17 Ağustos 2009 Pazartesi

SEZON FİNALİ

insana emeğinin karşılığını alması ayrı bir mutluluk veriyor.
Benim varisim yavru kartal.Abimin oğlu.Sağımda babası ile birlikte nöbetleşe iğne yediler.Öğrenecek bu işi kerata.Bayağı bir katkısı oldu.


Ekip çalışırken takviyeleri eksik olmadı.İlk güne oranla çok daha tertipli ve düzenli bir çalışma ortamı vardı.Soldan sağa;Ufak biraderin kızı Nefise,Harun,Enişte Namık,Abim ve ufak biraderim Selim.


Arılarda bizim gibi balı böyle bol bulabilse.Her yediğim lokmada kaç arının emeği olduğunu düşünürüm.Keşke bunu bal satın almak isteyen müşteriler de anlayabilse.



Ailenin tek eniştesi.Haliyle işi zor.Üçtane kayınco arsında hangi birisine bakacak.



Her şeyi anladımda Asım abini bu ceviz ağaçından ne istediğini anlayamadım.Bir baktım ne var yok bıraktı gitti benim bahçemdeki ceviz ağaçlarından bir tanesine sarıldı.Hemde ne sarılma.Şaşırdım.Neden ,niçin yaptığını çözmeye çalıştımsa da mantıklı bir açıklama getiremedim.Nihayetinde sarıldığı bir ceviz ağacı.Başka birşey değil ki.Kendisi açıklar herhalde.


Benim amcaoğlunun en büyüğü Adil.Biraz kalıbı yerindedir.Bizim motorlu makinadan verim alamayacında tam otomatik makinayı yola koyduk.İyide oldu.Maşallah bayağı güzel süzdü.Lakin sağım odasında maske ile çalışmakta bayağı ısrarcı davrandı.Neden korkar anlamadım.Ufacık bir arı.




Verdiğimiz sıkı teminatlar sayesinde maskesini çıkarabildikte yüzü güldü.
Benim birader Selim.Nasılda gülüyor yüzü.
Arka fonda poz veren amcaoğullarının en ufağı Mustafa.İngiltere de master yapıyor.Onun içinde farklı birgün oldu.Ekip üyelerine bayağı bir yardımı oldu.

