10 Kasım 2011 Perşembe

BAYRAMDA ARILARIM


 Şerbet kazanımın maşallahı var.200 lt civarında alıyor.İki çuval şekeri bir defa da yapıyorum.
 Mamül oldukça güzel çıkıyor.Kıvam tam yerinde.Artık teşvik değil,stoklama yaptırıyorum.
 Şurupu da  A kalite tabaklarda servise sunuyorum.
             İntihar ederken yakaladığım bir kolonim.Bayramda yapılacak iş mi bu yani şimdi:(
 Bunlar da altta can çekişenler.Ama hala %60 canlı.
Nihayet güzel bir görüntü.İstanbul yerlisi kızım teşviğin karşılığında benden yeni çerçeve istiyor.Bende kırmadım tabii.Sen yeterki iste ::))

Bayram tatili,çalışan insanlar için çok güzel dinlenme fırsatı.Tabii bizim gibi çalışan arıcılar için ise daha farklı anlamlar ifade ediyor.Sıkışıklıklar dolayısıyla yapamadığımız işleri yapmak için güzel bir fırsat sunuyor.Yani arılarımızla bayramlaşıyoruz::))

Kurban bayramı boyunca havalar güzeldi.İkinci gün olmasa bile üçüncü gün arıları karıştırma fırsatım oldu.Ertelenen yapılması gereken işler vardı ,önce onları hallettim.Mesela bunlardan biri ; değişmesi gereken kovanlar vardı.Alt çekmece gözlerini propolisle tıkadıklarından çekmece açık kalmıştı.Bu koloni için kış ortamında istenilmeyen bir durum.Bu kolonilerin kovanlarını değiştirdim.Yalnız birini değiştirmedim o da  koloni propolisle o kadar güzel kapatmış ki,kendilerine hava sirkülasyonu için yetecek kadar delik bırakmışlar gerisini kapatmışlar.İşi biliyorlar yani...

Kovanların tamamını açmak gibi bir düşüncem yoktu.Bu saatten sonra fazla kurcalamak demek,koloninin kış düzenini bozmak demek.Dışarıdan şöyle bir gözlem yapıp,işleyişini yeterli görmediğim kolonileri açtım.İki tane 2 çıtalık ruşetimde işlerin düzgün gitmediğini görünce kapağı kaldırdım.

Haydaaa !!

İçeride ölü arı ve eşek arısından başkası yok.Arılar açlıktan dolayı kafalarını peteklere sokarak intihar etmişler.Sebep yağma....

Eşek arıları koloniyi yağmalamış ve kolonini açlıktan ölmesine sebep olmuşlardı.Bu hafta eşek arıları için özel önlemimi aldım ama bunlar için artık geçti.

İkinci ruşette ise intihar ederken yakaladığım bir koloni.O da aynı sebepten.Yağma...Geri döndürmeye çalıştım ama nafile.Onun içinde artık çok geçti.

Sarıcalar bu mevsimde çok arsız.Her koloniyi yokluyorlar.İllaki dişine göre birisini buluyorlar.Civarda Sarıca kolonisi aradım ama şimdilik bulamadım.Sabrımı taşırdılar,onları inlerinde imha edeceğim::((

Kolonilerim genel anlamda artık kışa hazırlar .Stokları yeterli.Şu ana kadar 6 çuval şeker ikram ettim onlara.Duruma göre iki çuval daha verecektim ama yaptığım kontrollerde buna gerek olmadığını gördüm.Dolayısıyla son şuruplamayı da yapmış oldum.Hafta sonu hava müsait olursa üstlerindeki şuruplukları alarak son sıkıştırmaları yaparak kapatacağım.

Ofisteki misafirlerimin durumu gayet iyi.Bir tanesi analarını halettiklerinden bende onları hallettim ve yanındaki koloni ile birleştirdim.Kalan iki koloni de işler yolunda gidiyor.Umarım onlarla güzel bir kış geçiririz.

SLM ve Muhabbetle...

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Yusuf bey,selamlar geçmiş bayramınızı tebrik ederim.50 kg şekere ne kadar su ve kram tartar ilave ediyorsunuz.Bazan bunu tutturamadımı erken bozuluyor invert.Sağlıcakla kalın kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi Bazıları pürende Nasrettin Hoca misali bekleyip dururken:) arılarının işlerinin bitmiş olması sevindirici. Sağlıcakla kal abi.

Unknown dedi ki...

s.a BALCI YUSUF emica arılara şurup verdiğin sürece sarıcalardan kurtulma şansın yok ne zaman şuruplama biterse anca rahat eder sin şurup koloni üzerinde olduğu sürece zayıf güçlü koloni fark etmiyor hepsine rahat rahat girip çıkıyor ana arı kursundaki hocamız dediydiki 3 yeşil pasaportlu arı var dediydi bunlar erkek arı,kursağında bal veya keseciklerinde polen olan arı ve uçuşa çıkmamış tıfıl arılardı bu mevsimde bunlara bir yenisi eklendi onlar da sarıcalar herşeyin gönlünce olması dileği ile selam ve dua ile

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey, arıların
bahara öğle güzel hazırlamışsınki,invert sayesinde arıların baharı beklemeden petek örmüşler.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bu ne be.

