31 Ağustos 2009 Pazartesi

EYALET'TE BİR BAKAN !

Arı Bakanı ve körükçüsü denetleme de.
Aha da yakaladım '' der gibi hemen anında eli silahına pardon fotoğraf makinasına uzanıyor.Davran be körükçü sen geç kaldın.
Körükçü izlemek ve izahat vermekle yetiniyor.Ne de olsa meme temizliğini beraber yapmıştık.Başarı ortak olduğu kadar başarısızlık ta ortakdır.Değil mi ortak !
Hacı abi ile benim birader Selim bir köpek davasıdır tutturdular biz namazı kıldık hala bitiremediler.Ben nerden bileyim Hacı abinin köpekleri bu kadar sevdiğini.2 kangal bir çavuş yeterli gelmedi.Demekki bir yıl önce gelmiş olsaydı 7 kangal kafi gelirdi.

Bakan ile körükçüsü iğne yemek ile meşgul olurken Hacı poz vermekle meşguldu.Taa ki arılarım onuda ziyaret edene kadar.
Veee iftar vakti.
  • Malumunuz üzere sezon başında radikal bir karar alarak eldeki mevcut analarımın tamamını değiştirmeye karar vermiştim.Bunu da yüksek verim alacağıma inandığım Karniol ile değiştirmeye karar vermiştim.Benim bir kovan haric diğerleride karniol sayılır fakat saflık derecesi kaybolmuş tamamen melezleşmişti.Üstelik elimdeki mevcut analarında yaşını bilmiyor dolayısıyla kış bitiminde bu anaların ne yapacağı mechuldü.
  • Arı Bakanımıza ihtiyacım kadar ana siparişi verdik ve bildiğiniz gibi teslim alarak kovanlara vermiştik.
  • Anaların kovanlara verilme sürecini Asım abi ile birlikte yapmıştık.Analar yakalanarak,kafeslenmiş yeni ana ile birlikte yan yana kovanlara bırakmıştık.Yeni ayırdığımız kolonilere ise analarını kek bölümünü açarak bırakmıştık.Eski ve yeni anayı yanyana bırakmaktaki amacımız ,eski ve yeni ananın kokusunun birbirine karışarak yeni ananın kovanda kabulünü kolaylaştırmaktı.Aslına bakarsan gayette mantıklı gözüküyordu.Fakat sonuçlar öyle olmadı.
  • Koloniler eski analara kafeste bakım yapıyor, buna mukabil yeni anaların kafeslerinin üstünü propolis ile kapatmaya,dolayısıyla öldürmeye çalıştıklarını gözlemledim.3.gün eski anayı alarak yeni analarında kafeslerini değiştirerek yeniden kolonilerin üstüne bıraktık.
  • Sonuç felaketti.11 civarında F-I kafeste çıkamadan kafesin içinde ölmüştü.Daha da ilginç olan tarlacısı hemen hemen hiç kalmamış yeni kolonilerin de anayı kabul etmemeleri idi.
  • Çok zamansız bir zamanda koloniler anasız kalmak gibi büyük bir tehlike ile başbaşa kaldı.Bakanın elinde de ana kalmadığını bilmeme rağmen çare sende deyip Bakanın kapısını çaldık.Koskoca Bakan bu bizi yolda koyacak değil ya.Elbet bir çare bulacak idi.
  • Bu sefer işi şansa bırakmak niyetinde değildi.Bakan ve ekipi Cumartesi günü olaya yerinde müdahale etti.Kolonileri elden geçirdi ve eksikleri yerinde tesbit etti.Koloniler de sağolsun onu boş geçmediler.Elinden,gırtlağına varıncaya kadar hasretle öptüler.Saygıda kusur etmediler.Tabii onlara kızmıyorum,çünkü uzun zamandır anasız ve hergün kafalarında birisi habire kovanı karıştırıyorsa onlarda da stres o biçim.
  • Günün sonunda Bakan ve ekipi yemek.çay ve teravih derken yerlerine bırakılmış gece 02.30 gibi eyalete geri dönmüştüm.
  • Günün bir muhasebesi yaptım.Ne yapmıştık.Bir defa eski ana ile yeni anayı kovanda yanyana vermek bence doğru değildi.Neden mi ! kovanlardan ayırdığım eski anaları öldürmeyerek her duruma karşı elimde bulunsun diye bir kovanın anasını öldürmüş beş eski anayı kafes içinde bu anasız kavana vermiştim.3 gün sonra kovanı açtığımda analardan sadece bir tanesinin yaşadığını ,kafesin tellerinin pırıl pırıl temizlenerek o anaya bakım yapıldını ,diğerlerinin ise ölüme terketildiğini gördüm.Bu sebeple eski ana varken koloniler niye yeni anaya bakım yapsın ki.
  • İkincisi bu mevsimde bu kadar anayı değiştirmeye kalkmak ta benim açımdan çok büyük bir risk idi.Bunu yapmamam lazımdı.Kademeli bir şekilde değiştirmeliydim.Şimdi geriye dönsem aynı uygulamayı yapmazdım.
  • Sayın Bakanımız Ali Türk ve ekipi Asım abi ile Seyithan abiye buradan teşekkür ediyorum.İhtiyacımız olduğu anda kalkıp yanımıza gelmişler ve yardımlarını bizden eksik etmemişlerdir.Onlara da bu yakışırdı zaten.







