5 Aralık 2011 Pazartesi

NİHAYET BİR FIRSAT BULDUK...

 Sonbahar , arılığımda daha güzel görünüyor...
 Beni sıkıştır diyen bir koloni.Normalde 4 çıtaya sıkıştırılması lazım ama bu yıl biraz daha serbest dolaşım hakkı veriyorum.Ne de olsa komşularda Arap baharı var ::))
 Basit ama bilinen bir yöntemle sıkıştırma işini yapıyoruz.Koloninin stok durumunda şüpheye düşen arkadaşlarımız ,çuvalın bu kısmına , polensiz  ballı çıta koyabilir.Alltan çuvalın ön kısmından bırakacağı ufak bir boşluk ,arının güzel havalarda buradan bal çekmesini sağlayacaktır.Bahar döneminde bu yöntemle teşvik uygulaması da yapılabilir.
 Çuvalın üstüne ise naylon branda örtü kullanıyorum.Bunu iki sebepten ötürü tercih ediyorum.Birincisi hava sirkülasyonunu kesmesi,ikincisi ise hiçbir şekilde yağmur suyunu aşağı vermemesi.( kapakların bazıları ne yazıkki içeri su veriyor ve ben marangoz  değilim :((  )
Davetime icabet edenler.Sarıcalar,kara sinekler,güveler ve azda olsa aptal arılarım.Normal şartlarda ekşimiş şurupla benim arıların ilgilenmemesi lazım ama demekki bunu hepsi bilmiyor::))

Bu yıl Kasım ayı beklenenden bayağı bir soğuk geçiyor.Son iki yıldır İstanbul Kasım ve Aralık ayını bayağı bir sıcak geçiriyordu.Fakat bu yıl soğuk.Görünen o ki bu kış biraz kar alacağız gibi.Bu bence iyi haber.

Mevsim olması gereken sıcaklık değerlerinde giderse ,Bahar ayıda olması gereken sıcaklık değerlerinde olacak demektir.Bu benim beklediğim güzel mevsim demektir.

Her ne kadar arılarımı açamasamda içim rahattı.Bu yıl bakımlarını tam zamanında bitirmiştim.Sadece son olarak yapmam gereken üzerindeki şuruplukları almam.Çoğunu aldım,bazılarını ise bıraktım.Zaten çokta önemli değil.

Kolonilerim gayet iyi durumda.İki çıtalık üç koloniyi geçen hafta şehirdeki evin terasına terfi ettirmiştim.Köy ile şehrin arasında kışın minimum 5 derece sıcaklık farkı olur.Mesela ; şehirde turunçgilllerin hepsi yetişir ama köyde hiçbirisi.

Üç koloniyi şehre taşırken ne yazıkki iki koloniyi unutmuşuz.Onlarda tacizlere daha fazla dayanamayıp öldüler.Bu yağmacı ruhun akdenizlilerden kaynaklandığını düşünüyorum.Daha önceki yıllarda zayıf koloniler böyle bir taciz ile karşı karşıya kalmamışlardı.Bu yıl bir çoğunun anasını değiştirsem de hala elimde 10 civarında akdenizli koloni var.Onlar için sezonda çok ayrı planlarım var::))

Arıcı dostlarımdan bir konuda bilgi talep ediyorum.

Malumunuz ,tv ekranlarında habire bal reklamları dönüyor .Bunlara hergün bir yenisi ekleniyor.Fiyatlar habire aşağı geliyor.Bu balın ,bal olduğunu düşünmüyorum ama nerden geldiğini de çözebilmiş değilim.Bilgisi olan bizimle paylaşırsa sevinirim.

SLM ve Muhabbetle...

11 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf hadi işleri bitirmişin gözün aydınmı desem geçmiş olsunmu desem bilemedim.

Yağma işi bu sene her yerde var olumsuz hava koşullarından dolayı, dışarıda iş bulamayan arılar diger yerleri yoklamaya başlıyorlar. Dün akşam Şekerli abimle msn sohbetinde Edirneden bir arıcının 80 kovan arısından 20 kovanı kalmış, kışi gelmez ise bana göre kalanlarda tehlikede ve bu kişi işi bilmiyor, senin bilinen yöntem dediğin sıkıştırmayı bir çok kişi bilmiyor ve koloniler sönüyor.

