29 Haziran 2011 Çarşamba

BİR SÖYLEYİŞİ.....


                                Haberdar.com'un Editörü Esma Hanım
Asistanım Özlem Hanım

Haberdar.com sitesinin Editörlerinden Esma Hanım ile çok keyifli bir söyleyişi yaptık.İşadamı portresi ile arı dünyasının yollarının nasıl keşiştiğine dair hoş bir sohbetimiz oldu.

Esma Hanıma ve katkılarından dolayı Özlem Hanıma şükranlarımı sunuyorum.

Link :  http://www.haberdar.com/yazilar/dogaya-asik-bir-is-adami-2885017

SLM ve Muhabbetle...

27 Haziran 2011 Pazartesi

GELİNLİK KIZLAR

 Gelinlikler beyaz olur.Bizim kızda beyazı tercih etti.Eee gelinlik çağa da gelmişti.Zamanı gelmişti zaten.
 Ver elini gelin arabası .Gerçi onun rengi pek uyumlu değildi ama ne yaparsın.Galeride bu renk vardı.
 Bu sefer işin kolayına kaçmayı tercih ediyorum.Janter'i çıtanın ortasına yerleştirtim.Bu akşam kızlardan bir tanesini içine atmayı planlıyorum.
Çıtanın diğer yüzü.

Bu hafta deneme babında da olsa F-1 analardan bazılarını yeni mekanlarına aldım.Ne kadar okursan oku iş fiiliyatta biter ve uygulama da her zaman düşünmediğin zorluklar önüne çıkar.Fakat bu sefer böyle olmadı.

Düşündüğümün aksine son derece rahat bir operasyon oldu.Yardıma ihtiyacım olur diye bir gün öncesinden biradere ayar çekmeye çalışmışssam da o bir şekilde arazi olunca iş başa düştü.

İlk olarak en riskli olduklarını düşündüğüm mevcutu çok az olan ana kutularından başladım.Anayı yakaladığım gibi ana işaretleme tüpünün içine attım.Burada ananın boyanması sorun olmadı.Ben daha çok ananın kanatını nasıl keserim diye düşünürken ,tüp bu işide görünce o be dedim ,tamam bu iş oldu.

Kuaförde anayı boyayıp,kanatını da traşladıktan sonra kafese koyduğum gibi cepe attım.Başladım sıradan koloni kontrolüne.Hangisi emekli edeyim diye.Performanslarını beğendiğim analara bir yıl daha şans tanımaya karar verdim.Belki çok profesyonel bir karar gibi gözükmeyebilir ama bu aynı zamanda kolonilerin anasının aynı yıl içerisinde değiştirme zahmetinden de beni kurtarmış olacak.

Eski anayı emekli ettiğim kolonilerin üstüne kek bölümü kapalı olmak üzere anayı yerleştirtim.Beklentim kolonilerin ana memesi takmaması.Kontrolleri illaki yine yapacağım ama şayet meme takarlarsa iş yüküm artacak.Zira 16 çerçeve de meme temizliği yapmak pek hoş olmasa gerek.

Kestane akımı bu yıl biraz nazlı gidiyor.Genel görünüm geliyor ama beklentilerin altında.Öyle  kuvvetli bir akım yok.İki gündür ararlıklı yağan yağmurda işin tuzu biberi .Bundan sonra ne kadar daha gelir bilinmez.Umarım Ihlamur dan biraz birşeyler alırız.

SLM ve Muhabbetle...

20 Haziran 2011 Pazartesi

HARİKA ANALAR

                   Yakalanan kaçak kızlarımız.Yakalanmanın masumiyeti.
                                     Çiftli transfer yöntemiyle yaptığım aşı.
Keratalar bir tane de olsa güzel meme taktılar.


Bu hafta ne yazıkki düğünler haftası idi.Bu durum bizi pek memnun etmese de yapılacak birşey yok idi ve nerdeyse hafta sonunun tamamını onlara ayırmak zorunda kaldım.Saat 18.00 gibi işim bitti ve kendimi arılarımın başında buldum.

İlk olarak arılığımda hafifte olsa kestanenin kokusunu almak güzeldi.Hemen bala girecek kolonilerde çerçeve ihtiyacı olan var mı diye şöyle bir göz gezdirdim ,şuan için ihtiyacı olan yoktu.

