27 Eylül 2010 Pazartesi

KİREÇ HASTALIĞI

Hastalık bulaşmış bir çerceve.
Bir diğer örneği.Resime tıklayarak büyüttüğünüz zaman daha belirkin bir şekilde gözüküyor.

Bu zamanda kaçmaya çalışan ama bana yakalanan bir avuç firari.Ne zoru varsa sanki.

Koloninin bu davranışına bir anlam veremedim.Bu yapıda ve renkte petek örmeye neden ihtiyaç duyarlar ki.
  • Arıcı dostlarımız ,arılarını kışlık moda sokarken biz hala neler ile uğraşıyoruz.Bir taraftan kolonileri beslemeye devam ederken ,diğer taraftan kireç hastalığı ile ilgili birşeyler yapabilirmiyiz,onun peşinden gitmeye devam ediyoruz.
  • Bu haftaki araştırmalarımda bu kireç hastalığının sadece bende olmadığını ve köydeki diğer kolonilerde de görüldüğünü tesbit ettim.O zaman aklıma bununda havanın dengesizliğinden dolayı arıcıların zayıf kovanlarını etkilemiş olacağını düşünüyorum.Köydeki arıcı arkadaşlarımızdan birisinin,2 ay önce 13 çıta arılı kovanın zayıflamış olduğunu söyleyince hafta sonu kovanı açtığımda ,koloninin 5 çıtaya kadar gerilediğini ve onda da kireç hastalığını görmem beni şaşırttı.Oysa bu koloni güçlü olduğu için etkilenmemesi gerekiyordu.
  • Kolonilerimi hala kek ile beslemeye devam ediyorum.Koloniler arası farklılık gösterse de ortalama 3 çercevede yavru faaliyetine devam ettiklerini gözlemlemek hoş.Bir tarafdan da varroa mücadelesine devam ediyoruz.
  • Geçen hafta bir kovan yalancıya kaçtığından dolayı ( arıcı hatasıdır ) zayıf olan bir kovan ile birleştirmiştim.Bu hafta sonuda iki koloniyi daha birleştirmeyi düşünüyorum.
  • Bir konuyu bugün sesli ( yazılı ) düşünmek istiyorum.
  • Soğuk havanın arılarımızı etkilemeyeceğini söylüyoruz.Örnekleme Mehmet Yüksel kovanlarını Almanyanın sert kışında altları tamamen açık ve sorun yok.
  • Peki o halde neden arılarımızı habire sıkıştırmaya devam ediyoruz.Onlar gerektiği zaman Salkım olamazlar mı.Yada yiyeceklerini nereye stoklayacaklarını bilemezler mi.Önemli olan salkım merkezindeki ısı değil mi.8 veya 10 çerçeve bir koloniyi katlı ( çerçeveli veya çerçevesiz ) kışa soksak ne olur.
  • Ne dersiniz ...
  • SLM ve Muhabbetle...



12 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf Selamlar.
kovanın tamamını görmesekte, iki resim kovan hakkında çok bilgi veriyor.
Birinci bilgi bu koloni çok zayıf.
Nerden anladın dersen, çıtadaki yavru faliyeti bir tarafta.
Güçlü bir koloni olsaydı yavru faliyeti çıtanın tamamında, yada bal kemeri çogaldığında çıta merkezinde olurdu.
Sen arılarını sıkırtırmamak için inat etme, bir an önce zayıfları sıkıştır. Bu kolonilerin hemen fazla çıtaları alınmalı ve acilen sıvı besleme yapılıp yavru civarına stok yapılmalı. Zaten yavruyu saracak arıda gözükmüyor.

Mehmet Yüksel'i örnek verirken Mehmet'in arıları yaklaşık 20 çıta 20 çıta arıyı nasıl sıkıştıracaksınki.
Cami boşken yada vakit namazlarında sıcaklık hiç sorun oluyormu, yav yandık açın kılimaları diyen olmuyor, cuma günü aynı cami arıyla dolunca ne oluyor, herkes terliyor kilimalar bile yetmiyor.
Bir çok kişi cami çok sıcak oluyor diye senin kaçan arılar gibi bahçeye çıkıyor.
Zayıf koloniler kesinlikle sıkıştırılmalı, zaten 10 çıta arıyı nasıl sıkıştıracaksın ki?

Kal sağlıcakla.

Ballı Baba dedi ki...