İkide bir şurup kazanını gösterip moralimi bozarsın.
Sen yetmezmişin gibi kalfada ayar veriyor yan taraftan.
Bu sene belirttiğim gibi, Gebze'de işler yolunda değil.
Bir akşam üzeri hacının oradaki arılara gittim, arı uçuşu yok, oda ne bir kovan acayip çalışıyor eyvah dedim.

Kovana baktım yağmalanıyor, musluğu kapattım arka sıraya alıyorum, hacı geldi o kovanı ne yapıyorsun, dedim yağmalanıyor. Sıradan kovanları bir gezdim 3 dakika sürmemiştir. Bir kovanın önünde bulaşıklık vardı. Kovanı bir açtım tam takır, yağmalanmış ve kovanda arı yok terk etmişti. Birde kutuları dolaştım 3 tanede açlıktan giden var. Elimizde malzeme varken aç gitmesine acayip bozuluyorsunuz.

Bu anlattıklarıma 1 ay oldu, o akşam karanlıkta olsa tüm kutulara kek verdim, ertesi akşama ikişer bardak şurup verdim, bu işleri başkasına bıraktığınızda sizin istediğiniz gibi yapamıyor. Daha sonra iki tur zayıf kolonilere besleme yapıldı. Kutulara hala besleme yapılıyor.

Arkaya aldığım kovanı, hava kararmışken üst kapağı bir açtım, içerideki işçiler bir havalandı, bir baktım hepsi bir kovana gitti. Yağmalanan kolonileri tek bir koloni yağmalıyor.

Bayramda ise hep yattım, arılara iki sefer Zaim abi gidip oradan telefon ediyor Ali bey yapılacak bir şey var mı diye::))
Dedim yok.
Artık toparlanma zamanı, sezon bitiyor. Her şey kontrolümüz altında. Çalışanların az vakti olanların bazı olumsuzlukları, hafta sonları görebiliyor.

Sarıcalar zayıf kovanlara giriyor, soğukta kuvvetli kovana girenlerin ölüleri daha sonra uzağa atılıyor.
Bundan sonra sorun çıkacağını zannetmiyorum, zayıf ve kimsesizler bu zamana kadar zaten dayanamıyor. Kışa girende, bahara nasılsa çıkacaktır.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Emrah Bey.

Bende sizin Bayramınızı tebrik ediyorum.

Kazanın 1/3 'ünü su ile gerisini de 2 çuval şeker ile dolduruyorum.Oran konusu ne istediğine bağlı bir olay.Stok yaptırmak istiyorsan şeker su oranını ona göre ayarlaman gerekir.Bunu zaten yapıyorsundur.

İnvert yaparken en öenmli nokta suyun kaynama noktası.Suya şekeri ilave ettikten sonra şerbetin sıcaklığını 105-110 arasına çıkarmalısın.İlk zamanlar ben bunu ölçüyordum ama artık gerek kalmadı.Zaten 110 dereceyi geçirttiremiyorsun.Suyun sıcaklığını ayarladıktan sonra asiti kattığın zaman köpürme olmalı ki şekerin parçalandığını anlayabilesin.Ölçü kullanmıyorum sebepte bir noktadan sonra artık asitlenme olmadığından artık invert olduğunu anlıyorum.Biraz fazla krem tartarında zararlı olduğunu düşünmüyorum.Şimdiye kadar da hiç ekşime olmadı.

Muhteşem Abi.

Bakan alışmış beleşe.Haliyle şekere para vermek kolay olmuyor.Kıyacak paraya kıyacak:)

Asım Abi.

Yeşil pasaporlulara lafımız yok.Sarıcalara bu hafta ayrı bir ikramım oldu.Yeterli sayıda kayıp verdireceğimi düşünüyorum ama önemli olan inlerini bulmak.Onu da bulacağım inşallah.

Vecdi Abi.

Bazen eksik olmasından değil ,fazla olmasından çekiniyorum:))

Sayın Bakanım.

Anlamıyorum,nasıl oluyorda hala Hacıya bu işi öğretemedin.Sorsan ders vermeye kalkar ama yanı başında koloniler açlıktan ölüyor.Gelde işin içinden çık.

Kıy artık paraya.Hala pürenden bekleme.Kışa girdik artık kışaaaa:))

SLM ve Muhabbetle...

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
her yıl bal olmaz
bazen sezon kötü gidebilir
seneye inşallah
arıların invert şerbetlenmesi yerinde olmuştur
başarılar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Taşkın Bey.

Gönül her yıl olsun istiyor ama olmuyor.Belki de işin sırrı buradadır.

SLM ve Muhabbetle...