22 Mart 2010 Pazartesi

VAZİYET TESBİTİ

Muhteşem abinin kızları.
Hasan abi.

Yeni ve meraklı bir arıcı,Salih hocam ,oda arıcı ve hastalığın başlangıc noktası Hasan abi.

  • Nihayet start verebildik.Uzun zamandır havalar yeterince ısınmadığı için gözlem haricinde kolonilerimizi derinlemesine kontrol edemiyordum.
  • Körüğün dumanını tüttürdüğümüz gibi kendimi kolonilerin başında buldum.Tek tek bütün çıtaları çekerek ,koloninin mevcudunu,yavrulu çerceve sayısını tesbit ettikden sonra ,genel durumlarınıda göz önünde bulundurarak bunları kayıt altına aldım.
  • Genel görüntü kolonilerimiz kışı kayıpsız çıktı.Sadece 4 çerceveli bir kolonim sahteye gitti.Bu kolonin anası 2009 f-1 idi.Vakitsizlikten 2009 kayıtlarını inceleyemedim ama bir şekilde yalancıya kaçmış.Bu koloniyi birleştirebilirdim ama bir şans vermek adına elimde de mevcudu çok azalmış olan evcillerden birinin anasını çarşamba günü kafesle vermeyi düşünüyorum.Sahteye giden kolonin anayı kabul etmediği söylenir ama ben geçen yıl sahteye kaçmış koloniye anayı kabul ettirmiş ve yumurtlamaya da devam ettiğini bildiğim için aynı şekilde tekrar denemeyi düşünüyorum.
  • 3-4 kolonimin stoklarının azaldığını ,fakat buna mukabil diğerlerinin stoklarının bir ay daha yetebileceğini görmekte ayrıca hoşuma gitti.Demekki zamanın da yeterli tedbiri aldığın zaman fazla düşünmeye gerek kalmıyor.
  • Bir gözlemimde kolonilerin genelde üç çerceve de faaliyete geçmiş olmaları.Koloniler arı mevcudu ortalaması 5 çerceve.Tabii bu sayıda olmasının sebepi de benim geçen yıl bahar ve sonbaharda kolonilerin sayısını çoğalttığımı da unutmamak lazım.Bu sebeple iki koloni haric kolonilerin durumlarını gayet iyi görüyorum.
  • Bir diğer tesbitim ise iki kolonimin kışa güçlü girmelerine rağmen,şuanki durumlarının o zamana göre çok düşmeleri.Birisinin anası 2009 f-1 diğeri ise 2008 melez bir ana.Yine de sorularıma cevap bulmak için bu kolonin de arşiv kayıtlarını inceleyerek sebepini bulmaya çalışacağım.
  • Poşet ile şuruplama çalışmalarına devam ettim.Kışın ilaçlama yapmama rağmen anormal bir varroa gözlemlemedim.Bahar ilaçlamasını bu hafta düşünüyordum fakat zaman elvermediğinden gelecek hafta lakdik asit ile mücadeleyi başlatmayı düşünüyorum.
  • Tüm arıcı arkadaşlarımıza sorunsuz ve bol hasatlı bir mevsim diliyorum.

5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

S.a Yusuf en sonunda sende tüm kolonilerini kontrol ettin. Gördüğüm kadarıyla fazla sorun yok. İnşallah hayırlı bir sezon olur. Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf bey hayırlı sezonlar,arılarınızın ilk bakımlarını yaptığınız iyi olmuş,size bol ve bereketli bir yıl geçirmenizi diliyorum,selamlar saygılar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yaratana şükür hava müsaade etti de kontrollerimi yapabildim.Geçen yıl olsa patlardım ama bu yıl daha rahattım.Sonuç benim açımdan gayet başarılı buluyorum.Sonbahar bölmelerinden sonra o kadar zayıflattığım kolonilerim mevcutlarını korumuş ve kışı sorunsuz çıkmış oldular.

Mehmet Bey.

Teşekkür ediyorum.Gelecek yıl bende senin gibi arı mevcudunu yüksek tutarak baharın bu zamanlarında bal almaya çalışacağım.

SLM ve Muhabbetle...

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak,görünüşe göre herşey yolunda ,kolay gelsin,iyi çalışmalar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

İlhami abi.

Teşekkür ediyorum.