8 Kasım 2010 Pazartesi

MARATONDA SON 100 METRE

Organik invert poşet şurup
Servis...
ve servis sonrası,işlem tamam.
  • 2010 sezonunu kapatmaya doğru gidiyoruz.Havalar beklediğim gibi güzel gidiyor.Arılarımın üstünden keklerini ve şuruplarını hala kaldırmadım.Bir çok arıcı arılarını kışlık moda sokalı çok oluyor.Bizde ise yavrulama ve bakım faaliyetleri hala devam ediyor.Her yıl kolonilerimi kışlık moda Kasım 20 gibi sokarım.Bu yılda takvimler aynı tarihi işaret ediyor.Tabii risk almıyor değilim.Beklentilerimin aksine havalar çok soğuk gitse biraz sıkıntı olabilirdi.Mevlam yardım ediyor.
  • Kekleri hala kaldırmamın sebepi gündüz sıcaklıkları hala arının dışarı çıkmasını engelleyecek kadar düşük değil.Dolayısıyla benim için sorun teşkil etmiyor.
  • Şuruplamayı poşetle yapıyorum .Bunun en büyük avantajı ,günün herhangi bir saati arılarınıza şurup verebiliyorsunuz.Yağma tehlikesini de otomatikmen ortadan kaldırmış oluyorsunuz.İkincisi ise diğer şurupluklarda yaşadığımız temizlik ve diğer sorunların hiç birisini yaşamıyorsunuz.Yapacağımız tek şey müsait bir vaktinizde şurupları paketleyerek servise hazır hale getirmek.
  • 29 nolu kolonim hariç diğerlerinin durumu iyi sayılır.10 Çercevelik kovanımda var,6 çerçevelik ruşetimde.Ama ortalaması 6 çerçeve gibi diyebilirim.İki yıldır kışa katlı koloni ile girmenin hayalini kuruyorum ama değişik sebeplerden ötürü bunu bir türlü gerçekleştiremiyorum.Umarım gelecek yıl 6 çerçeve ortalamadan değilde 14 çerçeve koloni ortalamasından bahsediyorum olurum.
  • SLM ve Muhabbetle...



5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf sen senede bir sefer bal hasadı yapıyorsun. Bu hasat aralarında o kadar nektar kesilmeleri oluyorki.
Her nektar kesilmesinde arı geri gidiyor, bu geri gitmelerde sen hasat yapmadım diye arıya teşvik yapmıyorsun ve arı güçlü kalamazki.

Gelen balı zamanında alsan ve kek teşvigini yapsan, kolonide bir hareket olacak, senin iş aynı saldım çayıra gibi oluyor, dışardan kovana bakmakla bir şey olmazki.

Birde güçlü olmayan arıları sıkıştırmaman en büyük sorundu. her geçen sene daa iyi olacaktır ve bu sene yaptıgın hataları yapmazsın. Kal sağlıcakla.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

bu yıl arılarınızın iyi olması
bizi sevindrmiştir
hiçbir arıcımızın arısının zayıf olmasını
arı sondürmesini arzu etmiyoruz
kayıpsız kışlatmalar
başarılar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

İki dönem nektar var akışı var.Değişken olmakla birlikte ortalama ikisinin arasında 20-25 gün var.Sağım yapsam bile arada vereceğim teşvik bir şekilde bala karışacağından böyle bir uygulama yapmayı düşünmüyorum.

Arı mevcutunun düşüklüğü bu yıl tamamen havanın baharda kötü gitmesinden kaynaklanıyor.Başka bir sebepi yok.Buna ara teşvikte dahil.

Arıyı sıkıştırmamaktan çok şey kaybettiğimi düşünmüyorum.Gözlemlerim bana diyor ki ; sıkışan arı sıkışmayana oranla daha iyi gelişiyor.Fakat çokta fark etmiyor.Bunu denemek önemli idi ve bende denedim.Gelecek yıl güçlü kolonilerimden bir kaçını yine sıkıştırmayarak denemeye devam edeceğim.Yapmadan bilemezsin:)

Taşkın Bey.

Bir arıcımızın kaybı bizim kazancımız değil kaypımızdır.bunu laf olsun diye değil gönülden söylüyoruz.Umarım herkes te sizin gibi düşünüyordur.

SLM ve Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Ben işin başında olduğum için sorularım basit gelebilir. Invert şurup sıvı değil mi? Arı alttan delik açsa kovana akar.Bir de siz şurubu ne ile yapıyorsunuz? Tartarik asitle mi, limon tuzu ile mi? Şurubun kimyası sanırım çok önemli. İyi çalışmalar
Salih Ural
salihural2007@hotmail.com

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Salih Bey.

Poşet ince olduğundan arı kendisi deliği açıyor ve akmasına fırsat vermiyor.Yeterki sen poşeti koyarken delme.

İnverti krem tartar ile yapıyoruz.Yapılışı ile ilgili detaylı bilgiyi Ali Türk veya Ali Şekrlinini bloğunda görebilirsin.

SLM ve Muhabbetle...