5 yorum:

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

selammlar yusuf kardeşim,

analar için geçmiş olsun diyeyim öncelikle. Tabi ana menbaını buldun habire ana zayiatı yapıyorsun. fakat hakikaten enteresan olaylar yaşamışsın.

bende bu yaz analarımı değiştirirken eski anaları kutulara alarak kovanların üzerlerine koydum fakat öyle propolisle falan örmediler. fakat yinede analara bakmadılar ve tabi öylle oluncada kaçınılmaz sonuç ortaya çıkıyor.

giden analar oluyor ama geriye kalan tecrübe oluyor.

inşallah birdaha böyle ana kayıpları yaşamayız

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi o arıları açan iki kişi kimdi bilmiyorum ama bu sıcakta mübarek ayda deseydin ya dr u örnek alın be kardeşim bak nasıl arı açıyor adam diye yazık ya yanmış zavallılar be:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf her şey o kadar kötü zamanda olduki sorma. Zaten anaarı sıkıntısı var, birer ikişer kaç kişiyi idare edecektik, bekleyenler biraz daha beklemeye itildiler. Birde derdim söz verdiklerimi verip kutuları analı kışlatmak olacak. Seneye bir daha sistem kurmakla ugraşmayacamgım.

Doktorda hava atıyor garibim, yesinler senin havanı, sıkıysa gel birde burada bakım yap::))

Yusuf birde senin Trakyadan aldım dediğin arıların karniyollukla alakası yok. Karniyol arısı çoz az propolis kullanır.Kullandıgı propolistlerde kırmızı maun rek hakimdir. Senin kovanlar dökme beton gibi propolist yapıyorlar onları resimleyemedik. Aslında magazinlik çok resimi kaçırdım, senin bahçeden çok güzel resimleri düşündüm ama alamadım.İnşallah bundan sonra sorun çıkmaz, başka ne denirki.

yalovalı arıcı dedi ki...

slm...

yusuf usta geçmiş olsun diyecem ama daha geçmemiş karniyolların hezimetine sende uğramışsın üzülmemek elde değil:((bendeki ana kestirme rekorunu eline geçirmişsin tebrik ederim :))hemde ustalarla bereber istişare ettiğin halde demek ustanda iş yok :))değiştir bence onu
acaba diyorum bu anaları üretendemi hata var(kesin onda hata var :)) ) neden kabul etmiyorlar yahu güzelim çıtır kızları hadi anası olanlar kabul etmemiş anası olmayan yeni bölünenler işçisi kalmadığı halde neden kabul etmiyorlar sinir olmamak elde değil işin ilginç yanı anayı kabul etmeyen anasız olan koloniler kendileride ana yapamayıp bu sefer yalancıya kaçıyorlar en uyuz tarafıda o madem bizim karniyolu beğenmedin kendi ana nı kendin yap bari bre mubarek hayvan nerden bulaştık bu işe çıkamıyoruzda kapılar kapalı

neyse gelişmelerden haberdar et bizleri
(bir bakıma tebessüm etmemek elde değil demekki kabul ettirememek benim beceriksizliğimden değilmiş :)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer abi.

Bazen olayları yaşamak gerekiyor.3-4 çıtalı ,tarlacısı kalmamış bir kovanın anayı kabul etmemesini anlamak imkansız.Ama oldu.Yapacak birşey yok öğrenmeye devam edeceğiz.

Muhteşem abi.Garibanlar senden yeterince görmemişler veya göstermemişsin.Ben senin şortla sağım yaptığını biliyorum fakat onlar yanında görememiş.Demekki ilkokul birinci sınıftan tekrar başlanacak.

Ali abi.

Yoğun birşekilde propolis üreten arı bu yıl yeni aldım.Onun karniol olmadığı konusunda sana katılıyorum.Ama artık karniol olacak.Zamanında hızır servis olarak yetiştin sana müteşekkirim.

Adaşım.Artık rahat uyuyabilirsin.Kaç tane kestirdin bilmiyorum ama herhalde ben seni geçtim.Fakat bir tesellim var o da analrın bir ikisi haric kafes içinde öldürülmeleri.Orada da aynı anda iki anayı kovanda bulundurmanın buna yol açtığını düşünüyorum.Ne yapalım öğrenmeye ve tecrübe edinmeye devam.