiç uygulamadığım için danışma hattına başvuralım dedim.Ne de olsa tecrübe her zaman iyidir.

Aloooooo ; hatta Bakan yok !

eee Bakan yoksa Sağlık Bakanı vardır; Muhteşem Abi...

Sağolsun 7/24 hat açık ..gerekli bilgiler alındı.

Arka planda Bakan bekliyor derken Bakan hatta...

''Transfer yapıyorum'' derken araya sıkışıp her iki tecrübeyi birleştiriyorum.

Gazeteleri zaten sermiştim.Herşey hazır birleştiriyordum ki....aaa bir de ne göreyim ana gözümün önünde dolanıyor:(

Haydaaa  ! yahu sevinsem mi üzülsem mi bilemedim ama ilginç bir operasyonu da iptal ettim.

Hala anlamıyorum nasıl oldu da o kadar bakmama rağmen gözümden kaçtı.Arıcılığa ilk baladığım dönemler de gözüme girse görmekte zorlanıyordum.Hadi o zaman tamam.ama şimdi çerçeveyi çekmemle anayı görmem nerdeyse bir oluyor.

Ama bazen olmayınca olmuyor işte.Velhasılı yine anamız  meydan da dolanıyor.Geçen hafta yan çıtalarda saklanıyordu.Bu sefer merkezde gördüm ki bu da anamızın ipleri eline aldığını ve yumurtlayacağını gösteriyor.Umarım beni yanıltmaz.Yoksa bu sefer gözünün yaşına bakmayacağım.

Haftalık iş programında  koloni temizliği ve bakımları vardı.Bu ikisini bir arada yürütmek , hemde bunu tek başına yapmak insanı biraz zorluyor.Lakin işin güzel tarafı yoruluyorum ama kafamı da çok güzel dinliyorum.

Kolonide kovan değiştirme işini hemen hemen bitirdim sayılır.10 civarı değişmesi gereken koloni kaldı.Bu hafta temel petek ihtiyacı kolonilerde iyice kendini hissettirmeye başladı.Bundan sonra tahmin ediyorum artarak devam edecek ki ,bu da demek oluyor ki yeni çıtaların hazırlanması lazım.

Koloilerden kat atılması gereken  8 civarında koloni vardı.İki tanesine attım fakat diğerlerine hava şartları müsaade etmedi.Bahar havası bu ,çok değişken.Güneşli bir havada bakım yaparken,bir bulut geliyor ve bir anda kendini fırtınanın ortasında buluyorsun.Değil kat atmak ,kovan kapağı açmak imkansız.İşler bir sonraki haftaya kaldığı için üzülüyorum ama elden birşey gelmiyor.

Kolonileri karınca istilasından kurtarmak için geçen hafta limon yöntemini denemiştim.Forumdan Manap arkadaşımız limon sayesinde kovanlarını karıncalardan kurtardığını yazmıştı.Neden bilmiyorum ama benim kolonilerde işe yaramadı.Uygulamada bizim atladığımız bir nokta varsa şayet bizi aydınlatırsa sevinirim.

Karınca mücadelesinde hala en geçerli yöntem ; Selahattin Başkanın talk pudra yöntemi.Görünen o ki haftaya karıncaları pudralayacağım.Bişik olmuş keratalar::))

Herşeye rağmen güzel bir hafta sonu idi.

SLM ve Muhabbetle...




12 yorum:

Unknown dedi ki...

Yusuf bey,selamlar hayırlı olsun ilk katı atmışsınız.Bazan ana arıyı görmek çok zor oluyor.Tam oparasyona başlıyorsunuz bakıyorsun ana geziyor.Benimde başıma geldi bir kaç kez.sağlıcakla kalın kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi yaşlılığın geldiğini insan anlayamıyor neden dersen yavaş yavaş geliyor ve alışıyorsun fark edemiyorsun. Ne zamanki her zaman yapabildiğin bir işlevi yapamaz oluyorsun o zaman fark ediyorsun ama iş işten geçmiş oluyor. Örnek dersen ben ilaç prospektüslerini okuyamadığımı fark ettiğimde anlamıştım..Anayı saklandığı için göremiyorum derdim değilmiş:/) gözlük kullanmaya başlayınca anladım.

Unknown dedi ki...

Yusuf bey selamlar,
Bazen banada oluyor böyle şeyler,
ana arıyı görmemiz gerekmiyorsa her çektiğimiz çercevede görünür ana arı ama ana arıyı illa görmek istediğimizde gizlenir görünmez olur.
Katları atmışsınız hayırlı olsun,hava şartları burada da biraz soğuk ve yağışlı hayırlısı olsun bakalım bu sezon neler yaşıyacağız:)

Kolay gelsin,selamlar saygılar.