Veee ana kutularımın başındayım.Bakacağız kızlar çiftleşmeyi başardımı başarmadı mı.Heyecan var ve başladım kapakları kaldırıp kontrol etmeye.Sonuç ;

30 ana kutusundan bir  ana çiftleşmeyi başaramamış,5 kutu ise yağmalandı .Ama elimizde 2011 model 24 adet F-1 anamız oldu.

İlk denemem olması hasebiyle değişik uygulama zorlukları ile karşılaştım.Yağma bunlardan birisi idi ,ki 5 tane kurban verdik.O da şimdilik.Mesela bir kutuya o karışıklık içerisinde meme vermeden pas geçmişiz:)

Sonuç genel anlamda benim açımdan gayet olumlu.

Tabii tipik Karadenizli zekası uygulaması yapmadık değil hani.

5-6 kutu vardı ki ana memeden çıkmayı başaramamış vermeyi vermemişiz.Hani bizde larva transferini yaptık ya.Hemen çin kaşını elime aldım,bir de damızlık çerçeve,anınada tek tek nikonlara trasnferi yaptım ve memesiz kolonilere 1 veya 2 adet bıraktım.

Amaç bir çerçeve arını yapacağı memeyi görmek.

Bir tanesi tuttu o da resimdeki gibi maşallahı var.

Herşeye rağmen geleceğe ümitle bakıyorum.

Güzel bir hafta idi.

SLM ve Muhabbetle...

17 Haziran 2011 Cuma

SANAL DOSTLUĞUN GERÇEĞE DÖNÜŞTÜĞÜ AN...

 Tarihe düşen bir fotoğtaf oldu.Şahsiyetleri tanıtmama gerek yok.Hepsi kamuoyuna mal olmuş kişiler.
 Çay ve muhabbet faslından sonra yemek faslına geçtik.
Arıcı olurda sohbet olmaz mı.
                           
 Veee arılığımdayız.Muhabbet faslı hiç ara vermiyor.
                       Sadri ve Ali abimiz larva transfer denemeleri yapıyor.
        Sıra gençlerin eğitilmesinde.Vecdi abinin bebesi larva transferi eğitimi görüyor.
          En yaşlı ve en genç arıcı bir arada.
 Usta kalfayı el altından pazar yaparken yakaladı.Var mı öyle ustadan habersiz satış yapmak:)
 Aramızda hala eğitimini tamamlayamamış arıcılar vardı.Onlar kursa gittiler de biz de rahat rahat çaylarımızı yudumladık.
İstanbul özlemi nasılda gözlerinden okunuyor.

Dün İstanbul'un havası bir başkaydı sanki.Hafiften yağmur ciseliyordu ama bir başka güzellik daha vardı.

Sanal alemde görüştüğümüz ama bir araya gelme fırsatımızın olmadığı bir sürü arıcı dostumuzu ağırlıyordu İstanbul.Nasıl başka olmasın.

İlk adresimiz ofisimde.Sanki uzunnnn yıllardır tanışıyordukta bir araya gelemiyormuşuz gibi koyu bir sohbet.Ama zaman dar ve elimizi çabuk tutmalıyız.

Ver elini Bağdat ocakbaşı.Zaman kısıtlı olmasaydı açık havada ızgarayı kendimiz yapardık ama zaman yok.

Yemek faslını arkasından benim arılıkta nefes aldık ama gündem yoğun ve zaman az.Aramızda kursiyerlerde olunca zamanımız yok gibi birşey.

Velhasıl bir rüya gibi bir gündü.

Sanaldan tanıştığımız dostlarımızla göz göze gelmek,onları yakınen tanımak bir ayrıcalık ve bir onurdu benim için.Katılan arkadaşlarımın hepsine tek tek teşekkür ediyorum.Hepsi bir birinden değerli insanlar.

Umarım ilk fırsatta ve daha geniş bir zamanda tekrar buluşur ve iki lafın belini kırarız.

SLM ve Muhabbetle...

13 Haziran 2011 Pazartesi

F-1 'LERİN DOĞUMU

                                          Haftalık rutin kontroller. 
Kızlar çok nazlı çıktı.Artık yeni doğduklarından mıdır nedendir bilemem.

