14 Aralık 2011 Çarşamba

ŞEHİRLİ KIZLAR...

 Terasın yeni misafirleri.
Benim F-1 kızım.Ufak bir teşvik uygulaması ile bir hafta içinde yumurtaya yattı.Kışın ortasına iş nereye varacak bende merak ediyorum.
 Koloniye şöyle üsten bir baktım mı içim açılıyor.Hele de bunu Aralık ayının ortasından yapıyorsan keyfi daha bir başka oluyor.
Sal kızım benim...Dinlen bakalım.Ne de olsa sezonda senle çok işimiz olacak.

Yazlıktaki kolonilerden mevcutları çok az olan ruşetleri geçen hafta sonunda şehirdeki evimin terasına taşıdım.Üç koloninin biri 0,5 ,diğeri 1,5 ve üçüncüsü de 2 çıta arılı.Anaları benim F-1 2011 kızlarım.Haliyle önemleri bir kat daha fazla.

Bu kolonileri köyden şehire terfi etmelerindeki amaç ; köy ile şehir  arasındaki 5-10 derece sıcaklık farkı.Şayet bu mevcutta onları yazlıkta bırakmış olsaydım muhtemelen ikisi yağmalanma,birisi ise soğuktan ve diğer sebeplerden dolayı çoktan meftah olmuşlardı.

Köy ile şehir arasındaki bu sıcaklık farkına güvenerek kışı rahat çıkaracaklarını düşünüyorum.Yarım çerceve olanın durumu ise biraz daha zor.Ana kutusu olsaydı elimde daha şanslı olabilirdi ama yok.

Şimdilik bu kolonilere şurup vermeye devam ediyorum.Hafta sonunda kek vermeyi düşünüyorum.Kek demek yavru demek.Deneme amaçlı geçen hafta ofisteki F-1 kolonime kek verdim.Hiç yavru yok iken bir hafta da hemen yavruyu bastı.Anında tepkiyi veriyor ana.

Kışın ortasında ne keki diye düşünebilirsiniz.Bu uygulamayı deneme amaçlı yapıyorum.Ama köyde değil.Bunu hava sıcaklıklarının çok düşmediği ,korumalı şehir ortamında yapıyorum.Koca bir koloniyi değil 1-2 çıta arı üzerinde deneme yapıyorum ki ,giderse de iki çıta arım gider.

Saf İstanbul kızımın keyfi yerinde.Onunla ilgili herhangi bir denemem yok.Onu risk etme şansım yok.Sezonda ondan çok ama çokkk analar üreteceğim inşallah.

SLM ve Muhabbetle...

12 yorum:

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

İnşaallah bahar çıkarlar

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi tesadüfe bak, aynı sayıdaki kızlarla, aynı şehirde ve aynı şekilde mücadele ediyoruz.:/)ama hiç deneme felan deme. Evveli sene benim balkon fakirini aklına getir. Olacak bu iş yeterki iyi sar sarmala. Bide bizimki sana yavrulu çıta takviyesi felan lafları edecek kulak arkanda yer ayır:)sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Selamlar Yusuf bey,deneme amaçlı kek uygulamasını bende yaptım.Sadece o kovanımda yumurta var.Bir iki çıtalık koloniler bende,de vardı.Benim arılık baya soğuk bir yerde olmasından o kolonilerimin kimisini kaybettim.Siz balkona taşımakla iyi yapmışsınız.Kolay gelsin.

miriliburak dedi ki...

Yusuf abi selamlar;

Abi yedikleri üstte yemedikleri petekte daha ne olsun her şey nasip, hayırlısı ile çıkarlar inşallah...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,safa bişey olmasında,yerleri iyi görünüyor.Baharda işin çok.Civcivler artık büyüdü.Yumurtlamaya başladılar.Saglıcakla kalın.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Yusuf bey zayıf arılarınızı daha sıcak yere getirmeniz iyi olmuş,bence kek vermeyinde azar azar çekebilecekleri kadar koyu invert verin derim f1 içinde uğraşmaya değer,naçisane düşüncem budur,sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm.
Yusuf Şehirle orman arasında önemli ısı farkları var.

