16 Mayıs 2011 Pazartesi

REKABET KIZIŞTI...

 Antalya'lı kızlar.Ufak bir mola verdiler...
 Eski kızlarım.Kıskanmış olsa gerekler.Bu hafta acaip atak gördüm onları.Yavru alanlarını olabildiğince genişletmişler.Bu hızla Antalya'lı kızları geçerler gibime geliyor.Bol şansssss..
 Temel peteğin hali beni olduğunca şaşırttı.Buna yakın örnekler rastlamıştım ama bunun gibisine ilk defa rastladım.Neden olabileceğine dair açıkcası çokta bir yorum getiremedim.Petek bozuk diyeceğim,geçen yıldan beri kullandığım muğla petek.Geçen yıldan kalma.Telin geçtiği yerde zaman zaman bu tür bozukluklara denk gelebiliyoruz fakat buna bir anlam veremedim.
         Önde giden kolonilerimden biri.Ufak bir gaz daha verirse umarım 3.kata çıkacağız.
Bu hafta sonu da yine ağaç tepelerinde idim.Perşem günü iki oğul çıkmış ,onları işyerimden organize ederek ustalarıma aldırmıştım.Pazar günü sabah daha bakıma başlamadan ortalık hareketlenmeye başlayınca hah dedim tuttuk yine.Gitti yine 10m.lik bir meşenin tepesine konuverdi.Artık merdiveni bozmuyorum bile.Merdiven ordan oraya taşıyarak meşelerin tepesinden oğul topluyorum.Bu hafta yoğun talep üzerine 12 oğul tuzağını faaliyete koydum.Umarım beni tekrar ağaçın tepesine çıkarmazlar:)

Bu haftaki kontrollerde moralim yerinde idi.Geçen hafta yaptığım gibi zamanımı meme bozmaya harcamadım. Bir kovanda memeye mi rastladım,anayı buldum buldum,bulamadım izini aradım,yok oda olmadı boşver gitsin nasıl olsa ağaç tepelerine alıştık.Tabii ana memelerini ikiye indirmeyi unutmuyoruz.

Bu hafta biraz da şanslıydım.Antalya'lı kızların yüzünden benim kızlara yeterince vakit ayıramıyordum.Bu yüzden kolonilerden bir tanesinin anaları elimde doğdu.

Kovanın kapağını kaldırmamla birlikte ,ananın seçim kampanyasına denk gelince sesi takip etmek yeterli oldu.Anayı seçmenleri ile birlikte hemen ayırdım.Başladık anaları toplamaya.İki tanesi elimde doğdu.Çok hoş bir duygu.Bu aynı zamanda bir fırsatta oldu.Anaları çiftleşmeden dönememiş iki kolonim vardı,hemen canlı canlı transferi yaptık.Ehh artık bundan sonrası onlara kalmış.

Genel anlamda kolonilerin canlıklık ve ivme kazandılar.Her arıcının kolonisinde görmek isteyeceği bir durum.İnsan emeklerinin hepa olduğunu görmemesi,karşılığını verdiklerini görmek ,arıcının şevkini ve arzusunu kamçılıyor.Bu sebeple bu hafta bedenim yorgun ama huzurlu bir beyne sahipim.

SLM ve Muhabbetle...

10 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

SELAMLAR
bende merak ettim
neden bu kadar erkek arı kapalısı var
arılar iyimiş
başarılar

Mustafa Doğan dedi ki...

Bin bir kere maşallah. Ana arı toplamak çok zevkli oluyor benimde elime çok doğudu. Çoksaydıda da memeden çıkardık. İnsan atmaya kıyamıyor. Yaklaşık 15 tane ana arıyı kibrit kutularında bir arıcı arkdaşa vermiştim.

bu ham petek 9. yada 2. sırayalarda kaldı ve kabartılmaya o bölümlerde başlandıysa böyle bir şey olabilir diye düşünüyorum. En dıştaki petek karbardıktan sonra bir çıta içeri almanın mantığı bu olsa gerek.

Rabbim oğullara alçak uçuş nasip etsin.

Allah yar ve yardımcınız olsun

Mehmet Gençünal mgencunal@mynet.com dedi ki...

