22 Eylül 2010 Çarşamba

BAL SAĞIMI

Bir yıllık emeğin karşılığı bal.


Abim ve biraderim Selim.Onlar artık sır almada uzman oldular.

Bu yıl işler hiçte beklediğim gibi gitmedi.Sezona çok iddialı hazırlanmış ,hazırlığımı da ona göre yapmış idim.Mevcut kolonilerime ilave olarak 40 yeni kovan çoğaltacak ,Haziran sonunda ise 30 kadar ruşetime birer çerceve ile eski anaları alarak birtaşla iki kuş vurmuş olacaktım.Bal da hedef ise 650-700 kg. idi.


  • Nisan ayının ortasına kadar herşey yolunda gitti.Taaki soğuk hava dalgası bizi vuruncaya kadar.Soğuk havanın bölge de 1,5 ay kadar etkin olması ile ilk olarak koloni çoğaltma projemiz suya düştü.Tabii otomatikmen balda ki hedefte düştü.Hadi neyse dedik.Vardık bir hikmet.Nihayetinde yapabileceğimiz birşey yok.Hava bu...

  • Tabii bu arada kolonilerimizin güçleri olması gereken mevcutun yarısında kaldılar.Bu halde iken kestane akımı başladı.Herşey gayet güzel iken 5.gün yağışlı havanın bölgede ortalama 10 gün etkin olması ile birlikte hem kestaneyi kaybettik,hemde ıhlamuru.Artık tek umudumuz kalmıştı o da basra balı.Yani meşe...Akımın başlaması ile birlikte hah tamam dedik ve hatta haberde yaptık ki... onunda arkası gelmedi.O da 3 gün akım yaptı.Zaten yetersiz olan mevcut ne kadar bal toplayabilir ki... o da gitti.

  • Yine de 40 kadar koloniden 220 kg.bal hasat ettik.ortalama 5.5 kg.Geçen yıl ortalamam ise 21 kg.

  • Bütün bunlara üzülmedim desem yalan olur ama çokta takılmadım.Nihayetinde benim yapabileceğim birşey yoktu.Üstelik Kolonilerimden ticari anlamda bir beklentim de yoktu.Bütün bu olumsuzlukları olabilir düşüncesiyle karşıladım.Fakaatt;

  • Kolonilerimde 4 kovanda terk,10,12 kovanımda da kireç hastalığı baş gösterince içimde arıya karşı varolan ışık kayboldu.Blogları dahi takip etmek içimden gelmedi.Kireç hastalığı ile ilgili aslında çokta bir mücadele yöntemi yok.İki tür mücadele var ama onuda benim uygulamaya niyetim yok.O kolonileri kendi başlarına bırakmayı düşünüyorum.Beslemelerine devam edeceğim.Kendi kendilerine başarırsa başarırlar.Yoksa onlar için elimden birşey yapmak gelmiyor.

İyi tarafından bakacak olursak ,bu sayede çok güzel bir Ramazan Bayram tatili yaptım.Onlar için elimi dahi kıpırdatmadım.

SLM ve Muhabbetle...

12 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi tatil yapmana sevindim:)Balın bu kaddar olmasına üzülmedim çünkü ben ancak kendime üzülüyorum gücüm ona yetiyor:)bende bu sene bal miktarında çuvallayanlardanım. Mantar denilen mikroorganizmalar nemli ortamı severler. O nedenle insanlarda ayak, koltuk altı gibi çok terleyen kıvrımlı yerleri severler. Bu hastalıkda biz ilaçların yanında terlemeyi önleyici tedbirler alarak hastayı tedavi ederizki işin buyuk kısmı budur. Ayrıca işin önemli bir diğer noktasıda koltuk altı, bacak arası gibi kıvrımlı bölgelerde sürtünmeye bağlı cilt tahrişi de olduğundan buralara sürtünme ve tahrişi önleyici pişik kremleride kullanırız. Bunu yapmakdaki amacımız tahriş olan ciltte mikropların rahat üremesi söz konusudur ve biz bunu önlemeye çalışırız. Bu nedenle bu kireç hastalığı olan kovanlarda sıkıştırmayı iyi yap, besle ve taban havalandırmalarını aç derim haddim olmayarak. Ayrıca içindeki arılara karşı ışık kaynağı olarak kullan at türü pille çalışan fenerler yerine şarjı ömür boyu süren pilli fenerler kullan derim. Sevgi ve saygılarımla...Haa unutmadan ayak ve koltuk altı mantarı nasıl tedavi edilir diye bir haber yapsam kımse okumazdı bu nedenle senın yorum sayfanı kullandım:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf ne yazayım sana bilmiyorumki.

