9 Mayıs 2011 Pazartesi

KARAMANIN KOYUNU.....

 Güçlü kolonilerimden bir tanesi.Kuzularım benim.Bendeki iştah onlarda olsa...
 Apimaye bütün yemlik.Üst görünüm.
Yemliğin şurup konulan kısmı.4 litre hacimli.

Artık arıcının en yoğun olduğu periyotu yaşıyoruz.Havalarda biraz olsun müsaade edince arıların hızına yetişmek için mecburi vites artırımına gidiyoruz.Yoruluyoruz ama yüzümüz gülüyor.Nasıl gülmesin ki.Arıcı bir yıl boyu emek harcıyor ve göz göre göre heba olması onu eritiyor.Geçen yıl halimiz böyle idi.Onun için bu yıla ben şükür diyorum.

Bismillah deyip haftalık rutin kontrollerime başladım.Bir kolonide ilk yaptığım , meme kontrolu oluyor.Özellikle kat attıklarımı daha iyi gözlemlemeye çalışıyorum ki ,gözden birşey kaçmasın.Kat attığımız kolonilerde ana kata çıkmaz ise bu bazen kattaki arıların meme yapmasına sebep olabiliyor.Bunu dersi de olabilir tabii.Bunu önlemek için kat atar iken kata olduğunca kapalı yavruların olduğu iki çerceveyi seçerek çıkarmayı tercih ediyorum.

İlk olarak işe Antalya'lı kızlardan işe başladık.Ne de olsa bu aralar revaçta olan onlar.Bir iki derken hoppalaaa, al sana ana memesi.Neyse olur dedik.İkinciye geçtik haydaa bir meme daha .Mübarek meme asmadık yer bırakmıyorlar.Bir kolonide 40-50 meme olur mu.Temizle temizle bitmiyor.Hadi onuda temizledik arada iki üç  koloniyi sağlam geçtik derken yine ana memesi :(((( 

Yiter ya yiter bey yaw.Ben arı sütü üreticisi değilim ki.Üstelikte hiç te sevmem.

Bunları yaparken kolonilerin hepsinde meme temizliği yapmıyorum.Mesela koloniyi inceliyorum.Ana temiz yumurta atmış ,koloni keleklik yapmış meme takmış ise hemen safımızı ananın yanında alıyoruz ve bütün memeleri temizliyoruz.Yok ana güzel yumurta atamamış,kovan içi disiplini iyi sağlayamamış ise haketmiş deyip safımızı isyancıların yanında tutuyoruz.Anayı iki veya üç çerceve  taraftarı ile ruşete alıyorum.Kolonideki beğendiğim ana memelerinden iki veya üç tanesini bırakarak diğerlerini temizliyorum.

Bütün bunlar ne yazıkki çok zamanımı aldı.17 tane Antalyalı kızın bakımını ancak 17.00 gibi bitirebildim.Eee geri kaldı 43 koloni.Nasıl olacak bu iş.Hemen seriye taktık.Kat atılması gerekenlere kat,ilaç ,çerceve derken Akşam namazını arılıkta kılmak zorunda kaldım.Bitti mi... bitmedi.

Şuruplama kaldı.Uzun zamandır şuruplama işini poşetleyerek yapıyordum.Lakin poşetleri hazırlamak 4 saat gibi bir zamanımı alıyordu.Apimaye kovanın kovan üstü bütün şurupluklarını biraz inceledikten sonra bunun bana zamandan biraz daha tasarruf ettireceğini düşündüm.25 kg.lık bidonlar içinde servis yapmak daha basit gibi geldi bana.İlave olarak bu şurupluğu kek veya bal verir iken daha kolaylık sağlayacağını düşünüyorum.Şuruplukların tam olanı 4 lt.,yarımı ise 2 lt.kapasiteli.Kapasite çok olunca teşvik hafta boyu sürsün diye bu sefer şurupu iyiden iyice incelttim.Yeni oran 150 lt.suya 50kg.şeker.Ye ye bitmez :))

Velhasıl gece yarısı elde bidon şurup servisi yapıyorum.Sonumuz hayırlı görünmüyor.Hafta da birgün arıcılık yapmaya çalışırsan böyle oluyor.Olsun ne yapalım.Mutlu olduğumuz sürece devam.Yorulduğumuz zaman habici oluruz değil mi :)

