19 Ekim 2009 Pazartesi

Uzun bir müddet parmağımda oyalandı.Diliyle birşeyler aradı durdu.Sabrettim fakat baktım ki gitmeye niyeti yok.Ehh bende gün boyu onu bekleyemeyeceğime göre.Nazik bir şekilde yollarımızı ayırdık.
Hava zaman zaman güneşli ve güzeldi.Bazı kovanlar fırsattan istifade ederek yavru uçuşu yaptırmayı tercih ettiler.Diğer kovanlar ise boş uçuş yaptılar.Polen göremedim desem yeridir.
Bu hayvanın temizliğine hayranım.Kovan musluklarını daralttığımdan dolayı baktım ki içeride birşeyi çıkarmaya uğraşıyorlar.Yardımımız dokunsun dedim ve musluğu aştım.Memnun olduklarını düşünüyorum .
Uzun denemeler sonucunda en çok verim aldığım suluğum.
  • Yazmadığım dönem ile ilgili kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.
  • Malum sorunlu bir kovanım vardı.Bilirsiniz.A-5. Ana katliamı yapıyordu.Ve pek denenmemiş bir yöntem ile zorla da olsa ona anayı kabul ettirmiştik.Yumurtaları da görünce bu iş tamamdır diye düşünmüştüm.Hiç kesilir diye düşünmüyor değildim.Fakat riskin büyük çoğunluğu ortadan kalkmıştı.
  • Bizim a-5'i geçen salı yaptığım kontrolde yine iş üstünde yakaladım.Bizim Hacı abinin sosyetiyi de hallettiler.Sen tut anaya yumurtayı attır ,ondan sonra da hallet.Oldu mu şimdi.Mertliğin neresine sığar bu.İmkanım olsa o kızgınlıkla arıları tek tek tokatlamak isterdim.Sizin derdiniz ne.Bu kadar ırkçılık olur mu beee.
  • Velhasıl ana gitti.Bir misafir kovanım vardı.Kovan önce yavru çürüklüğü,arkasından üst üste gelen yağmalar sonucunda artık ayakta duramayacak ,musluğu savunamayacak duruma düşmüştü.Baktım ana sağlam zayi olmasın dedin ve kafeslediğim gibi a-5'in yolunu tuttum.Kek bölümü kapalı halde kovana verdim.İki gün öylece bıraktım.İki gün sonra kek bölümünü açtım.Beş gün sonra yaptığım kontrolde kek bölümünün açılamadığını ve de ananında içeride öldüğünü görmek canımın biraz daha sıkılmasına yol açtı.Yapacak birşey yok,bu da gitti.Bir ara yeniden hazır ana vermeyi düşündüm ama bunlarıda keseceğinden artık şüphe duymamaya başladım.
  • Tabii çıkacak olan ananın çifleşememe gibi bir durumu da vardı.Kovanlarımdan bir tanesinde gördüğüm erkek yumurtalarının fazlalığına bir anlam verememekte birlikte ilk defa erkek gözlerine sevinmedim değil hani.(Bu kovana da ayrı bir parantez açacağım.Bu kovanında ismi h-1.)
  • Çıkan ve çıkacak olan erkeklere güvenerek yeniden a-1 kovandan yumurtalı çıta transferi yaptım.Daha önce de ana çıkarmışlar fakat çiftleşmeden dönmemişti.Bu sefer döneceğinden ümitliyim,çünkü arı kuşları bölge de kalmadı.Artık hayırlısı bakalım.İnat ettiler analarını kendileri belirleyecek.
  • H-1 kovan ise durduk yere ana ortadan kaybolmuş,arkasında ne bir kapalı ne de açıkbir yumurta.Bu kovanın anasını yaşını bilmiyordum.Anaları değiştirirken ananın yumurta atışını beğenmiş bir yıl daha şans tanımıştım.Artık akıbetini bilmiyorum.Başka bir kovandan yumurtalı çıta transferi yaparak kendi analarını çıkarmalarını sağlamıştım.Ana 10 gündür çiftleşmeyi bekliyor idi.Pazar günü yaptığım kontrolde ananın çiftleşmiş olduğunu fakat henüz yumurta atmadığını gördüm.İlginç olan bu kovanda sahte ana belirtisi olmamasına rağmen çıtalarda çok fazla erkek gözü olması.Bu çıtalarda iki ayrı kovandan transfer yaptığım çıtalar.Geldikleri kovanda ana mevcut.O halde bu erkek gözlerini kim attı.Olsun.belki de ilk defa bu durum benim için avantaj oldu.Erkeklere ihtiyacım var.



3 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf sorunlu kovanlarla ugraşmak için mutlaka o tür kovanlara iyi huylu arılardan yavru verilmeli. Birde kovanı yerinden alıp başka yere koymalısın aynı arılıkta. Sorun çıkaranlar hep tarlacı arılardır, arılıgın içinde kovana yer degişikliği yaparsan tarlacıları yok etmiş olursun, arı biraz zayıflar ama sorun çıkaranlardanda kurtulmuş olursun.Kovanı yerinden aldıgında tarlacılar eski yerlerine yakın kovanlara girmeye çalışır ve öldürürlürler, sen onlardan kurtulmaz isen anasını öldürüyor. Bir dahaki sefere bu seçenegide yedek tut, ama sorunlu kovanla ugraşmamak en iyisi::))
Bence ugraşman menfaatim icabıdır, anaaarı var yani::))
Çok yol katettin, o kadar kişiyi solladın ki, beni sollamada kimi sollarsan solla ::))
Yolun açık olsun.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak,uğraşınızda başarı diliyorum sonunda birşekilde başarıyı yakalamak olası,pes etmek yok .Arılığınızın yeride güzel üzeri kapalı şekilde yapılmış,herşey gönlünüze göre olsun,kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yavru takviyesini yapyorum sayılır,bu üçüncü yavrulu çerceve verişim.Tarlacıları atma riskini gözönüne alamıyorum.Bu kovan 2 aydır anasız.Sadece dışarıdan verdiğim çıtalardan gelen yavrular var.Bir gittiklerini düşün.Ondan sonra ana versende kurtaramaz yani:))
Seni sollamak ne mümkün.Sol şeriti kapattın gidiyorsun.Biraz zor yol alırız senden.Sen Hacıya dikkat et:))

İlhami Abi.

Bu uğurda başarıya bir şekilde ulaşacağımı düşünüyorum.Önemli olan sonuçtur.Nihayetinde bu ve bunun gibi sorunların üstesinden geleceğimi düşünüyorum.Sadece zamana ihtiyacım var.Temennilerin için teşekkür ediyorum.