Sende 3 kısım arı vardı, birincisi kendi arıların, ikincisi Muhteşem abiden aldıkların, en sonda benden gelenler. Bunların içinde en güçlü arı kanolada çalışan Muhteşem abinin arılarıydı.
Seninle bunu enine boyuna konuştuk, hiç bir arı burada zıplamadı, hemen hemen genel olarak tüm arılar geri gitti dedin.

Bir başka konu sen bal akımı başladığında arının ihtiyacı varsa bile besleme yapmayan birisin.

Bal akımı bitişlerinde kovan içindeki balların bana göre kesinlikle alınması gerekir. Balı alınan arı tabir yerindeyse yardıracaktı. Balı alınmayan arıların pek derdi olmaz bunu ilerde bir kaç kovanda dene ve kendin gör.

Beklentilerin çok oldugunda bunun çok altında kalınırsa biliyorsun kulupler ligden düşer::))
Sendede şimdi bu yıkım var, fakat liğ düşmedin.Şampiyonda olamadın.
Geçen sene Fb ilk 8 maçı aldı, Gs ilk 7 maçı galibiyetle bitirdi, sonuç= Bursa şampiyon oldu.:::))

Kovan terklerine gelince rahatsız olmayan kovan terk etmez, senin orada bir sorun var bunu tespit edemedin. Ormandaki arıların çok rüzgar alıyordu.

Balın az olması önemli degil ailenizin balcısı burada::))
Yav uzun oldu ama çiftçilerin karnını yarmışlar 40 tane birdahaki seneye daha iyi olacak çıkmış::))
Kal sağlıcakla.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
sayın yusuf şimşak
karnıol arı ile bukadar bal olur
eğer karadeniz arısı kullansa idin
bal dolardı
kovanlar taşardı
genede başarılar dileriz

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

yusuf kadeşim selamlar,

haberini okuyunca biraz karamasar olduğunu gördüm.
Sonuçta insan çalışır çabalar ve kendisine bir hedef belirler.tabi bu hedifin altında kalınca ister istemez bir morel çöküntüsü oluyor.Bunu zaman szaman hepimiz yaşıyoruz. Sen kul pilanında yapılyacakları yapmış ve haklı olarak olumlu sonucuda beklemişsin.
Bende bu sene 150 kg bal beklerken 90 kg kaldım ama bizim oralardada havaların yağmurlu gitmesinden sıfır çekende vardı bunada şükür.
Fakat takdir tedbiri bozar diye bir deyim var.Buna şaşırmamak lazım.esas şaşırılması gereken hiç çalışma yapmadan iyi sonuçlar beklemek.

yılgınlığa düşmek sana ve helede karadenizliye hiç yakıştıramadım. bak sana bir olmuş olayı lanlatayım.bir arkadaşım vardı Karadenizli Allah selamet versin,
babası hafızlık için kursa veridi belli zaman geçtikten sonra hocası senden hafız olmaz bırak deyince oda hocasına karadenizlice kızarak
doğru mısıra gitti ve el-Ezher üniversitesinde hafızlık ve bir kaçta yan dal okuyarak mevzun olup yurda döndü.
onun için bu tür olumsuzluklardan ders alıp daha bir azimle yeni sezona hazırlanmanı dilerim.sanada bu yakışır.