Bu Antalya'lı kızların bu ana memesi huyu pek hoşuma gitmedi.Böyle ısrarcı olmaya devam ederlerse tiz zamanda anaların kellesi uçacak benden söylemesi.Umarım bloğu okuyorladır,ki ayağını denk alsınlar :)))

Diğer kolonilerim ise gelişmeleri düzenli bir şekilde devam ediyor.Beklediğim sıçramayı hala yapamayanlar var.Onlarında geleceklerini pek iyi görmüyorum:)

Bala giremeyecek kadar mevcutu oluşturamamış F-1 kolonilerimi parçalayarak onlardan ana üretmeyi düşünüyorum.Nasıl ana üreteceğime dair önümde birkaç seçenek var.Önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili düşüncelerimide sizler paylaşacağım.

En doğruya ulaşmak istiyorsam bütün olumlu veya olumsuz eleştirilere açık olmalıyım ve bende tam olarak bunu yapacağım.Ortak akıl her daim kazanandır.

SLM ve Muhabbetle...



12 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
madem yoruma açıksınız
benden öneri
bu oğula meyilli arıların ana arılarını yok edin
bölgeye uygun arı ile devam edilmesi önerilir
karnıol italyan muğla size uygun değil
başarılar

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Hadi, hadi kolay gelsin...
Darısı başımıza biz donuyoruz Yusuf kardeş.
Sağlıcakla kal.

Mustafa Doğan dedi ki...

Maşallah Barik Allah.
Çok güzel zevki bir uğraş. İnsan yorulsada yüzünde tatlı bir tebessüm oluyor.
Bende hafta sonu ana arı memesi temizledim. Elimize doğan anlar cabası. Bir gündaha geç kalsak güçlü koloniyi oğul verdirtecekmişiz.
Allah tan hayırlısı.

Rabbim emeklerinizi zayi etmesin.

'Yoruma açıklığnız' hala devam ediyorken bende birşey söylim. Bölge arısı diye birşey yok. Karniyola devam... :)))

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
mustafa doğan kardeşim yanlış öğrenmiş
trakya yerlisi bölge arısıdır
karadeniz arısı bölge arısıdır
muğal ege bölgesi arısıdır
bölge yoksa ülkede yoktur
karnıolda almanyanın arısıdır
kullanmakat tercih işidir
başarılar

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi sen bu sene bizden önce başladın. Hayırlısı olsun diyelim. Kızlarının maşallahı var. Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Selamlar

Abi geçen yıl neydi öyle seni çok iyi anlıyorum :(
Her açtığım kovanda çıtalar dolu uğraş dur, işin tersi balda yapmayıp durmadan oğul hastalığı ile cebelleşiyorlar, sende nasıl bir ilerleme sağlayacaklar zamanla göreceğiz gerçekten merak ettim.
Allah kolaylık versin inşallah umduğun gibi bir sezon geçirirsiniz.

Unknown dedi ki...

Selamlar Yusuf bey,İnşallah emeklerinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız.Her şey gönlünüzce olsun sağlıcaklakalın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,inşallah arılarından verim alırsın.Ben öneride bulunmak istemem.Benden çok çok çeşitli ırk arı kullanan daha bu sanal aleme gelmedi.Son zamanlarda yeni eko tip arılar çıktı.Eğer eko tip kalmışsa Erzincan Tunceli arasında cografi şartların zorluğundan dolayı kalmıştır.Diyelim bulduk biz arı bilimcisimiyizki ölçümleri yapalım.Bu arı ırkı şu ırkdır diyelim.Karniyol özbe öz bizim arıdır.Avrupa kıtasında bulunan 5250 canlı türünün 3750 tanesi ülkemizdedir.Viyana önlerine kadar giden atalarımız bizim atalarımız değilmi.Götürmüş olamazmı bu arıyı.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm eyalet baş bakanın öncelikle allah yardımcın olsun kolaylıklar ihsan etsin daha ne oldu şu anki sayın hedeflediğin sayının yarısı hayırlı sezonlar dilerim.bende seninle aynı anda almadımmı antalyalıları benimkilerin 1inin 3. cü katını koydum. diğer lerinin hasenden sonra 4 koloni aldım dı bunlarda 3. cü katları yakın dır arı 2. katlara sığmamaya başladı ama 7 kolonide henüz ana ya ihanet olayına rastlamadım herkes bildiği arıyı kullanmakta serbesttir biz karniyolu kullanıyoruz başkasını deniyoruz ona göre bişey olduğunu sanmıyoruz biz x kişiye müdahale ediyormuyuz orada bu ırkolur öteki olmaz diye sığınacak limanı kalmadı heryerden kovuldu siğinmaya senin limana demirledi allah yardımcın olsun