Reklamlardaki ballar için söylenecek söz bulamıyorum, daha fazla bal alabilmek için fenni kovan arıcılıgına geçildi, bizimkiler karakovan dönüş yapıp üretimde patlama yaptılar, tabi yersen.

Bir başka konu, bir kaç kilo numune ile balı tahlil ettirip balına ruhsat alanların, piyasadaki ballarınıda tahlil etmek gerekir diye düşünüyorum.

Birde geçen sene İstanbul'da bir organik üretim ve sertifika işi vardı, banada teklif edildi katılın diye. Bir araştırdık istanbul'da organik bal üretmek imkansız, tarım yapılmayacak, hiç bir ilaçlama olmayacak, koloniler beslenecekse bile organik balla beslenecek ve en önemlisi arıyı gezdirmeyeceksiniz ve organik bal üreteceksiniz. Böyle bir çalışmada arının balını alsanız yerine gene bal vermeniz lazım, arının balını almaz iseniz üretim olmayacak, böyle çalışan işletmeler var, bir kaç kilo balı test ettirip, sonra piyasaya o kadar organik bal giriyorki inanılır gibi degil.Tabi istanbul'daki kursa kimse katılmayı kabul etmediği için açılamadı.

Arıcılıgı bilmeyenler bunları çok rahat yiyor, ve o reklamlara kapılıyor.

Sen kaç yıldır arıcılık yapıyorsun,
ortamıda görüyorsun, geçenlerde bir yerde gördüm, 300 kovan arı, hem ıslah hem selekte, hem organik üretim yapıyor, ortada ise 15-20 ton bal var, bu balı çıta olarak düşünseniz kuluçkalık hariç 6000 bin çıta gerekli, kuluçkalık ile o sezon kullanacagınız çıta sayısı 9000 adet bunlar dile kolaydır, balı süzer iseniz 800 teneke bal yapıyor, kullanılan ham petek 500 kilo üstü olmalı, ne kadar kolay, üstünede belgeyi koy dayan nasılsa yeniyor....
Arıcı bunu yemez ama ya bir şey bilmeyen ne yapsınki?

Birde doğal ballara paketlemede %28 oranında glikoz katılmasının yasal hale geldiğini duydum, aslı varmı? bilmiyorum.

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Yaw yorum atayım dedim yukardaki arkadaş bir yorum atmış senin haberden uzun:) Allah herşeyin hayırlısını versin. Bir ara fınduk reklamı vardı şuna bu ve dahi onada iyi gelir bir avuç fındık "YERSEN" diye bu anlattığın bal işide bu işte. Sağlıcakla kal abi.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm

Yusuf abi işler bitmiş geçmiş olsun.
Bu sezona bomba gibi hazırlanmaktasın millet kış geldimi yatar bizler arılara tarlalara ayar verme derdindeyiz inan evde yatsam benim için daha karlı olacak :)

Hayırlı günler...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,işleri bitirmene sevindim ama yakında sizde işler başlar.Bal reklamı işi her kanalda hemen hemen var.Geçende kumanda ile kanalları değiştirirken ...tvde ,bal gölü ballarını biri anlatıyor,saçma sapan şeyler anlatıyor,alt yazıdaki tlf numarasın aradım,bir bayan çıktı dedim bu adam palavra anlatıyor,baglayın soru soracam baglamadılar.100 tl ye 4 kg bal,reklam parasını düşün bakalım,ballandırıla ballandırıla anlatılan bal kaça geliyor.Eşentiyonuda polen.Uyan millet üsküdarda sabah oldu.Arıcı ve bal birlikleri nerdesiniz.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Sevgili susuf kardeşim;

Benimde dikkatimden kaçmayan bir konuya işaret ettin,o ballar bal tabiide içerisinde ne kadarı saf bal bunu bilen bana haber versin,benim fikrim fabrikasyon bal bunlar daha önce marketlerde 15 tl den satılanın aynısı ,yani %15 bal gerisi fabrikasyon diyorum ve ekliyorum olsun bunlar bi şekilde bizede hizmet ediyorlar en azından balın adı dillerde olması bizim pazarımız içinde önemli...

