5 Ocak 2011 Çarşamba

2010 PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

  • 2010 her açıdan farklı , ama tecrübelerimin arttığı bir yıl oldu.Sezona başlarken hedeflerim ve bir sürü planlamalarım oldu.Mesela kovan sayımı artırmak ve bal rekoltemi yükseltmek gibi.
  • Bütün bu planlamalara karşılık yapmam gereken tüm hazırlıkları zamanında ve eksiksiz olarak yaptım.60 yeni kovan ve 35 ruşet yaptırdım.İlave olarak 1,5 tonluk bal kazanı ve üçlü sır alma tezgahı yaptırdım.Sağım makinası zaten vardı.Bunlar işin ekipman yönü idi.
  • Arılarım için ilave tezgah ve alan açtım.yeni çerceve ve temel petek hazırlığım ise arılarımın çok önünde idi.
  • Peki sonuç ne oldu.
  • Nisan ayının mevsim normallerinin çok altında geçmesi arının gelişmesini inanılmaz etkiledi.Öyleki ,Muhteşem abiden en güçlü kolonilerini almama rağmen ,benim koloniler en çok 12 çıtayı görürken onunkiler 30 çıta da çalıştılar.Fark tamamen soğuktan kaynaklandı.
  • Güçsüz kolonilerle haliyle çoğaltma yapamadık.Kestane akımını da yine bu güçsüz haliyle girmek durumunda kaldılar.Tabii bununla bitmedi.
  • Kestane nektar akımı başladığının 4.günü hava bir kapattı bir daha açılması 10 günü geçti.Haliyle bizim kestane ve ıhlamur da gitti.Üstelik bir de cepten yedik.umuttur dedik ve meşe salgı balının yolunu gözler olduk.Fakat nafile o da 3 gün sürdü.yani elde var sıfır.
  • Bu kadar emekten sonra ; bu olumsuzluk karşısında kırılma olmaması mümkün değildi.,oldu da zaten.1,5 ay sürdü ama faturasını da yine ben ödedim.
  • Daha çok çalışarak.Bu sefer şansım yaver gitti ve Ekim,Kasım ve Aralık sıcak gitti ve kolonilerim kendilerini toparlama fırsatı buldular.
  • Bir de koloni kayıplarına bakalım.
  • Sezon boyunca toplam 12 koloni kaybım oldu.Bunlardan 4 'ünü baharda kaybettim.8 koloni ise yani aldığım 25 koloninin içinden gitti.Baharda kaybettiğim 4 koloni anaya bağlı sebeplerden dolayı idi.8 koloninin ise bir tanesi tamamen benim ihmalkarlığımdan kaynaklanan ana sorunundan dolayı gitti.Geri kalan 7 koloni ise,hastalıklara bağlı sebeplerden dolayı sezonu kapattı.
  • Bu kadar kaybın yanında kazancımızda olmadı değil hani.Tecrübe....
  • Önümüzde yeni bir sezon ve yeni hedefler var artık.Durmak yokkkk yola devammmm.
  • SLM ve Muhabbetle...

5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf benim 2010 yılında arıcılıktaki faorimdin. O kadar imkanla en iyi olman gerekiyordu, hatta bahis olsa banko geçerdim,tabloyu kendin yazmışın.

Benim hedeflerim tam olmasada fena degildi.
Arıcılıgın bal yönünde senin gibi hazırlanmasam bile Gebze sıcaklık olarak baharda çok güzel, bir iki teşvik şurubuyla arılarım çok iyi gelişti. Sana devretmek için aldıgım muğla arıları kutulara doldurmam biraz anaarı kaybına neden oldu, kutudaki arılar farklı ırk olursa, ilk üretilen analarda kayıp çok oluyor buda benim tecrübem ve çok pahalı bir tecrübedir, bu kutuda anaarı çıkmış ve 10 gün sonra alınır dediğimde, almaya gittiniz anaarı kesilmiş ve kutu meme yapmış::((

Bol sayıda kutu göz arılandırmak hele erken ilk baharda yıkımdır. 300 göz arıya 300 çıta arıyla doluyor.
İlk defa arılarım desteksiz 30 çıtada çalıştılar, başkaları bunada çamur atsada, bu kolonilere Trakyada kim desdtek verdi bu soruyu çanmurcular yanıtlasın.

Bu sene dikkat edersen kestane bal hasatı yapan çok az kişi vardı.
Trakyada gene hasat yavan geçmesine rağmen benimde hasat filimlerim ortada.

Sen maç devam ederken bir gol yedim diye her şeyi boş verdin. Peşinden fark geldi.Arıcılıkta başıboş bir sistem yok, sen olaylara boş verdiğnde fatura gittikçe kabardı.
Bulundugun yer hele akşamları acayip serin oluyor, bir kaç akşam kaldım ve ben üşüdüm bu hadise ilerki yıllarda devam edese arılarını mayıs sonuna kadar sıcak yere götürmelisin diye düşünüyorum.
Acayip bir yıl sonu envanteri çıkardık::))
Kal sağlıcakla.

miriliburak dedi ki...

selamünaleyküm...

