26 Ekim 2009 Pazartesi

GECEKONDU

Asım abi yatağında mışıl mışıl uyurken,arılığındaki misafirleri gece operasyonuyla çoğalıyor.
Asım abi arılarını kış moduna geçirmiş.Yeni örtüsünüde beğendim.

Erkek üretim çıtası.Nerden oldu,nasıl oldu bilmiyorum ama güzel oldu. Şuan erkek arıya acaip ihtiyacım var.
  • Hafta sonu kontrollerinde ,kolonilerde durumlar biraz karıştı.Problemli kovan sayısı iki iken bu dörte yükseldi.İşin kötüsü de kış kapıya dayandı.

a-5 ve h-1 kovanlarında zaten bir ana problemim vardı.Üstüne iki kovan daha ilave olması işin tuzu biberi oldu.Y-ı kolonisinde yaptığım kontrolde ananın ortadan hiçbir iz bırakmadan kaybolduğunu gördüm.Arkasında kapalı yumurta harici hiç yumurta yok.Kolonin yaptığı ana memesi de yok.Yalancıya kaçma belirtisi zaten yok.Yok oğlu yok.

Her ne kadar anayı arayıp bulamamışsakta tedbiren bu koloniye başka bir koloniden bir adet açık yavrulu bir çıta verdik ve gözetim altına aldık.

y-3'ü ise iş üzerinde yakaladım.Bu koloni 8 çıta ile 3 çıta full yavru alanı ile çalışıyordu.Çıtalarda çıkan yavrunun yerinde yeni yumurta göremeyince diğer çıtalarda yaptığım kontrolde bir çıtada ana memeleri görmek beni şaşırttı.İlginç olanda bu f-ı'in çıkardığı onca yavru varken kovanda diğer eski tarlacıların anayı değiştirmek istemeleri.Memelere baktığım zaman bunu eskilerin yapmış olduğunu düşünüyorum,çünkü yeterince büyük bir ana memesi değil.

Velhasıl kovanda didik didik anayı aramaya başladım.Çıtanın bir tanesini çektiğimde ananın üzerine yumulmuş olduklarını görmek beni şaşırtmadı.Bu durumda bahar olsaydı yapılacak hemen yeni kovan oluşturmaktı.Fakat Önümüz kış ve benim kafam karışık.Acil hattan Bakana ulaştık ve onunda fikirlerini alarak anayı 5 çıta ile ayrı bir kovana ayırdım.Anayı tekrar bir kafese koyarak,çıtaların yanına iliştirdik.Y-3 te ise 4 çıta arıyı ana memeleri ile başbaşa bıraktım.

Bundan sonra olacakları zaten biliyorsunuz.Dönüş yolunda bir gece operasyonuyla bu kovanı da Asım abinin arılığa emanet ettik.Gece misafiri diyelim.

Şimdi bu işten kovan sayımızı bir adet daha çoğaltarakta çıkabiliriz.Bu yıl kolonilerim kışa sayısal açıdan çok kuvvetli girecek diyemem.Fakat benim içinde farklı bir tecrübe olacak.Sonbahar bölmelerinden karmı edeceğiz ,yoksa zarar mı bunu yaşayarak tecrübe edeceğim.Şayet zar tutarsa,bundan sonra daha farklı planlarım olacak.

A-5 hala anayı memelerden çıkarmış değil.Bekliyoruz.H-1 anası ise hala yumurta atmış değil.Heyecanlı bir şekilde yumurtasını aradık ama nafile.

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi böyle erkek arılar bu ara piyasada acayip pirim yapacak iyi bak onlara:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf sorunların kaynagını ben biliyorum. İlk postada anaarılar kafeste ölmeseydi bu sorunlar yaşanmayacaktı. Son aldıgın anaarılar sorunlu olabilir demiştim şu ana kadar başka yerden şikayet yok ama ben son turdaki analara buluyorum bu sorunları.

Anaarı ne kadar geç temin edilirse sorunda çogalıyor. Fakat ülkemizde arıcılıkta oldugu gibi anaarı konusunda bilgilerimiz yetersiz ve kalitesini düşünmüyor kimse.

En iyi anaarı Bahar erken gelirse nisan,mayıs , haziran ve temmuz analarıdır. Temmuz ayı bile sakata geliyor ama bizim arıcı eylülde bile anaarı peşine düşüyor. Arıcının yapacagı bir çıtada olsa bölüp anaarıyı mayıs, haziranda temin etmesidir.
Dünyada dersiz baş bostan korkulugunda olurmuş, onun için dert ve sorunlar hayatın bir parçası. Her şeyin hayırlısı olsun, ne diyelim. Saglıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem abi.

Benden başka müşterisi çok,biliyorum söylemem :))Karaborsa yapsın istiyorum.Malum önümüz kış ve ben tosunlara gözüm gibi bakıyorum.

Sayın Bakanım.

Demekki bizim kaderimizde bazı şeyleri yaşayarak tecrübe etmek varmış.Canım sıkılsa da çok somurtuyor değilim.Her yaşadığımdan gelecek yıl nasıl yararlanırım onun hesabını yapıyorum.Mesela ;

Bazı kolonilerimi kışa güçlendirme yapmadan 3-4 çıta arı ile sokacağım.Şayet kışı kayıpsız çıktıkdan sonra senin kızlarda istediğim performansı ortaya koyarsa,gelecek yıl kovan çoğaltma konusnda derste verebilirim diye düşünüyorum.Hayırlısı olur inşallah.