kal sağlıcackla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,her arıcının hedefi yüksek miktarda bal almaktır.Fakat hedefi düşüren ve yükselten nedenlerden biride iklim şartlarıdır.Ülkemiz bal ortalaması 10 yıllık sürede üretilen toplam bal miktarının bu sürede ki toplam koloni sayısına bölümü ile bulunur. Bizlerin yapacağı üretim tekniklerini ögrenmek,hastalıklardan korunma yolları ve ana arıyı genç tutmak,Muhteşem abinin tavsileri çok önemli,kovandaki nem miktarı artarsa hastalığın boyutu da artar.Rahmetli Bölükbaşı seçimde bir ile gitmiş meydanlar dolmuş sandık boş çıkmış.Ertesi seçimde o ili programa almamış,demişlerki bizim buraya niye gelmiyorsun,Bölükbaşı demişki meydanları doldurdunuz sandıkları boşalttınız neye geleyim, demişler gel bu sefer meydanlar gibi sandıklarıda dolduracagız.Bölük başı gitmiş demişki bu sefer sözünüzde durun ,seçmen sözünde durmuş 4 milletvekili çıkarmış.Her başarısız olduğumuzda birilerinin dediğini yaparsak nedenini aramazsak,dün kafkası övüp bugün karadeniz dersek,tutarsızlığa düşer,rahmetli Osman BÖLÜKBAŞI nın tutarlılığını göstermek gerekir.Selamlar saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Adın gibi muhteşemsin be abi.Benim kolonilerin havalanma gibi bir problemleri yok.Yaz için bütün kovanlarım alttan havalandırmalıdır,kış için ise kovan içinde rutubet olmaması için boşluk ve üst kısma gazete kağıtı koyarak ,kovan içinde nem olmamasını sağlıyorum.Ha şimdi diyeceksin ki madem rutubet yoktu da bu nerden geldi,orası hak getire:)

Senin gibi arı sevdalısı ve dostlar olduğu müddetçe bizim içimizdeki ışığın kaynağı da zor eksilir.

Sayın Bakanım.

Baharda hava sebepiyle beklenen yavrulama bir türlü olmadı.Bu soğuk hava akımı Haziran başına kadar etkiledi.Bu bir etken.Aslına bakarsan Hazirandan sonra kolonilerde hızlı bir atak bekledim ama o da olmadı.

Sağım konusunda hala inatçıyım,çünkü arının yiyeceği bir,iki kilo kestane balı çokta umurumda değil.Bal miktarı beni sadece biryerden etkiliyor oda başarımı gösterdiği için.Yoksa o da o kadar umurumda değil.

Koloni terkleri konusunda incelememe rağmen bir veri elde edemedim fakat rüzgardan olduğunu da düşünmüyorum.İllaki bir sebep vardır fakat gözden kaçıyor.

Taşkın Bey.

Ben önyargılı bir insan değilim.Irklar konusunda da böyle.Biz başarıya giden yolun peşindeyiz.Hep daha iyiye nasıl ulaşabiliriz onu arıyoruz.Başka bir amacımız yok.Yani hedef bağcı değil üzüm:)

Kafkas arısı Karadenizin coğrafi yapısına uygun fakat Marmara da karniolun daha uygun olacağını düşündüğüm için bu ırkla çalışmaya uğraşıyorum.

Zafer Abi.

Karadeniz'linin yapısında pes etmek yoktur doğru.Pes ettiğimi söylemedim ama hastalıklı koloniler bende acaip huzursuzluk yarattı.Canımı çok sıkıyorlar.İşin aslına bakarsan canımı daha da çok sıkan bu hastalık konusunda başarısız olmam.Başarısızlık insanı nasıl mutlu etsin ki.Bu yazıyı yazarken yorumculardan daha çok beklentim,kireç hastalığı konusunda kendi deneyimlerini aktarmaları idi.Pes etmek mi !!!!
ben Karadenizliyim:)

Vecdi Abi.