Yusuf kardeşim merhaba, önceki yazında da kireç dedin burada görülen de kireç hastalığı değil. Varroa'dan dolayı sökülmeye çalışılan yavrulardır. Fotoğrafı çekerken arkada ışık fazla olduğu için iyi göreyim diye fotoğrafını kopyaladım, büyüttüm baktım. Acilen bol şuruplarsan 3-4 gün içerisinde her şeyin düzeldiğini göreceksin. msn den yazarsan sana kireç hastalığı ile ilgili fotoğraf yollarım...

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak,arıyı sıkıştırmadığınız zaman yağmalama,ağ kurdu karşısında direnci kırılıyor.Yavru çürüklüğünede zemin hazırlıyor.Bazı olayları bölgesel düşünmek gerektiğine inanıyorum,bir haraket heryerde aynı neticeyi vermeyebiliyor,çok iyi gözlemci olmak lazım,bana sorarsanız,sorunsuz bir kış dönemi geçirmeniz dileklerimle,saygılar sunuyorum.

Kenan GİŞAN dedi ki...

Yusuf bey
Fotoğraflara Google reader da baktıktan sonra, büyütüp inceledim kireç hastalığı değil varroa hasarı gibi gelmişti.
Blogda yorumlara bakayım diye açtığımda Selahattin abi yazmış zaten.
Varroa ilaçlamasında etken maddesi farklı olan iki ilaç kullanılırsa varroa ile mücadelede daha başarılı olunuyor.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi tek bir çıta ve o çıtanın da tek bir yüzüne bakıp ne teşhisler konmuş neler. Bizim arıcılık niye yerlerde geziyo şimdi anlaşıldı. Bende bir vecize yumurtlayım bu kovan anasız kalmış ve yağmalanmış abi:()

ÇELİK ARICILIK(Arıcılık Teknikeri) dedi ki...

yusuf abi göstermiş olduğun çercevedeki yavru ölümleri için öncelikle kovanı açık şekilde kovanın tamamını görmek lazım.çercevede arı mevcudu yetersiz.o kovan kaç çerceve. kovandaki arısız çerceveleri almanın yanında böyle zayıf az arı basmış çercevelerden bir iki çerceve alarak arıyı iyice sıkıştırarak azar azar şerbetleme yaparsan iyi olacağını ve arının inşallah bir hafta içinde düzeleceğini göreceksin. birde varrao ilaçlamasını iyi yaptın değil mi? böyle hastalıklar varrao parazitinin yol açtığı nedenlerden dolayı da meydana gelebiliyor.yusuf abi saygı ve selamlar ile saygılarımla...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bu hastalığın uğradığı koloninin güçlü olma gibi bir hali yok.Zayıf haliyle.Sıvı besleme işine okey diyorumda şu sıkıştırma konusunda düşünmeye devam ediyorum.Acaba diyorum.

Başkanım.

Tesbitin için teşekkür ediyorum.Farklı bir bakış açısı ve yorum getirdin.Varroa dan kaynaklanmış olabileceği hiç aklıma gelmemişti doğrusu.Sorun buysa ,çözümde kolay demektir.İnşallah haklısınızdır.İlaçlı mücadeleye zaten başlamış idim,buna ilave olarak sıvı besleme takviyesi yaparak sonuçu gözlemlemeye devam edeceğiz.

İlhami Abi.

Sıkıştırma konusunda benim yapmak istediğim bölgesel paylaşımların burada yazılması.Tabiiki bende kışlık moda girdiği zaman arımı sıkıştıracağım.Ama şimdi değil.Bu arının dış ortamda ,bir ağaç dalında bile onca hava sertliğine de dayanabildiğini gözardı etmememiz lazım diye düşünüyorum.

Kenan Bey.

Selahattin Başkandan sonra sizinde aynı tesbitte bulunmanız bana biraz daha güç verdi.Bununla ilgili daha önce sanal ortamda yaptığım araştırmalar bunun kireç hastalığı olduğunu söylüyordu ki,şimdi sizlerin tecrübeleri söylüyor ki bu varroa.Umarım haklısınızdır da bende kurtulurum.

Muhteşem abi.

Tesbit doğru veya yanlış.Bir şekilde yaşamsal tecrübelerinden gelen tesbiti paylaşmışlar.Şİmdi bana düşen bu tesbitlerini ve çözümlerini uygulayarak sonuçlarını burda paylaşmak.Olumlu veya olumsuz sonuçların nihayetinde bütün arıcı dostlarınında işine yarayacağını düşünüyorum.

Çelik Arıcılık

İsmini en azından bloğunda bizlerle paylaşırsan ,sana hitap etme adına bizleri sevindirmiş olursun.Onun için kusura bakma İsminle hitap edemiyorum.

