30 Mayıs 2011 Pazartesi

ANA ÇİFTLEŞTİRME RUŞETLERİ

     Antalya'lı kızlar çok güzel oğul uçuruyordu.Sabah sabah bir müddet keyifle izledim.
 Ana yetiştirmek için yeni oluşturduğum bölmeli ruşetler.
                                 5 çerçevelik ruşetimin hava ızgarası.
                                                     Bölme tahtası.
                                                                     Şerbetliği.
   Kovan musluğunu ayırması için yaptığımız aparat.Umarım iş görür.
 Şerbetlikler de ufak bir problem oldu.İki ayrı koloni ama tek şerbetlik nasıl olur diye bir müddet kafa yordum.Koymasan olmuyor,koysan olmuyor derken straforlan böyle bir çözüm ürettim , iyi de oldu.Yaz boyu teşvikleyeceğiz.
 Kolonilerimi teslim almak için randevulaştığımız gibi Cuma akşamı Bakan ve ekipi ile buluştuk.Tabii fırsat bı fırsat diyerek biraz daha egzersiz yaptık.
Yalova'dan arıcı dostumuz Kemal.Bakanımızdan ana arı almaya gelmiş bu sayede kendisi ile tanışmış olduk.Tabii bir de benim ekipten toprak ve hayvan sevdalısı bir eğitimci hocamız Mevlüt Özdemir.

Yine haftalık rutin kontrollerdeyiz.Bu sefer amacımız daha farklı.Çıkacak analarımız için ana çiftleştirme ruşetleri oluşturacağım.

Daha önce bu tür çok farklı kullanım amamçlı ihtiyaçlarım için 35 tane ruşet yaptırmıştım.Geçen yıl sezonu ve herşeyi pas geçince düşüncelerimizi pratiğe dökme fırsatını bu yıl yakalamış olduk.

Bir ruşette iki bölme var ve ben bu bölmelerin herbirine bir çerçeve arı koydum.Arıları hangi koloniden alayım diye düşünürken il etapda iki Antalyalı büyük koloniyi gözüme kestirdim.1 aydır anasız kalmışlar bir kaç denemede ise başarısız olmuşlardı.Böllll.

İkinci olarak gözüme oğulları kestirdim.Ne de olsa bal'a girmeyeceklerdi.İlk oğulu açtım baktım ana çok güzel yumurta dökmüş.Bellki ki haksızlığa uğramış,güzel bir ana kıyamadım.İkinciyi açtım o da güzel derken baktım elim varmıyor bu böyle olmayacak gözümü kararttım ve oğullar da analı bir çerçeve arı bıraktım.Ona kıyma buna kıyma bu kadar ruşeti neden dolduracağız :))

Ruşetleri arılandırdıktan sonra musluk çıkışlarında arı çıkışını dal vesair ile zorlaştırarak arının kendi kovanına dönüşünü engellemeye çalıştım.

Hafta sonunda her birine ana memelerini takarız inşallah.

Diğer kolonilerde durum ise ne ileri ne geri.Beklem modunda devam ediyorlar.Bir kaç kolni ilerlemeye devam ediyor o kadar.

SLM ve Muhabbetle...

6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi ruşetlerin ve ana üretim çalışmaların inşallah başarılı olur. Sağlıcakla kal abi.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey ruşet kovenlerın hayırlı olsun.Saglıcakla kalın.

Ballı Baba dedi ki...

Yusuf kardeşim, ruşetler hayırlı olsun. Gözden kaçtığını düşündüğüm önemli eksikleri var, arı koymadan önce onları halledersen sonuçta üzülmezsin.

1- kovan altındaki havalandırma deliğinden ana arıların kokusu karışacağı için bir gözde ana çiftleşecek diğeri ya terk eder ya da çifleşmez...
2- kovan uçuş tahtasını bölmüş olman güzel oldu ama ön renkler zıt renk olmalı ki ana arı şaşırmasın (renkli kağıt yapıştırabilirsin)

Nasılsa kovanın var her ruşeti tek olarak kullanman daha iyi (bence)...

Arıcılıkta terimler farklı galiba musluk çeşmelerde, su depolarında ve su kaplarında olur, arı kovanında uçuş deliği ve uçuş tahtası var :)

Allah gönlünce versin, başarılar dilerim...

Erdoğan dedi ki...

Yusuf Bey, ruşetleriniz hayırlı olsun. İnşallah kaliteli arılar yetiştirirsiniz.
Selamlar. İyi çalışmalar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf benim tek düşüncem birden aşırı yüklendin memeleri zamanında dağıtman gerekecek, işleri yetiştiremessen bu işin yarına yaparımı kesinlikle yok.
Bölmeleri önceden hazırlayıp, memeleri verdikten sonrası gerisi hikayedir. Banada aman öyle olmaz söyle yap diyenler çok oldu, öyle akıl verenlerin blogunu birisi taramış abi dedi sana akıl verenin blogunda anaarı üretimiyle alakalı bir tek paylaşım bulamazsın, oturup birde ben taradım aynen doğru çıktı, sen denilenlere degil yapılanlara bak.Ben sana geldiginde zaten çekincemi söylemiştim, keşke ruşetler tersten delikli olsalardı.
Kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Ruşetler konusunda bir takım tereddütlerim var ama ,denemeden bunu öğrenemem.Umarım başarılı olur.

Vecdi Abi.

Teşekkür ediyorum,sağolasın.

Başkanım.

Arıyı koydum bile:)


Evet alttaki havalandırma ızgaralarını ortak kullanıyorlar buna nasıl tepki verecekler bilemiyorum.

Uçuş deliğinin girişi ve ruşetin ön cephesi iki ayrı renkte.beyaz ve gri ton var.İlave olarak yapışkanlı farklı bir şeyde kullanılabilir tabii.

Ruşetleri tekte kullanabilirım ama bu sefer tek çıta arıya bu işi gördüremem.Mecburen her ruşete iki çıta arı koymak zorunda kalırım.Şayet bu sistemde sorunla karşılaşırsam ,bir sonraki turda tek ruşet kullanabilirim.Denemeden bilemezsin.

Erdoğan Bey.

Teşekkür ediyorum.Benim beklentim de yüksek ama işi rayına oturtana kadar mutlaka bir takım sorunlarla karşılacağım ve daha iyisini başarmak için çalşımaya devam edeceğim.Bakarsın abartırımda kendi ırkımı ortaya çıkarırım:)))

Sayın Bakanım.

Galiba ben o dediğini her zaman yapıyorum.Ufak hedefler beni kesmiyor:)Kalkarız altından inşallah.

Sorun çıkmaz diye birşey yok.Mutlaka olacaktır ve bende sorunların üstesinden gelmek için burdayım.( Seçim konuşması gibi oldu )

İkili sistemin işleyeceğini düşünüyorum.Nasrettin hocanın gölü mayalaması gibi ama tutarsa çok güzel olacak,tutmaz ise bir kaç anaya yazık olacak ve bende tekli sisteme geçmek zorunda kalacağım.Çok çok arkadan bir kapı açarız ne yapalım.

SLM ve Muhabbetle...