Ağvalı Arıcılık (Erdal Talha Başaran) dedi ki...

yusuf bey hayırlı olsun attığınız katlar.şu limon işini sizden takip ediyordum ne çıkacak diye.tutmadığına üzüldüm.bizde sizden dolayı tecrübe etmiş olduk.sağlıcakla

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,ballıkları koymuşsun,hayırlı olsun.Ana arı yumurta atarsa,bir hafta sonra ona çıkmak üzere bir adet arısız çerçeve ver.Vereceğin çerçeveyi,ızgara üzerinde bir hafta bekletki,ana kesme işleri olmasın.Şimdi kata ızgaranın üzerine al bir hafta sonra veresin.İlerde kovanda yaşlı arılar oluşacağından ana arının arı sütünü vereceğin kapalı gözden çıkan arılar saglayacaktır.Bol ballı sezon dileğiyle,saglıcakla kalın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey arısız çerçeveden kastım kapalı yavrulu çerçevedir.Saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Abi bu sene ballar senden ;)

Hayırlı bereketli bir sezon geçirirsin İnşallah...

BALIM dedi ki...

Katınız hayırlı olsun...

Umarım katın üstüne bir kat daha atarsınız...

Bereketli bir sezon diliyorum...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Yuısuf kardeşim Maşallah durumlar iyi görünüyor. Anayı bende bazen ilk bakışta buluyorum ama bazende araki bulasın. En sonunda günlük yumurta görünce bırakıyorum. Ama senin gibi yalancıya kaçmış koloniye ana verince her kez senin yaptığını yapar.

katlarıda atmaya başlamışsın.İnşallah triplekste olur be .


sağlıcakla kal.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Yusuf bey katları atmaya başlamışsınız hayırlı olsun,birşeyi aradınızmı bulunmaz bu ana olunca dahada sinir bozucu oluyor anayı son anda fark etmeniz iyi olmuş,sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf her şey gönlünce olur inşallah. Bu yıl çok iyi kış ve bahar oldu, inşallah bu bal üretenlere yasıyacak diye düşünüyorum. Bu sene senin bal çeşmen dolacak.

Abi birde yumurtaya başlamayan ana arıları görmek herkes için zordur,genç, yaşlı farketmez, bir hikaye vardı, nasrettin hocanın arkadaşları degirmen taşı kaldırırmış geçnken, hocada ben gençliğimdede şimdide hiç degirmen taşı kaldıramadım dedmiş::))


Son anda ana arıyı görmen genede iyi olmuş. Demekki telefonda bile istişare etmenin önemi büyük::))
Bende diyorum niye benim aşıladığım larvalar tutmadı, aşılama arasına birde telefon konuşması ekledik ve aşıları telefondan yayılan radyasyon çarptı demekki::((
Pazar günkü aşılamada sıfır çektim.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Emrah Bey.

Doktorumuz iyi rapor yazmıyor ama ben hala dipcik gibiyim::))

Hakikaten bazen insanın nutku tutuluyor.neyseki iki analı kovanı birleştirmemişim::))

Muhteşem Abi.

Bu nasıl reçete be Doktorum.Yaş kırk Bismillah ,hayat yeni başlıyor.En az 50 yıllık planlama yapıyorum,sen ise nerdeyse bir ayağımı çukura düşürüverdin.Aman be Doktorum ne yaptın böyle::))

Mehmet Kardeşim.

Yine de görmüş oldum.En azından bazıları gibi gözlük kullanmadan::))

Bu yıl İlkbahar kendine yakışır gidiyor.Bende üstüme düşeni yapınca herşey gönlümüzce gidiyor.İnşallah böyle de devam eder.

Senin orada havanın gitgellerine alışıksın ve de arı mevcutun da ona göre.Pek sıkıntı olmuyordur.Aynı hava şartlarını bizim buranın mevcutları ile yaşamış olsaydın,yanmıştı gülüm keten helva:)

Ali Bey.

Sağol,teşekkür ediyorum.Bloglarda yaptığımız paylaşımlar bu işe yarıyor.Doğru ve yanlışları ortaya gerçek anlamda koyarsak,piramit gibi bilgi ve paylaşımlar üst üste geldiğinde zirveyi yakalarız.

Vecdi Abi.

Günün tebriği sana.Kovandaki kesilen halka için güzel bir ayrıntıyı yakaladın.Teşekkür ediyorum.Alkışlar sana...

Bu hafta uygulama yapılacaktır.

Fatih Bey.

Yok öyle senden deyipte aradan sıyrılmak.Geçen yılın şampiyonu olarak henüz balının tadına bakamadık ki .Tavşan kulağı ile bir kışı geçiştirdin::))

Balım.

Teşekkür ediyorum.Mevsim yolunda giderse 3.kat uzakta değil.Bir ay içinde onu da atarız inşallah.

Zafer Abi.

Ana kontrolünda dediğin doğru.Günlük yumurtayı gördün mü gerek yok.Gerçi ana da zaten ordadır ya:)

İnşallah tripleksin üstüne bir de kaçak kat atacağım:)

Serdar Bey.

Şİmdi siniri bozar isek vay halimize.Katları atmaya başladık ki ,aradan biraz daha zaman geçince samanlıkta iğne aramak gibi olacak:)

Sayın Bakanım.

Beni güldürdün ya Bakanım,Allah'ta seni güldürdün.Kariyerine sıfır yazdırdınya kesin o radyasyondur ooo radyasyon::))

Sırrı söyleyeyim mi sana; bu yıl tekneye bal koymayı düşünmüyorum ,ondan işler yolunda gidiyordur:)

SML ve Muhabbetle...