22 Ağustos 2009 Cumartesi

ARI ISLAHI

Bakanın kovanlarında kısa bir gözlemleme ve ana memelerine baktık.
İlave analarımızın işaretlenmesi Bakan ve Stajer Hacı abi.

Ve olaya müdahil Asım abi.
Asım abinin magazincilik tarafı tuttu yine.Hadi hayırlısı.
Bir ceviz ağacı skandalı varken, derken şimdi de Asım abiyi arılıkta ağaçta yakaladım.Onca dil döktükten sonra ikna ettim de yere indirebildim.Bu ağaç sevdalığını bırakması karşılında da ona bir boğazlı kazak almaya karar verdim.
  • Bir sezonu geride bırakırken hemen akabinde yeni sezonun startını verdik.Arkada kalan sezonda nerede hata yaptık ise onları düzeltmeli ve çıtayı daha yukarı çıkarmalıydık.Hep daha iyinin peşinde olmak.
  • Elimdeki mevcut anaların genelde performanslarını beğensemde gelecek sezon için bir garanti vermediğinden ve en önemlisi yaşlarını bilmediğimden bu yıl anaları değiştirme kararı vermiştim.
  • Bunun için şuanda en iyisi gözeken Ali türk'ün üretimini sağladığı fI kızlardı.Daha önce yaptırdığımız rezervasyon sayesinde sayın Bakan 24 anayı bizim için ayırdı.İş takvimimden dolayı ayırabildiğim en uygun günde sayın Bakanı ziyaret ettik.Kısa bir mesai bitimini beklemeden ve iş ortamını gözlemlemeden sonra arılığa doğru yola çıktık.
  • Arılıkta yerinde gözlem yapabilmek ve kendi kovanlarımla karşılaştırma için Bakandan kovanları bakma isteğimizi ilettim.Her ne kadar koloniler pürene gitmişde olsa kovanlarının çoğunu gözlemleyerek bir kıyas yapma imkanına kavuşmuş oldum.Bazı şeyleri öğrenirken nerede olduğunu bilmekte fayda var.
  • Hazır Bakanı yakalamışken sormayı düşündüğümüz ne kadar soru varsa kendisine ilettik.Kendisi elinden geldiğince cevap vermeye çalıştı.
  • Hacı abiye paragraf açmadan geçmek haksızlık olurdu.Bakan bizi susuz dolaştıra dursun arılığa adım atar atmaz hacı abi sağolsun çayımızı arkamızdan yetişdirdi.Buradan hacı abiye söz.Yalovaya onu götüreceğim.Nasıl olsa bizim adaşın bizi ziyaret edeceği yok bari biz onu ziyaret edelim.Hazırda elimizde kovan kalmamışken.





7 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf anaarıarın hayırlı olsun inşallah sorunsuz kabul edilirler.

Arıcılıkta ahkam kesmekle çıta yükseltilmiyor bunu zamanla görecegiz. Bazısının kafkastan başka arı ırklarına karşı çıkmasınıda anlayamıyorum, fakat bunu bilim adamlarımızda istemiyor. Bölğenizdeki arı en iyi arı diyerek bir sürü sorumluluktan kendilerini kurtarıyorlar. Madem arılıgımızdaki arı en iyi arı, niye başka ülkeler yılarca ıslah yapıyor bunu bilim adamlarına sormak lazım. Islahı yapamayanların belkide en iyi sıgındıkları liman en iyi arı bölgenizdeki arı demekki.?
Misafirleri aç susuz gerdirmemdeki sebeb ise ramazan geliyor hazırlık olsun::))

Hacı Yalova'ya gidecegini duyunca nasıl mutlu oldu bilemezsin, hacının yanında kontenjandan bizede yer kalır heralde.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Irk olarak en iyisinin Karniol olduğuna inandığım için ıslah çalışması yapıyorum.Elimdekiler zaten karniol idi fakat melezleşmişlerdi.Ne kadar saflık derecesini yükseltebilirsek kaliteyi o kadar getireceğimize inanıyorum.Benim inancım budur fakat bazıları bölgelerinde kafkas veya diğer arı ırklarının başarılı olacağını düşünebilirler.Lakin tezlerini somut delillerle,örneğin bal verimi ile tesbip edip bizimle paylaşmaları gerekiyor.Yoksa Karniol babamın oğlu veya kızı değil !

Şu senin Ramazana hazırlık teorinden yola çıkarak acaba bende bütün arıcı arkaşları fırsattan istifade bir toplasam mı !

Bakan dediğin ekipiyle beraber gezer.Sen nerede isen Hacı da oradadır.Lakin Yalova hattından hala bir ses yok !

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

yusuf kardeşim selamünaleyküm,

yeni anaların hayırlı olszun. İnşaalah sorunsuz kabul ettirirsin. ben kolay kubul etsinler diye anaları bir veya iki çıtada kabul ettirdim ve sorunsuz oldu fakat sonrasında kovan korumasız olduğu için yağma olayları bir haylı oldu ve kovan terkleri ile karşılaştım İnşallah senin başına böyle bir durum gelmez.

Allah'a emanet ol

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer abi.

Hoşgeldin.Koloni kayıplarına üzüldüm ve kendi adıma biraz daha dikkatli davranma konusunda bir ders.Yağma için yeni ayırdığım zayıf kolonilerimde gerekli sıkıştırma ve daraltmayı yaptım.Bir arının girebileceği delik bıraktım.Yeni anaları inş. sorunsuz atlatırım.Yoksa bu kritik dönemde anasız kalmak bayağı bir sorun olacak.Hayırlısı inş.

d.m.t dedi ki...

Selamlar;
İkinci resimde arılar peteği iyice kesmiş!Sebebi nedir acaba?
Benimde bir kovan yeni petekleri hep kestide:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Petegin kesilmesi telin kalınlıgıyla alakalı. İki tip tel kullandım ince olanı kestiler. Kalın olanlar kesilmedi. Tamamen boydan boya kesenlerde oldu. Birde mevsim ilerledikçe kesilme dahada arttı. Yani arı rahat petek örerken sorun az, petek örmesi zorlaştıkça petek kesiyor.

Yusuf kardeşim senin sayaçta problemmi var bilmiyorum. Bazen acayip otomatik sayfa saydırıyor.O kadar çokki resetle kapatabiliyorum. Birde dünya linki olan sayaçlarda vürüs var, dediğim sayaçlı siteleri tıkladığınızda ekranınızda başka sayfa açılıyor. Bunu o linki ekleyen göremiyor.