Eee benim iki birader.Hilmi ve Selim.Bu yıl geçen yıla oranla sır alma işini bayağı bir çözdüler.
Ekipin komuta kademesi.Soldan sağa,Babam,biraderin kayınbederi ve Asım abi.
Veee iş başında Asım abi.Eee bende denetliyorum tabii.
  • Bir yıllık uzunbir maratondan sonra sezonun finalini yaptık.Artık mahsulü alma zamanıydı.Takvim olarak hafta sonunun uygun olacağını düşündüm.Ramazan gelmemiş olsaydı bir müddet daha bekleyebilirdi.Akım yavaşlamakla beraber kesmiş değil.
  • Sağolsun Asım abi bizi yalnız bırakmadı.İlkgün beraber sağım yaptık.Onu bayağı bir yordum.Tahmin ediyorum ekip üyeleri de ilkgün bize fazlasıyla güvendikleri için pek verimli olamadılar.İşin zor kısmı bize düştü.Fakat ikinci gün sağım yapmam gereken 8 kovan kalmıştı.Tabii daha sırı dahi alınmamış 7 kovan.Şükür ikinci gün ekip üyeleri performanslarını yükselttilerde işi rahat bitirdik.
  • Bazı hayal kırıklıklarımız da olmadı değil.8 çerceveli,çift taraf sağım yapabilen motorlu sağım makinası ve elektrikli bıçak günün hayal kırıklığı idi.Makinadan ümit kesmiş değilim fakat düşük devirde balı iyi sağamadı ,biraz devir yükselttiğinde de bu sefer elimizdeki petekler zarar gördü.Yani arasını bulamadık.Bu konuda makinayı aldığımız civan arıcılığa döndük fakat yeterli teknik desteği alamadık.Telefonda bir arkadaş bize yardımcı olmaya çalıştı fakat asıl işi bilen ekip üyelerine ulaşamadı.Malzeme satan arkadaşların bu konularada daha duyarlı olması gerekiyor.Yoksa piyasada uzun vadede yok olmaya mahkum olursun.
  • Bir de sır alma bıçağı.Teknoloji dedik aldık.Fakat bir türlü sır almayı başaramadım.Sela-hattin Başkanın klipinde gayet güzel sır alıyordu fakat her ne yaptımsa ben başarılı olamadım.Bir defa bıçak ısıyı her tarafa eşit yayamıyordu.Ağzı çabuk bala bulanıyor.Vel-hasıl olmadı.
  • Bir diğer şaşkınlığım ise kovanların alt katlarının boş olması.Üç katlı bir kovanda bazılarında üçüncü katta bile yavru vardı.Fakat genelde üçüncü kat bal,ara katta yavru ,en altkatta ise boş kesilmiş,tahrib olmuş petekler.İlginç.
  • Sebep ararken acaba diyorum benim kovanların yapısından kaynaklanıyor olmasın.Her ne kadar Asım abiye karşı çıktımsa da ona da hak vermiyor değilim.Benim kovanların altı tamamen açık ve ızgaralı.Koloni rahat etsin diye de tamamen açık.Fakat bunu düşündüğüm zaman aklıma Mehmet yükselin kovanları geliyor.Onunda tamamen açık ve benim buradan daha sıcakta değil.Fakat onda böyle bir gözlem olduğunu zannetmiyorum.Araştırmaya devam.Çözeceğiz inşallah.
  • Herşeye rağmen verimden memnun kaldım.Bal karışımı beklediğim gibi Kestane,çok az ıhlamur ve Meşe karışım ağırlıklı oldu.23 kovandan 477 kg.bal aldım.Yanii kovan ortalaması 20.74 kg.Allah bereket versin.












10 yorum:

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm ya mubarek adam beni orda fıtık ettin şimdi haklılık taraflarıma hak veriyon o ceviz ağacına sarılmaya mecbur eden sendin baktın bu adam doymuyor balları yedi bitirdi dedin son kovana sıra gelimce bütün köpekleri pardon özür arıları üzerime saldın sığınacak tek yer de ceviz ağacını bulabildim gittim ondan yardım istedim sağ olsun beni senin arılarından korudu hepsi bir tarafa allahtan baba'nın 100 kg balı olduda yırttın yoksa durumun iyi değildi evet hepsi bir yana güzel bir final oldu allah güle güle yemeyi nasip etsin şimdiden yeni sezonunuz hayırlı uğurlu olsun.

muhteşem turunç dedi ki...

Evet Yusuf abi gule gule yemek nasip olsun.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bu ne be iki gün sürdü sagım. Biz iki günde dünyaları sagardık::))
Sabit arıcılık yapmanıza ragmen bal ortalaması çok güzel. Yanlız bu sene tüm arılar neden bilemiyorum katlara yavru yaptı. Yatak olarak katı seçti yani. Ben bu sene yüzlerce kovan açtım hep katlarda yavru vardı. Alt katlardada bazı kovanlarda yavru yoktu. Sorunlar olsada sonuçta teknoloji galip gelecektir. Yeterki makinayı yapanlar hatalarını telafiye gitsin, bahsedilen firmada basit bir firma degil, sorunla ilgileneceklerini umuyorum. Allah ürününüzü bereketlı kılsın.

UNUTMAZSOY ARICILIK dedi ki...

Allah balınızı güzel günlerde yemeyi nasip etsin.Yeni sezonunuz hayırlı olsun.Maşallah veriminiz çok güzel.Bu yıl zannedildiği kadar verim yok.Sizin ki gayet güzel.Selamlar saygılar....

Unknown dedi ki...

Yusuf bey hasatınız hayırlı olsun,
seneye inşallah istediğiniz sonuçlara ulaşırsınız,selamlar saygılar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Asım abi.Yorumuna cevapı sen yanımda otururken,hebaersiz yazmam ayrı bir tat.Babayı sorma.Bereket barajı geçtik.