(Bu arad ayın 23 ünde oğlanın yemin töreni var bilecik söğütte ordan istanbula kaçarsak ,ben çayına ve hoşsohbetine talibim)sağlıcakla kal...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bilinen bir yöntem diyorum çünkü o kadar zamandır sanalda yazılıp ,gösteriliyor.Senin bizimle paylaştığın bir uygulama bu.

Satılan balların arının yüzünü gördüğünü düşünmüyorum.O kadar reklam ve satış rakamlarını düşününce bu balı 4-5 lira gibi bir rakama maletmesi lazım gelsin ki sürümden vesair kazanabilsin.onun için hiç inandırıcı değil.Devletin konuya el atıp bir tahlil yaptırması gerektiğini düşünüyorum.

Muhteşem Abi.

Koskoca Bakan bu yahu.O yazmayacakta kim yazacak.

Ahh be Muhteşem abi.Keşke fındık gibi olsa.Henüz fındığı labaratuvarda üretemediler.O en azından doğal.Bunun ne olduğu belli değil.

Fatih Bey.

Arıcıya dur durak yok.Boş zaman diye tabir ettiğimiz bu zamanda diğer ekipmanları toparlamak,tamiratlarını yapmak gibi arta kalanları yapmanın tam zamanı.Yoksa şunun şurasında Bahara ne kaldı ki.

Vecdi Abi.

Bal'ın ne olduğunu; sen ,ben ve diğer arıcılar biliyor.Ama halkımız
bunu bilmiyor ,mümkünde değil zaten.Arkadaşlar şekerli balı bana sorunca ; alın yiyin en azından arının kursağına gitmiş yani arı görmüş diyorum.Piyasada o kadar sahta bal varki arının yanına uğramamış.Onun yanında bu organik kalır::))

Salih Abi.

Farklı bir bakış açısı getirmişsin.Bir açıdan doğru.Varolan reklamlar , iyi yada kötü bütün arıcılara yaramıştır.Bir şekilde bal satışını artırıyor.Uzun vadede kalitesiz bal tüketen toplum ,eninde sonunda kaliteyi de arayacaktır.

Fakat benim aradığım ; piyasada satılan bu balların menşei.Yerli bir ürün olduğunu düşünmüyorum.Bal'a baktığın zaman bütün hepsinin .aynı fabrikanın mamülü olduğunu görebiliyorum da,nereden geldiğini henüz çözemedim.

Adresimi ve mekanımı biliyorsun. Bekliyorum.

SLM ve Muhabbetle...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

SLM. Yusuf kardeşim!
Güvenin şerbete geldiğini bilmiyordum öğrendim.
Sarıca arılar bu yı burada da çok zarar verdiler.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali Abi.

Şurupun içinde kara sineklerle beraber güveleri de görünce şaşırmadım değil.Tabii bu soğuklarda güvenin hala olmasına da şaşırdım ama var.

Sarıcalar bu yıl her zamanginden daha fazla yüzsüz.Bulacağız bir çaresini.

SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Yusuf bey gözünüz aydın işleri bitirmişsiniz,kayıpsız kışı geçirirsiniz inşallah,sahte balı banada sordu fabrikadan arkadaşlar alın görün dedim,söylenecek başkada birşey yok sanırım insanlar kötü birşey başlarına gelmedikten sonra hiçkonuda araştırma yapıp tedbir almıyorlar,sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Serdar Bey.

Sağol ol ,teşekkür ediyorum.Arıcı 12 ay içerisinde dinlenebileceği iki ay var önümüzde.Tabii işlerimizi bitirmiş isek.

Piyasadaki sahte ballar için birisi birgün kral çıplak diyecek ama ne gün.Bende onu bekliyorum.

Eğer onlar sahte bal değilse,bizim ki ne ::))

SLM ve Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

selamlar..bulgaristan ve rusyada bal çok ucuz muhtemelen o bölgeden alıp paketleme burada gerçekleşiyor.