Bir haftadır süren hapis cezası nihayet bu hafta son buldu.F-1 anaların doğum vakti geldiğinden ,ana ruşetlerini açarak serbest bıraktım.

İlk denemem olması sebepiyle heyecanlı bir kontrole başladım.İlk meramım arıların geri dönüş oranı ne olacaktı.Durum beklediğim gibi gayet olumlu idi.Terk hiç yoktu.Bazı kutular az sayıda bazıları ise hiç dönmemiş.

Toplamda 33 meme dağıttım.7 ana değişik sebeplerden ötürü başarılı olamamış.Mesela 4 tenasi yağmaya uğradı.Yağmadan sebep birkaç fire daha verebilirim.

Ana kutularının yer seçimi konusunda hata yaptım.Kolonilerin hemen yanında olması büyük handikap.Bir defa rahat çalışma imkanı tanımıyor.Yağma riski her daim var.Bu yıl böyle gidecek ama bundan sonrakileri bahçe içine arılıktan 100 m kadar uzağa taşıyacağım.

Diğer kolonilerim ise hala bekleme modunda kestanenin açmasını bekliyorlar.Bazı kolonilerin erkekleri uzaklaştırdıklarını gözlemliyorum ki bu da benim pek hoşuma gitmiyor açıkcası.

Meteorolojik veriler ,İstanbul'da Haziran ayının yağmurlu geçeceğini söylüyor.Şu ana kadar yağmadı gibi birşey.Bir hafta içinde kestane çiçekleri açmaya başlar,tahmin ediyorum yağmurlar da başlar:(

Teşviği kestikten sonra kolonilerin mevcutlarını artırma konusunda bir gelişme göstermemeleri de beni ayrıca deli ediyor ama yapacak birşey yok.

Üzerime düşeni yaptığımı düşünüyorum,gerisi Allah'ın takdiri.

SLM ve Muhabbetle...



6 Haziran 2011 Pazartesi

ANA ÜRETİM ÇALIŞMALARI

 Saymaya zamanm olmadı ama 30 civarında ana çiftleştirme ruşetim olsa gerek.Bu akşam hepsini numaralandırmayı düşünüyorum.Kesin sayısını ancak o zaman bileceğim:)
 Ana memelerini ruşetlere dağıttım.
Bol kepçe şurupu da üstüne koydum muuu ,gerisi artık kızlarıma kaldı.Şimdi sıra onlarda...

Hafta sonu ağırlıklı olarak ana ruşetleri ile uğraştım.Geçen hafta ruşetleri arılandırmak için ,yakalanan oğulları kullanmıştım.Aslında aldığım riskinde farkında idim ama yine de yaptım.Oğulların %80 i tarlacı olduğundan ne yazıkki hemen hemen hepsi geri döndü.Çokta süpriz olmadı doğrusu.Bile bile lades yani :((

Bu sefer tedbirli olmakta fayda var dedim ve tecrübelerinden faydalanmak için Bakanı aradım.Öyle ya,kaç yıldır ana kutularını arılandırıyor vardır bir bildiği.

Cumartesi günü benim biraderide yanıma alarak,yine daldım oğullara.Bir defa kafayı koymuşuz ya ,keseceğim cezalarını.Yine bir veya iki çıta ,tek ruşete ayırdım ve hapsettim.Bakan emri  :))

Ayırdığım ruşetlere ana memelerini de dağıttıım.Analarını daha önce hakladığım için zaten anasızdılar.Çarşambaya kadar hapis kalacak olmalarından dolayı,şurupluklarını da ağzına kadar doldurdum.
Bu sefer kaçma şansları zayıf.Memeden çıkacak olan ana da koku yayacağından geri dönüşü bayağı bir azaltacaktır diye düşünüyorum.

Bal'a girecek kolonilerimin ise genel durumu bekleme moduna geçmiş gibiler.Meradan çok az da olsa nektar geliyor ama bunuda ancak güçlü kovanda gözlemleyebiliyorsunuz.İstanbul akasya kokuyor ama benim oralar değil.Yapacak birşey yok olanla yetineceğiz.

SLM ve Muhabbetle...