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

SELAMLAR
yusuf şimşak kardeşim
asla hiçbir kardeşimizin kötülüğünü istemem
herkese allah versin derim
ne bu arıcıları nede beni dinle
en iyisi kendi seçimini yap
kendi doğrunuzu kendiniz bulun
başarılar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Taşkın Bey.

Bizim kapımız her daim açık.Yeter ki içerikte hakaret olmasın.Bu blogtaki bütün yorumlar onaya gerek kalmaksızın yayınlanıyor.

Bu Antalyalı kızlar böyle meme takmaya ısrar edeceklerse ,kaderleri belli.Nektar akımının akabinde kelleleri alınacak.Evet arıları seviyoruz ama iş yaramayanını değil.Öyle olsaydı büyük eşek arısı beslerdim , hemide daha havalı olurdu :))

Ali Abi.

Soğuklardan arıcı dostlarımızın etkileniyor olmasını görmek beni üzüyor ama sabretmek ve şükür etmekten başka ne yapabilirzi ki .
Hayırlısı olur inşallah.

Mustafa Bey.

İnanın hafta sonu inannılmaz yoruluyorum.Bedenim pazartesi akşamını zor ediyor.Lakin kafam son derece berrak.Ben buna aktif dinlenme diyorum.Sırt üstü yatmaktan daha iyidir.Ana memesi çok önemli bir mevzu.Bir memeyi kaçırdınız ,o kovanı kaybettiniz demektir.Hele de bizim gibi sadece hafta sonu ilgilenebiliyorsan.Tabii bunlarla ilgili iki türlü önlemim olacak.Bir analar değişecek,iki anaların kanatları kesilecek.

Muhteşem Abi.

Yeni kızlar hızlı ama ,bu hafta bir o kadar da beni uğraştırdılar.Kırma bir ırk .Umarım oğula meyilli değillerdir,yoksa çokk işim var çokkk.

Fatih Bey.

Umuyorum ki oğula meyilli bir ırk olmasın.Aksi halde bei çok yoracaklar.Bıraksam bu seferde baldan olacağız.Bende senin gibi hem merak ediyorum hemde devam etmemesini umuyorum.

Vecdi Abi.

Paranın renk yoktur.Her ırkta geçerliliği vardır.

Bunu neden mi diyorum.

Bir arınının hangi millete ait olduğundan daha çok beni ilgilendiren kısmı verimliliği.Verimlilik derken de bunu sadece bal ile ölçmüyorum.Irk çok bal yapabilir fakat sana rahat çalışma ortamı vermiyorsa benim için bir anlamı yok.Bu sebeple Karniol ile çalışmak bir zevk ve ayrıcalık.Fakat bu arının her bölgeye uyum sağlar sağlamaz meselesi uygulama yapılarak tecrübe edilmesi lazım.Burda da iş arıcılarmıza düşüyor.Önyargılarını kaldıracaklar ve deneyerek kendisi için ideal olana ulaşacaklardır.At gözlükleri ile biryerlere varamayız.

Her zaman öneride bulunucaksın ki biz bu sayede doğrulara daha çabuk ulaşabilelim.Tecrübelrin ışığında yanlış güzergahlarda uğraşmayalım.Bu bütün arıcı dostlarımızın yapması gereken bir davranış.Bunu bütün arıcı dostlarımızdan bekliyorum.Aksi hade paylaşımın ne anlamı kalır ki.

Emrah Bey.

İnşallah kardeşim.Allah bütün dostlarımızın kalbine göre verir inşallah.

SLM ve Muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Asım Abi.

Yahu yorumları yazarken seni görmedim desem:))

Valla helal olsun ne diyeyim.Gönülister ki benimkiler de 4.kata çıksın,hiç oğul eğilimi göstermesin ama gerçek bu.

Blogta herkes yorum yapabilir.Hakaret içeriği taşımayan her türlü görüşe ve yoruma açığız,açık olmaya da devam edeceğim.

SLM ve Muhabbetle...