Tabii senin açıklaman gereken bir ceviz ağacı var.Ben açıklamanı yeterli bulmuyorum.

Yardımların için tekrar teşekkür ediyorum.

Sayın doktorum teşekkür ediyorum.Allah beraber yemeyi nasib etsin.

Ali abi unuttuğun bir nokta var ki ben sineğin suyunu çıkarıyorum.Haliyle biraz zaman alıyor.Kovandaki kuluçkalık sorunu ayrı bir sorun bir çözüm bulacağımıza inanıyorum.Firma hala dönmedi bende bekliyorum.

Sayın unutmazsoy teşekkür ediyorum.Sezona hazırlanırken daha yüksek beklenti içerindeydim fakat çıkan sonuçta benim için iyi.Memnunum.

Mehmet Bey.Teşekkür ediyorum.İleriki yıllarda sayenizde daha da iyi olacağımızı umuyorum.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

selam!
Yusuf kardeşim hasatın hayırlı olsun.
Allah ağız tadı ile yemeyi nasip etsin.

d.m.t dedi ki...

Maşallah bal hasadında ailecek çalışıyorsunuz!
Arılara bakarken de bütün aile çalışıyor mu acaba:) Onları diğer zamanlarda da boş bırakmayın çalıştırın:)

Şaka bir yana balınız bereketli olsun;
Arıcılıkta sizin kadar iddialı değilim ama balı çıkarmak(elde etmek) gerçekten çok zahmetli!
Hele arıların o balı ne zorlukla topladığını görünce; bal yerken zaman zaman midem bulanıyor! Sanki onların hakkını yiyormuşum gibi geliyor:)

Neyse; bu işlerde duygusallığa yer yok değil mi!
Selamlar, saygılar!

yalovalı arıcı dedi ki...

s.aleykum

adaşım mahsulünüz hayırlı olsun güle güle sağlıklı günlerde tüketmek fazlasınıda hayırlı bir şekilde satmak nasip olsun.bal ortalaman benden 2 misli fazla ben 10 kilo bile zor aldım ama tabiki senin kadar iyi bakmadım arıya inş.seneye daha iyi bir sezon geçirirsin.
makine konusunda benim tercihim daha almadan önce 6 lı içten çevirmeli alandan yanaydı çerçeveler yatay şekilde daha net süzülür kanısındayım dikine çerçeve alan makinelerde bende sağım yaptım az çevirdik bal çıkmadı çok çevirdik petek kırdı tabiki herşey tecrübe ..............

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali abi.Teşekkür ediyorum.Allah hepimizin ballarının bereketini artırdın.

Demet Hanım teşekkür ediyorum.Ayrıntıyı gözden kaçırmamışsınız.Ne yazıkki sağım dışında sadece temel petek hazırlarken onca fırçadan sonra ekipi toplayabiliyorum.Fakat hiçbirisi yabancı değil.Ne yapabilirsin.Balın kıymetini arıcılık yapmaya başladıktan sonra daha iyi anlayabiliyoruz.Keşke ağzımıza koyduğumuz her lokmanın oraya kadar neasıl geldiğini,kaç arının bunun için hayatı boyunca çalıştığını bilebilsek.

Adaşım.Bu yıl herhalde marangozhaneye ağırlığı verdin.Yoksa neden bakım yapamıyasın ki.Umarım gelecek sezonun çok daha iyi geçer.Keşke anaları şimdiden değiştirebilsen.Kazan konusunu sorma gitsin.Umarım senin dediğin gibi tecrübe olmaz.Yoksa biraz pahalı bir tecrübe olacak.Hele senden bunu duyduktan sonra da ! hayırlısı artık.

NOT.yorumlarıza geç cevap verdiğim için üzgünüm.Fakat dün ve bugün Asım abi ile birlilkte anaları değiştirmek için uğraşıyorum.Ofisime acil işlerimi halletmek için ancak birkaç saat ayırabildim ve dolayısıyla yeni okudum.