Yusuf bey, resmini yayınladığınız çerçevenin ait olduğu koloniyi iyi kontrol edin.
Ana arı sperm bittiğinde de erkek yumurtası atar, fakat o duruma gelene kadar anayı çoktan değiştirilerdi.
O görüntüdeki duruma, yalancıya kaçmış kolonide sıkça rastlanır.
Kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf diğer çıtalarda yavru faliyetinde gariplik varmı, bana kalırsa resmini yayınladıgın petekte daha yavruların tamamı kapanmamış bence o çıta tamamen erkek olacak. Arı nektar akımını hissettiğinde dış petekleri, kalıba göre örmeyip, daha büyük gözlü örebiliyor. Havaların dengesiz gitmesi ve bal gelmeye başlamasıyla kesilmesi bir olunca, anaarı bal stoklanacak çıtaya erkek basmış.
Bu kolonideki diğer çıtalardaki durum önemli.
Spermi biten anaarılarda bir tane bile işçi yumurtası olmuyor, zaten olsa işçiler hemen anaarı yapıp eski anaarının icabına bakarlardı.

Oğul işleri, gene olumsuz hava koşullarının meyvesidir, içerde tıkılıp kalan arılar kendilerine bu gibi işler buluyorlar ve yağmurlu havaların uzun süre sürmeside oğulu tetikler.
Kal sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi merdivenin hakkaten güzel ondan bir tanede bizim bakana lazım aman dikkat et kaptırma:) Şaka bir tarafa bu sene yüzünün gülmesine sevindim arıların bereketli olur inşallah abi sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Taşkın Bey.

Yorum atan arıcı dostlarımızın görüşü doğrultusunda bir fikir edineceğimizi düşünüyorum.

Mustafa Bey.

Oğul işi ,almak bir zevk ama ,kovanın güç kaybetmesi ve sezonu pas geçiyor olması açısından nahoş bir durum.Tabii birde işin ucunda oğulu kaçırmak var.Nihayetinde hergün başında değilim ki.


Petek kattaki bir petek.Yeni kabartılmış ve ana kata çıkarak yumurtayı atmış.

Amin diyorum.Duan hepimizin duası.

Mehmet Bey.

Kolonide bu petek hariç diğerleri gayet doğal.Yalancı modu hiç yok.Spermi bitse diğer çercevelerinde aynı şekilde olması gerekir diye düşünüyorum.Yalnız bir ihtimalde yok değil.Bu en son yavru atılan çerceve.Dolayısıyla sperm bitmiş ise bu hafta diğer çercevelere de aynı şekilde erkek yumurtası atmaya devam ediyor olmalı.

Sayın Bakanım.

Tesbitin aklıma yatıyor.Kolonilere yoğun besleme uyguluyorum.Şurupta şeker oranını iyice düşürdüm ,fakat şurupu artırdım.Bunun bir etken olması olası.Koloniyi gözlemlemeye devam edeceğim.

Bazı arıcı dostlarmız oğul yolu gözler ama ben aksine pek memnun değilim.Endişelerimin çoğunu da bu melez ırkın oğula meyilli olma ihtimali.

Muhteşem Abi.

Benim ustanın eseri.O olmasa 5 oğulun arkasından seyretmek zorunda kalırdım.Merdiven Bakanın taşıyamıyacağı kadar ağır:)

Geçen sezonu yaşadıktan sonra bu yıl acaip güzel geliyor.Fakat 2009'a göre çokkk arkalardayız.Buna da şükür.

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,benim görüşüm ana arı ne kadar iyi döllenirse döllensin,bozuk temel peteklere erkek yumurtası atacaktır.Birde bal akımının yogunlaştıgı dönemde işçi arı hızlı petek ördüğünden bozuk gözler olmakta bunlarada ana arı erkek yumurtası atmaktadır.Arılıgın düzeni çok güzel.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Vecdi Abi.

Her iki görüşünde olası.Yoğun sıvı destekli teşvik uygulaması yapıyorum.Bunun tam olarak neden kaynaklandığını gözlem yapmaya devam ederek bu tesbitlerden hangisinin doğru olduğunu daha iyi anlayacağız.

Arılığımı olabildiğince düzenli ve düzgün kurmaya çalışıyorum.Teşekkür ediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

Erdoğan dedi ki...

Yusuf Bey, peteğin durumu işin açıkçası beni de şaşırttı. Ama doğal varroa mücadelesi için iyi olmuş da denebilir.

Bu arada sizin teşvikler etkisini göstermiş maşallah arılar coşmuşlar. Darısı başımıza.

Selamlar. İyi çalışmalar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Erdoğan Bey.

Evet ilginç bir petekti doğrusu.Fakat bu peteğin bu hafta diğer bölümlerinin düzgün olduğunu görmek,beni rahatlattı ama bununda neden olduğunu anlayamadık.

Bu kadar tevişten sonra ben olsam amuda kalkardım:))

SLM ve Muhabbetle...