Kovan mevcudutu 5 çıta.Elimdeki çıtada fazla karıştırdığımdan olsa gerek fazla arı gözükmüyor.Arı sıkıştırma konusunda bu yıl iraz inatçılığım üzerimde .

Sıkıştırma konusunda bir örnek vereyim istiyorum.

Karadenizde ve benim bölgemde de insanlar alışageldiklerinden dolayı hayvancılığı kapalı ve oldukça korunaklı ahırlarda yaparlar.İçerisi nerdeyse bir ev ortamına yakın sıcaklığındadır.Bu hayvanı alıp,açık besiciliğin yapıldığı bir ortama koysanız ilk olacak olan bu hayvanlar hastalanacaktır.Şimdi yanlış olan nedir.Açık besicilik mi,kapalı besicilik mi.

İneklerin dış ortamda gayet sağlıklı yaşadıklarına dahi net bir örnekle tamamlayayım.

Şilenin bir çok köyünde ,köylüler ineklerini ahırda beslemek yerine ,ormana salarak,(buna kışta dahil ) beslemeyi tercih ediyorlar.Hırsızlar hariç hiç bir sorunları da yok.

SLM ve Muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ÇELİK ARICILIK(Arıcılık Teknikeri) dedi ki...

yusuf abi kusura bakma özür dilerim göstermiş olduğun çerceveleri incelerken adımı yazmayı unuttum.sen bu kovanı sıkıştırmama inadından vazgeç derim. arılı çerceve sayısını azalt ve bölme tahtası ile darltmanı bir daha tahvsiye ediyorum. karar yine kendinize aittir. çünkü aynı olayla daha önceki senelerde bende karşılaştım sıkıştırma sistemini uygulayarak başarılı oldum. bende karadenizli olarak ilk öncelikle karar vermelisin kapalı ahır sistemi mi yoksa açık ahır sistemi ile hayvancılık yapacaksın. bizim buralarda kapalı ahır sistemi ağırlıkta.kalın sağlıcakla...HAYDAR ÇELİK.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Haydar Bey.

4-5 çerceve arının alanını daraltmaz isen arının kıştan çıkma ihtimalini azaltırsın.Bu gerçek.

Fakat bir de bunun doğal ortam örnekleri var.10 çerçeve bir arının ( bence ) alan daraltılmasına ihtiyacı yoktur.Diye düşünüyorum.

Unutmadan ; Açık besiciliğin maliyeti azdır.İnekleri rahata alıştırma derim :)

SLM ve Muhabbetle...

mgencunal dedi ki...

Sn Yusuf Şimşek bey,ismim Mehmet Gençünal,arıcılıkla uğraşan paylaşım yapan herkesi okuyor ve araştırıyorum.Sizin başınıza gelen üzücü olaylara da herkes gibi bende üzüldüm.
Arıcılk nihayetinde emek verilerek yapılan bir uğraş,ekonomik boyutu da cabası.
Ben resimde görünenlere göre yorum yapmıyacağım,sadece sıkıştırma yapmama düşüncene yorum yapacağım.
Açık besicilik,sığırcılıkda başarılı olur,zaten hayvanlar hiç kapalı yer görmediği için doğal ortama intibak ediyor.
Arıya gelince,doğal ortamda bulunan,açıkta kışlayan çok koloni
var.
Ama o arınını yaşam alanı hep bu şekilde,bizim arılarımız gibi villadan çadıra göç etmiyorlar.
Sıkıştırmanın amacı,arının kış salkımına girdiği dönemde ısınması için değil,arının sarmadığı alanlarda nem,küf,parazit ve güve oluşmaması içindir.
Dışarıdan gelecek tehditlere karşı da arı propolisle zaten tedbirini alıyor.
Sen yinede sıkıştırma yapmıyacağım diyorsan,arının sarmadığı fazla petekleri kovandan alarak,harici olumsuzlukları yok et,ondan sonra kışa gir derim.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Mehmet Bey.

Peteklerin bozulması konusundaki tesbitinize katılıyorum.KOvanda her zaman arının bakımını yapabileceği kadar petek bulundurmamalıyız.Yani ihtiyacı kadar.Benim yapmaya çalıştığım farklı ve sesli düşünmeye çalışmak.

Benim bu kış yapmayı düşündüğüm ise mevcutu 10 cıta civarında olan kolonilerin bir kısmını bu şekilde kışlatmayı düşünüyorum.
Zayıf olanları ise mecburi sıkıştırmak durumundayız.

SLM ve Muhabbetle...