22 Kasım 2010 Pazartesi

BAYRAM TATİLİ

Bayram etkinliği ve Asım abi.
Propolis
Alt çekmeceyi kovandan ayırmak bayağı zor.Çok ısıtmak gerekti.
Arını kendi kış hazırlığı.Sen ne kadar kovan ağzını aç veya kapa ,arı kendi dizaynını yapıyor.Havanın gidişatına göre de bu girişleri daraltıyor veya açıyor.Tabii bunları güçlü kovanlar yapabiliyor.
  • Müthiş bir bayram ve tatildi doğrusu.Hayatımda bu kadar verimli bir tatil yaptığımı hatırlamıyorum.Belki de ihtiyacım olduğundandır onu da bilemiyorum.
  • Tatil deyince yatmak olarak algılamayın.Eksik kalan işleri tamamlamak.Benim için tanımı bu.Ancak öyle rahat edebiliyorum.Bayramı ve havanın güzel olmasını fırsat bilerek kolonilerin genel bakımını tamamladım.Ne mi yaptım ,buyrun;
  • İlk olarak kovanları temzileyerek hepsini tek tek aktardık.Buna sebep te bu yıl kışlatmada farklı bir uygulama yapmayı planlıyorum.Kovanları altına yağmur geçirmeyen bir örtü ile kapatmayı düşünüyorum.Bu sistem içerideki hava sirkülasyonunu etkileyeceğinden kovan altlarının bir miktar açılması gerekecek.Bütün kovanlarım sabit çekmeceli sistem ama arılar bunları propolisle öyle bir yapıştırdı ki açmak ne mümkün.Yazın ortasında bile açamadım.Geriye tek çare kalıyordu oda ufak bir gaz ,onu da Selahattin Başkan verdi ve bende temizlik kararını aldım.
  • Fakat bu insanın tek başına yapabileceği bir iş değil.Asım abi sağolsun zaman ayırdı da beraberce üstesinden gelebildik.Bunun iki tane yararı oldu.
  • Kolonilerime bahar temizliği yapmama gerek kalmadı.Ben şahsen bahar da bile böylesine güzel bir hava bulabileceğimi düşünmüyorum.
  • İkincisi ise kolonilerim hem kışa temiz girecek,hemde çekmeceleri artık açabileceğim.
  • Kolonilerimin stokları tamamlandı.Fazlaları bile var.Şuan ki mevcut stok kolonileri çok rahat bir şekilde Nisan ortasına kadar atar.
  • Kolonilerimin sıkıtırma işlemlerini de nerdeyse tamamladım sayılır.Bir sonraki hafta son şurupta bittikten sonra tam sıkıştırma yapıb artık kışlatma pozisyonuna girecekler.
  • Ne tatildi ama.....
  • SLM ve Muhabbetle...




6 yorum:

Adsız dedi ki...

Yusuf Bey arılarınızı ağaç altından kaldırmanızı tavsiye ederim. Çokta faydasını göreceksiniz. fotoğraftaki durumun görüntüsü olumsuz. Mümkünse gün boyu güneş gören bir yere taşımalısınız. Denerseniz farkı görebilirsiniz.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Aslında yorumlara bir gün sonra cevap yazmayı tercih ederim ama ilgimi çekti.Çok emin bir şekilde kolonilerin yerini beğenmediğinizi söylüyorsunuz nedem acaba.Yaşanmış bir tecrübe var ise bizimle paylaşır iseniz sevinirim.

Benim kolonimin yarısı açık alanda.Orman içine taşıma sebebim ise yazın koloniler sıcaktan çok muzdarip oluyor.Üstelik alttan havalandırma olmasına rağmen.Benim olumsuz diyebileceğim bir gözlemim olmadı.Deneyimlerini isminle beraber bizimle paylaşırsan sevinirim.

SLM ve Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Yusuf bey , evet geçmiş senelerin tecrübesiyle kovanların üstünde öyle ağaç görünce hiç tereddüt etmeden olumsuz diyebiliyorum. fotoğraftaki arılıkla yaklaşık 1000 km mesafede olsakta farkedebilirim. açık alandaki arılarınız bu görünenlerden daha verimli olmaları lazım.

İsmimden öte tavsiyeydi ama elbet ismimizde var; Ertuğrul Murat

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf buyılki farklı kışlatmayı merak ettim ama ne yapacaksan tüm kovanlara aynısını uygulama, yani tehlike oluşacaksa.

Zayıf kovanların sıkışması çok önemli, bunu bir hafta önce sıkırtırmak bile diğer eşit kovana acayip fark atar.Arılar kendilerini toparlar.

Benim açımdanda bayram çok olumlu geçti, hem gezdik hem bir sürü iş yaptık ve mekana döndük.
Kovanları eski yerin 5 metre önüne aldıysan orada arkadanda rüzgar yemeyecek, kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ertuğrul Bey.

Uyarınız için teşekkür ediyorum.Tesbitinizin sebepini belirtmiş olsaydınız mesela ; etken olarak ,nemli olur ,güneş görmemesi veya arının gelişimini,bal rekoltesini etkiler şeklinde olsaydı daha doyurucu olurdu.Yine de teşekkür ediyorum.Şunu da belirtmek isterim bal rekoltesi ve arı gelişimi açısından açık ve orman içindekiler arasında bu yıl bir fark gözlemlemedim.İlave olarak arının doğal yaşam alanının orman olduğunu unutmamalıyız diye düşünüyorum.

Sayın Bakanım.

Güldürdün beni be Bakanım.O kadar da uçacak değilim ya:)

Emrahın kovan üstü örtülerini beğendim ve bende aynılarından sipariş verdim.Kovanı bu şekilde kapattığım zamanda içerideki hava akımını etkileyeceğinden havalandırmanın bir kısmını alt çekmecelerden sağlamak durumundayım.Fark dediğim bu .Yoksa arıları saldım çayıra mevlam kayıra değil yani :)

Kolonileri yerinden oynatmıyorum.öndeki sehpalara gelecek kovanları yerleştireceğim.

SLM ve Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Wow! At last I got a website from where I be capable of in fact
take useful facts regarding my study and knowledge.


My blog :: home cellulite treatment