Seni temin ederim ki,bal miktarı ile ilgili en ufak bir yılgınlığım yok.Bu yıl olmaz da gelecek veya daha sonraki yıllarda olur.Nasip bu.Benim canımı sıkan yukarıda da belirttiğim gibi hastalık.Tecrübe sahibi arıcıların deneyimlerinden yararlanarak acaba ne yapabilirim diye düşünüyorum.İlaçlı tedavi uygulamayı düşünmüyorum.Zaten görünen o ki koloniyi güçlü bir hale getirmek lazım.Bu konuda da kafam karışık senin anlayacağın.

SLM ve Muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
yalovalı arıcı dedi ki...

slm adaşım...
arıcılık öyle kitaplarda yazıldığı gibi olsaydı herkes yapardı.Malesefki çoğu arıcı büyük bir hevesle başlayıp büyük umutlar bağladığı bu böceklere veda ediyor.
Sen ki o kadar hevesle başladın hiç bir kuraldan ödün vermedin hatta daha ötesine gittin ve karşılığını alamayıpta hayal kırıklığı yaşayıp arılarına azda olsa gönül koydun bu arıcılık öyle herkesin yapacağı bir iş değil bunu anlamıştır işten anlayan kişiler...
gerçi sen arıcılığı tamamen zevk hobi olarak yapıyorsun hiç bir maddi kazanç beklemiyorsun arıcılık için olması gereken imkanlar üst seviyede olduğu halde genede insansın vede kendine haksızlık edildiğini hissediyorsun.
bende senin kadar olmasada aşırı derecede arı aşığıydım ben senden daha kötüsünle karşılaştım bal üretiminde asgari miktardan kötüsü arılarımın büyük bölümünü kaybettim o kadar arı sevgisinin sonu terkedilmek oldu ...
eh bende artık bana değer verdikleri kadar arılarıma değer veriyorum sende öyle yap üzme kendini güvenme bu böceklere :))

Ali abinin çiftçi sözü durumu özetliyor..
seneye inşallah..........

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak hasatınız bol olsun,verim düşüklüğü genelde sözkonusu inşallah seneye beklentilerimiz gerçek olur.Sevgi ve saygılarımla

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Adaşım.

Seni benden çok daha yılmış gördüm.Benim pes etmek gibi bir niyetim yok.Sadece hasta kolonilere gönül koydum ,o kadar.

Bloğunda bir sözün vardı ,istersen hatırlatayım;( Durmak yokkkk,yola devammm).

İlhami Abi.

Yine belirmek isterim.Beni yıkan baldaki düşüş değil.Kolonilerimdeki Kireç hastalığı.Ve bu hastalık karşısında da kesin bir çözüö üretememek.Hayırlısı artık.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Yusuf bey merhabalar,
Arıcılıkta bazen oluyor böyle olumsuzluklar,ben size bildiğim çareleri yazmak istiyorum,kireç hastalığı rutubetli güneş görmeyen orman kenarlarında ve su kenarlarında duran kovanlarda meydana gelebiliyor,kolonilerin zayıf olması bu işi biraz daha körüklüyor,siz kolonilerinizi güçlü
ve sıcak tutunuz,sıvı besleme yaparak güçlenmeleri gereklidir,kireç hastalığının sebebi bazen ana arıdan da olabiliyor,ama en önemlisi hastalığa kapılmış kolonideki peteklerin değiştirilmesi gereklidir,bal çıtaları var ise
bunları kullanınız ve eski hastalıklı çıtaları yakarak imha ediniz,çünkü hastalığın sporları petek mumlarında kalır ise ilerde yeniden çıkabilir,kolonileri dar tutup,arıların güçlenmelerine yardımcı olduğunuzda hastalık kendiliğinden gideceğini göreceksiniz.Hastalığın daha fazla zarar vermemesi için biran önce tedaviye başlamanız gereklidir,
kolay gelsin selamlar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Mehmet Bey.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.Tavsiyelerinize uyacak ve kolonilerin kışı çıkarmalarını bekleyeceğim.Zaten kışı çıkarabilen baharda güçleneceği için sorunu kökten halledecektir diye düşünüyorum.

SLM ve Muhabbetle...