31 Ekim 2011 Pazartesi

ŞURUPLAMAYA DEVAM...

 Resime bakınca düşündümde ben arılarıma verdiğimi bile geri alamamışım.Bir seferde 200 kg. civarında şurup veriyorum.Buna mukabil bu yıl aldığım bal  170 kg.Kek haric sırf şurup olarak 700 kg.Sonbaharda,700 kg.da İlkbaharda toplamda 1.400 kg. şurup.Kızlara hesabı yollayayımda feleklerini bir şaşırsınlar::))
 Kovan girişleri iyice daraltıldı.Burada da hava soğumaya başladı.Malum ormandaki farelere de kışlayacakları mekan lazım.Ehh artık buradanda girecekse buyrun girsin:)
 Geçen yıl deneme amaçlı uygulamadan aldığım başarı üzerine bu yıl aynı sistem üzerine fakat bu sefer raflı bir sistem üzerine çerçevelik yaptırtım.Her birinin kapasitesi 240 petek ve şuan üç adet yaptırdım.Birine ballı ve polenli olanları,diğerine kabarmış esmer petekleri ve diğerine de kabarmış beyaz ve ham petekleri koydum.
Depoyu bu hafta epeyi doparladım.Hala yapılacak çok iş var.

Artık kışa girmek üzereyiz.Pazar günü bazı kolonileri kontrol için açayım dedim ,baktım ki kızlar daha şimdiden salkım moduna girmiş.Aslında hava sıcaklığı o kadar da düşük değildi.Hayret.Isınma yapıyorkar olsa gerek:)

Haftalık kontrolleri artık öyle kolonilerin tamamını açarak yapmıyorum.Dışarıdan şöyle bir gözlem yapıyor,anormallik olduğunu düşündüğüm bir koloni varsa kapağı kaldırıyorum.Bu mevsimde kovan içine müdahale etmenin çok yarar getireceğini düşünmüyorum.Tabii bunu derken sıkıştırmaları yapmaya devam ediyoruz.

Arıcılık takvimi heryerde aynı değil.Arıcılar bulundukları bölgenin hava şartlarına göre hareket edecekler.Mesela ben hala tam kışlık moduna girmiş değilim.Son sıkıştırmaları yapmış değilim.Hala  beslemeye devam ediyorum.Çünkü benim önümde hala kullanabileceğim bir ayım var.İstanbul'a Aralıktan önce kış gelmez.İki hafta daha şuruplamaya devam edeceğim.Ondan sonrasına Mevla kerim...

SLM ve Muhabbetle...

14 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi depo duzenlemesini bayağı halletmişin benim depoda bırak aradığımı bulmak ben kendımı bile bulamıyorum ınsallah bende bu duruma getırırım. Abı bu sene kg da hep aynı zarardayız ama Kayserili kafasıyla hareket edersek bal fıatına zam yaptıkmı olayı toparlarız:)Sağlıcakla kal abi.

İlhami Uyar dedi ki...

Yusuf bey herzaman beklentiler gerçekleşmiyor,ama ümidi kaybetmek yok,ileriki yıllarda çok güzel beklentiler içinde olacağız inşallah.Kolaylık başarı ve sağlık dileklerimle saygılarımı sunuyorum.

Unknown dedi ki...

s.a balcı yusuf depoyu düzenlediğine sevindim ama koloniler adına sevinmedim çünkü sarıcalar her tarafından giriş çıkışı olan eski çıta dolaplarında oyalanıyorlardı şimdi çıta dolaplarına giremediklerinde kovanlara döneceklerinden üzüldüm çünkü senin haberinde de dediğin gibi onların da 1 aylık ömürleri mevcut bal mevzuuna gelince üzülme seneye olur inşallah.herşeyin gönlünce olması dileği ile selam ve dua ile.

Unknown dedi ki...

Yusuf bey Selamlar,
Sonbahar kış bakımlarınız hayırlı uğurlu olsun ve kolay gelsin.
Arıcılıkta her yıl değişik şeyler yaşıyoruz,bakalım seneye neler göreceğiz,inşallah hakkımızda hayırlısı olur.

Selamlar Saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey deponun düzeni iyi olmuş.Yeni sezonun bereketli geçmesi dileğiyle.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Düzensizliği pek sevn birisi değilim.Elimi attığım zaman neyin nerden olduğunu bilmeliyim.Hala istediğim düzeye gelebilmiş değilim ama o yoldayım.
Kızlara gerekli uyarıyı yaptım.Ya seneye koloni başı 30 kg.bal yaparlar,ya da iş sözleşmelerini sona erdiririm.Tercih onların.