Ormanda bile 500 metrelik alanlarda bile 2-3 derece degişiyor ve inanasınız gelmiyor defalarca kontrol ettik, hava akımı olan yerle, kuzey rüzgarlarına kapalı yer arasında bu fark bariz olarak ortaya çıkıyor.

Bir başka gözlemim ise gece Zaim abinin yazlıktaydık. Orada dereceye baktık 7 dereceydi, gebze içine geldik 17 derece olumuştu ve felaket bir fark.

Zayıf kolonileri şehire getirmen iyi olmuş.
Kek zaten yavru olayını tetikler, şehirli kızlara başarılar diliyorum, iki ay sonra zaten bahar.Bu tür koloniler çok iyi gözlem yapmanızı sağlar.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Hilmi Abi.

Bahara çıkmaları için ne gerekiyorsa yapacağız.Beklentimiz şehir ortamında daha güçlü baharı görebilecek mi ona bakacağım.

Muhteşem Abi.

Aramızdaki mesafe kuş uçumu 5 km yoktur.Baharda olasi eşleşme durumunda dünür olabiliriz yani::))

Takviye zamanını geçti be abi.Birde bu kolonilerin şehir ortamındaki performanslarını merak ediyorum.Başarılı olması durumunda bir sonraki yıl bol miktarda ana yedeklemesini şehir yapabilirim diye düşünüyorum.

Üstelik yeni modayı duymuşsundur.Şehirde doğal hayatı yaşatabilmek için arı kolonilerini teşvik edici yayın yapıyorlar:)

Emrah Bey.

Kışa girerken arıya kek vermek,dolayısıyla yavruya yatırmak bir risk.Fakat bu şehir ortamında alınabilir diye düşünüyorum ve bunu uyguluyorum.Sonuçlar beklentilerim doğrultusunda çıkarsa süper olacak.

Fatih Bey.

Bizim soframız geniş.Bir eli yağda bir balda misali:) Deneme amaçlı bir uygulama yapmaya çalışıyorum,umarım başarılı olur.

Vecdi Abi.

Saf hiç deneme yapılacak kovan mı.Mümkün değil.Deneme diğerlerinde.

Seninkilerin arkadaşları bir müddettir benimde soframı süslüyorlar.Her hafta horozlar arasında güzellik yarışması düzenliyorum,kaybedeni evimde misafir ediyorum::))

Serdar Bey.

F-1 değer tabii.Hele de ben üretmişsem.Koyu invert zaten veriyorum ama o teşvik yerine geçmiyor.Anayı yumurtaya yatırmıyor.Ben ise deneme amamçlı bu dönemde yumurta atmasını istiyorum.onun için kek uygulaması yapıyorum.Yoksa stokları var zaten.

Sayın Bakanım.

Ky ile şehir arasında ortalama 7 derece sıcaklık farkı var.Birde benim terasta ilave avantajı var.Altındaki mermer alttan,arkasındaki beton ise terasta kattan dolayı sıcak.Dolayısıyla bunun sıcaklık farklarını çok daha dazla yükselteceğini düşünüyorum.

SLM ve Muhabbetle...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Yusuf kardeşim selamlar,

hermşey gönlüne göre olur işallah.denemelerinden bizlerde feydalanıyopruz.işallah kkışı kayıpsız atlatırsın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer Abi.

Teşekkür ediyorum.İnşallah hepimiz sorunsuz kışı atlatırız.

SLM ve Muhabbetle...

yunus dedi ki...

Sayın yusuf bey paylaşımlarınızı zevkle takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim kalın sağlıcakla

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Yunus Bey.

İlgine teşekkür ediyorum.Elimizde ne varsa paylaşmaya çalışıyoruz.Bu paylaşımına seninde katkılarını bekliyoruz.

SLM ve Muhabbetle...