5 Ekim 2009 Pazartesi

Petekleri alınmış boş kovanda,kek ,ilaç ve kabul edilmeyi bekleyen anasıyla başbaşa bırakılmış koloni.
Her zamanki gibi Asım abi iş başında.
  • 16 Ağustos tarihinden beri değişik zamanlarda verdiğim anaları kabul etmeyen ,sorunlu bir kovanım kalmıştı.Kaç tane verdim hatırlamıyorum fakat ilk verdiğim F-I kesmiş,sonrasın-da da Bakanın gebzeden getirdiği larvalı çıtayı bu kovana vermiştik.Yaklaşık iki hafta önce yaptıkları memeden anayı çıkarmışlardı.Kontrollerde anayı çıkmış ,gezinirken görmüştüm.
  • Fakat ana çiftleşmeden dönemedi.Haliyle bizim kovanda yine anasız kalmıştı.

Yeni ayırdığım kovanlarımdan bir tanesinin mevcudu çok azalmış,bende ondan ümidi kesmiştim.

2009 F-I gıcır gıcır anası vardı,zayi olmasın dedik.Anasını kafeslediğim gibi,yine bu kovana verdik.Gördük ki bizimkilerin nankörlüğü ve inatçılığı tutmuş bunu da kesmişlerdi.

  • Derken telefonun ucunda Asım ;Ben Gebzede ,Bakan'nın yanındayım bir isteğin varmı demez mi !
  • Olmaz olur mu.Allah'ın emri,Peygamberin gavliyle,demeye kalmadan arka sıralardan telefonda Seyithan abinin sesi duyulmazmı ;
  • Benim sosyete kızımı al ,diye.
  • Şimdi bizde Hacı abiyi mi kıralım,Olsun dedik.
  • Ha Bakan'nın kızı ha senin.
  • Velhasıl bu kadar ricadan sonra ,Bakan Hacını kızı bana teslim edilmek üzere Asım abiye verdi.
  • Birgün sonra Asım abi ile birlikte soluğu kovanın başında aldık.Bu kovan bu kadar ana kestikten sonra,başka bir metod denemeliydik ama ne.Konu hakkında Bakan'nın görüşlerine başvurduk.
  • Onun önerisi ile kovandaki mevcut tüm çıtaları silkeyerek arıları kovanın içinde kekleri ve de ana adayı ile beraber bıraktık.Kafesin kek bölümünü de açık bırakmıştım.
  • Pazar günü yaptığım kontrollerde ananın kafesten çıktığını görmüş fakat ne kadar dikkatli bakmışsam da anayı yine görememiştim.
  • Kovandan daha önce aldığım çıtaları sıralama kurallarına uyarak tekrar geri koydum.İlave olarakta yan kovandan kapalı,açık larvalı bir çıtayı silkeyerek mevcut peteklerin ortasına koydum.15-20 dk.sonra kovanı açarak,larvalı çıtaya baktım zaman üzerinde gezen anayı gördüğümde büyük bir sevinç duydum.Nihayet sorunlu bir kovanım daha çözüme kavuşmuş oldu.Onlar benden ,bende onlardan kurtulmuş oldum.
  • Kovanlarımın içerisinde sadece bir kovanımın ana sorunu çıktı.O da nasıl oldu bilmiyorum ama ortalıklarda ne ana,ne de bir yavru gözü var.Bu kovanın anasını performansı iyi diye değiştirmemiştim.Fakat sırra kadem bastı.Bu kovanın sorun çıkaracağını zannetmiyorum.Bir şekilde en yakın zamanda bunu da analandırmaya çalışacağım.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

selamun aleyküm sayın eyalet başbakanım iyi hadı iyisinizeyalet cumhur başkanının gözü aydın o kadar uğraştan sonra işlem in tamam olduğuna sevindimdarısı inşallah diğer sorunlu kovanın başına
kadıoğlu

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm sayın eyalet başbakanım iyi hadı iyisinizeyalet cumhur başkanının gözü aydın o kadar uğraştan sonra işlem in tamam olduğuna sevindimdarısı inşallah diğer sorunlu kovanın başına

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf arılıktki en saldırgan arıda bu son anaarı kabul ettirdiğindi. Ramazanda beni iyi yemişti be.
Yeni anaarı kabul teknigini, paket arıcılıktan yola çıkarak düşünmüştüm. Bizde paket arıcılık yok fakat başka ülkelerde istediğin kadar siparis arı alınabiliyor, kaç kilo istersen o kadar yolluyorlar. 5 çıtalık arı yanılmıyorsam 1,5 kg geliyordu. Kovandan arıları silkeleyip özel paketlere koyuyorlar, anaarıyıda kafesle içine bırakıyorlar. Arılar çaresiz petek yok yavru yok kovan yok ve anaarıyada mahkunlar. Arıcıda sipariş verdiği paketi aldıgında bir kovana veya ruşete döküyor ve anaarıyıda serbest bırakıyo yada çok az kafeste tutup bırakıyorlardı.

Bende bunlardan yola çıkarak öyle bir teknik düşünmüştüm, anaarının kabul edildigine sevindim, fakat bir çok kez bu tür kabul yaptırılmalıki ilerde sorunsuz anaarı kabul ettirme yöntemleri arasına girsin.

Zamansızda desek bir sürü kovan bölündü ve analandırıldı hatta ikinci posta işçi arılar çıktı sanırım. Hoşça kal çalışmalarında başarılar dilerim.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Asım abi.En az benim kadar sevindiğine eminim.Bu sayede sende kurtuldun.Eline sağlık diyorum.

Sayın Bakanım.Bu yöntemin geçerliliğinden daha çok,bu kadar sorun yaratan bir kovan çözüme kavuştuğu için sevindim.Çok sorunlu kovanlara,bundan sonra ana kabul ettirme de bu yöntem denenebilir.Önerin sayesinde çözüme ulaşmış olduk.Teşekkür ediyorum.

Unknown dedi ki...

Sevgili yusuf kardeşim;Bu yöntemin fikir babası sanırım yine araştırmacı kardeşimiz Ali türk olduğu aşıkar,bu yöntem benim çok ilgimi çekti yeri geldiğinde faydalanmayı düşünüyorum,bu tip faydalı paylaşımlar oldukça dahada gelişeceğimize inanıyorum,herşeyin gönlünüzce olması dileklerimle.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Salih abi.

Yazıda da önerinin Bakan'dan geldiğini yazmıştım.Herhalde ilk defa da ben denemiş oldum.Başarı ve başarısızlık hepimizin.Bu sayede çıtayı hep beraber daha yükseklere çıkaracağımıza inanıyorum.Her ne yapıyorsak daha bilinçli ve bilimsel metodlara dayalı olarak yapacağımıza inanıyorum.