İlhami Abi.

İşin güzel tarafı da buya zaten.Her yıl beklentiler ,bir sonraki yıla aktarılıyor.İllaki birinde tutturacağız.2008-2009 da tutturmuşduk.

Asım Abi.

Sarıcılar için düşündüğüm güzellikler var tabiii::))Onlara özel sezon sonu menüsü yapacağım.Ben onları hiç aç bırakırmıyım :((

Bal öenmli değil,önemli olan içimdeki isteğin devam etmesi, ki onda da bir sorun yok.

Mehmet Bey.

İşin sırrı burada.Benim gibi gezginci değilsen her yıl farklılık yaşama olasılığın daha fazla.Bir depo yaptım iki yıldır bir türlü doldurmak nasib olmadı:))Ama artık o depoyu kullanmaktan vazgeçtim.Bakalım gelecek yıl şansım dönermi:))

Vecdi Abi.

Henüz istenilen seviyeden uzak ama çok vaktim yok.Kısıtlı zamanda ve tek başına ancak bu kadar oluyor.Önümde kış dönemi var ki ,o zaman işleri daha rahat yoluna koyabileceğim.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Yusuf bey kış moduna girdi artık arılar bu sene biraz erken geldi kış geçen yıla göre.İyi invert hazırlamışsınız inşallah emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız.Kolay gelsin

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Emrah Bey.

Evet bu yıl kış erken bastırdı.Geçen yıl 22 Aralık'ta gelmişti.Oraya kadar hava sıcaklığı 15-22 derece civarında seyretmişti.Bu yıl ise14-16 civarında geçiyor o da Kasım başında.Yapabileceğimiz birşey yok,hazırlığımızı tamamlamaktan başka.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf kardeşim siz arıcılığınızı yapın bal işine karışmayın::))

İnsanlar hedefsiz olduklarında hayat çekilmez olur.

Seneye daha iyi olacaktır, geçen her sene bizlere çok şey vermiştir.

Bu sene bir acayiplik oldu neden bu havalar bu kadat erken sogudu hala anlamadım gitti. Küresel ısınma var diyorlardı, bana görede küresel soguma var.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yok bir şikayetimiz zaten.Ne de olsa hobiciyiz:))

BU yıl anaların %95 ini gençleştirerek yeni sezona iddialı hazırlanıyorum.Bu yıl işler yolunda gider ise şayet rekolte rekoru kırarım diye düşünüyorum.( en azından umut ediyorum.)

Isındı hikayesine hiçbir zaman inanmadım.İnsanoğlunun bu kadar cüz-i iradesi olduğunu düşünmüyorum.Aksi olsaydı bu Dünya'yı çoktannn yaşanmaz hale getirmiştik.

SLM ve Muhabbetle...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Yusuf kardeşim selamünaleyküm.;

Bu kadar şuruplama ve kek ikramından sonra arıları tembelliğe alıştıracaksın söylemedi deme.:)))

ama petek güvesine karşı aldığın önlem güzel, bende böyle kafes telli bölme yapmayı planlıyordum.İşe yarayıp yaramadığı konusuda bizi bilgilendirisen sevinirim.

her şey gönlünce olsun.

Allah'a emanet ol

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer Abi.

Kızları iyi besliyorum ki,sezonda rekolte rekoru kıralım.Bir nevi teşvik hani:)

Petekleri saklama için iki yöntem denemesi yapmıştım.Biri 5-6 katlı kovan oluşturup alttaki ızgara ve üstü açık bırakmıştım.Diğer yöntem ise telli kafes içerisinde bırakmıştım.Her iki yöntem olumlu sonuç verdi.uygulamayı ve sonuçlarını daha detaylı bir şekilde paylaşacağım inşallah.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm

Abi maşallah işleri hızlandırmışsın, kızları iyi beslemek lazım bahara işleri çok.

Eskiden çok düzenli görürdüm senin mekanı :)

Selamlar...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fatih Bey.

Üzerime düşeni yapıyorum.Kızlarda sezonda üzerlerine düşeni yapacaklardır diye düşünüyorum.

Ahh Fatih ahh.Seni uyarıyorum yine de anlamıyorsun.Eskiden tabii ki düzen felan vardı.Şimdi ne mümkünnnn.Arılıktan koskoca bir bakan geçti.Daha bende ne düzeni arıyorsun :)

SLM ve Muhabbetle...