Yusuf abi gerçi sen işin o yönünüde düşünmüşsündür ama neden uygulamadığını merak ettiğim için soruyorum; hava şartları senin bir yılına mal oldu çok kötü ve umut kırıcı bir sonuç aynı durumları bende yaşadım ama arılar ona rağmen müthiş gelişti yani burası ne kadar yağsada hava öyle kötü olmadı. Arılarını bu farklılıklara rağmen daha sıcak bir yere götürebilirdin en azından gelişinceye kadar çok tanıdığın var mutlaka hepside yardımcı olurdu.
Gerçekten Ali abinin dediği gibi çalışma şekli açısından örnek alınacak bir yol izlediğini hepimiz gördük herşey kayıt altında idi. Neyse bu sene bitti artık yeni sezonun dediğiniz gibi çok daha iyi olmasını umud ediyoruz.
selam ile.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Selamünaleyküm;

yusuf kardeşim evet çoğu arıcıların bu sene yaşadığı şeyleri yaşamışsın. Amam biz kul planında yapılacak şeyleri yaptığımıza inanıyorsak, gerisi bizim irademiz dışında yapılacak bir şey yok.

beni sorarsan bende bu sene hedeflediğim rekoltenin biraz gerisinde kalsamda şu ana kadar yaptığım en fazla hasadı yaptım.özellikle benim gibi uzaktan kumanda ile arılarıyla hakkıyla ilgilenemeyen biri olarak bu da iyidir diyorum.
Benim durumum ise yazın terk yaşadığım kutuların haricinde 4 koloni kayıbın var. son durumu ise köye gidince göreceğim...
hayırlısı bakalım...

yeni sezonda edindiğimiz teçrübelerle hep beraber daha iyiye inşallah

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi sanal alem işte bu. Yaşananları dürüstçe paylaşanlar sayesinde burası aslında bir araştırma merkezi. Zaman içinde ülke arıcılığının gelişmesi noktasında bu tarz paylaşımlar çok büyük katkılar sağlayacakdır. Sağlıcakla kal abi..Bu arada söylemeden edemeyecem benim çırak hala arılığa girmeye tırsıyor seninki şurup karıştırmaya başlamış kıskanıyom bak:/)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Tesbit ve beklentilerinde haklısın.Bende kendimden aynı beklentileri taşıyor idi ama şansım yaver gitmedi.Ne yaparsın:))

Taşıma konusu,gezginciliğe girer kiii bunu yapmam imkansız.En büyük sıkıntım zaman.Yanıbaşımda düzenli bakımlarını zor yapıyorum kii birde uzağa taşırsam çıkmaz sokağa girerim.Hakkını veremediğim işi de yapmam zaten.

Burak Bey....

Yağmur kestaneyi etkiledi.Bize de yapacak birşey bırakmadı.Arıların gelişimini ise soğuk hava dalgası etkiledi.Tabii arıları sıcak bir yere taşımak bir secenek.Yer ve dost açısından sorun yok.Fakat benim arılarımın bakımına zaman ayırma açısından bir sorunum var.Arılarıma sadece hafta sonunu ayırabiliyorum.Yazlığımın yanında olmasına rağmen ancak yetiştirebiliyorum.Uzak biryere getirdiğim anda iş kontrolümden çıkar ki,bu da kabul edebileceğim birşey değil.Ben bazı arkadaşlar gibi arıyı ovaya bırakıpta 1,5-2 ay sonra vay anam bu koloniler nasıl öldü anlamadım diyemem.Bu işi ya yaparım ,ya yapmam.Yapacaksam da arılarımı başıboş bırakamam.

Zafer Abi.

Senin işin hakketen zor.Arıların senden çok uzak olması işini çok zorlaştırıyor.Ona rağmen iyi gidiyorsun.Bu gidişle uzaktan bakım uzmanı olacaksın gibime geliyor:)

Muhteşem Abi.

Paylaşımlar konusunda haklısın.Çözemediğim olay ,bir çok blogcu arkadaşımız başarılarını bizimle paylaşıyor.Tama iyi güzelde hiç mi yanlış yapmıyorsun.Onu da paylaşki biz de aynı hataya düşmeyelim.

Biz bu sayfalarda paylaşımı yaparken tamamen önyargısız ve tarafsız yapmalıyız.

Benim çırağın maşallahı var.Birkaç kez arı gözünü morartmasına rağmen hiç çekinmeden koloni bakımlarında maskesiz bana yardım ediyor.İşin güzel tarafı bunu severek ve isteyerek yapması.Gözlerinde o pırıltıyı görebiliyorum.

SLM ve Muhabbetle...