20 Nisan 2009 Pazartesi

YENİ KOVANLARA AKTARMA

Asım abideki heybete bakarmısınız.Kılıcını kuşanmış Osmanlı torunu gibi değil mi...
Asım abiden her ne kadar arıcılık üzerine bilgi alıyorsak ta buna magazinciliği de eklemek gerek diye düşünüyorum.Böyle bir poz verme var mı yaaa...Sen ne yapsan olay be Asım abi...yakışır.
  • Belki biraz geç kaldık fakat bir takım mazeretlerimizde yok değil.Eski adaş yeni Zafer kardeşimin yaptığı kovanlara aktarım yapmaya başlamadan önce depoları fulleyelim istedik.Bunu da benim teneke kebap dediğim yöntem sayesinde,tavuğumuzda bizi kırmayarak çarmıha gerilmesiyle yaptık.İşin aslı normal elimizdeki bal tenekeleri ile her noktada yapabileceğimiz bir yöntem.Tavuğu çarmıha gerilmeye ikna ettin mi geriye üstüne boş tenekeyi üstüne geçirmek kalıyor.Ne de olsa tavuğumuz çıplak.Biz de önlem olarak üşümemesi için tenekenin etrafında ateşi yakıyoruz.Burda işin püf noktası ateşin harereti ve zamanlaması.Yoksa tavuk yerine yanmış kömürle karşılasırsınız.Normalde ateşiniz harlı ise; ki pek tavsiye etmem 25 dk.yeterli.Bu süreyi 40-45 dk.yaymak tavuğun yanmadan ısınmasını sağlar.Bu yöntemin en büyük avantajı tavuk kendi suyu ve dolayısıyla buharıyla da piştiği için tavuk eti lime lime oluyor.Şayet tavuğunu ısıtmak isteyen olursa ben kendisine ayrıca tarif veririm.Yoksa mevzu çok uzuyor.
  • Gelelim bizim mevzuya.Fasıldan sonra kovan aktarımına kaldığımız yerden devam ettik.Ne de olsa daha önce bir kısmını aktarmıştık.Zamanımız kısıtlığı olduğu için resim çekmeye fırsatımız olmamıştı.Emin olun kiii şimdi de olmadı.Yine bir koşuşturma içerisinde Akşam karanlığına kadar çalıştık.Aksilik bu ya nasıl üşüttüm bilmiyorum ama kemiklerimde tavuk gibi lime lime olmuş ağrıyordu.Zaman zaman Asım abiye körük yaparken oturarak yapmak zorunda kaldım.Sizin anlıyacağınız tavuğun karşısında ki Osmanlı duruşundan eser kalmamıştı.
  • Asım abinin üstün gayreti sayesinde kovan aktarımını bitirdik.İşler bitti mi ? Hayır.
  • Kovanların içinde sorunlu olanlarımı istersin,teraziye alınmasını mı dersin yani anlıyacağınız iş çok.
  • Yeni kovanlar,yeni suluklar ve yeni kovan örtüleri hakkındaki yazıları da inşallah hafta içi sizinle beraber paylaşacağız.

9 yorum:

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

slm yusuf bey yazınızı okurken ben yoruldum,allah kolaylık versin

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yav yiyen var yiyemeyen var o ne öyle. Birde yemeden telefon edip beni kahrediyorsunuz zaten, neymiş bakanın ağzına layıkta bakan nerede?

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Serdar Bey.Sağol.Ne diyelim Allah her dostun başına böyle yorucu işler versin.

Sayın Bakanım.Senin böyle yağlı yiyecekleri yemediğini biliyorum.Ne de olsa doktorun yasak etti.Yoksa biliyorsun bakansız ziyafet mi olurmuş...

yalovalı arıcı dedi ki...

slm.
koşuşturmadan dünün yazısını anca bugün gördüm.işler tam gaz gidiyor görünüyor Allah kolaylıklar versin gerçi zor işler bitmiş gibi.
Asım abiyi iyi yakalamışsın sakın kaçırma:))ama o tavuk için değmezde değil hani:))
alacağımız olsun aynısından inşallah yemek nasip olur.

Unknown dedi ki...

Sevgili Yusuf kardeşim tavuğun bu şekilde pişirilişini ilk defa gördüm çok hoşuma gitti ,nasip olursa yaylada denemeyi düşünüyorum ,becerebilirsem.

ve bu arada yeni kovanların sana hayırlı olmasını diliyorum asım abiyede selamlar ,afiyet olsun.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Adaşım Asım abiyi bırakırmıyım.Yakalamışım çınarı .Tabii tavuğu görmek içinde bir defa gelmeniz lazım.Beklemedeyiz.
Salih abi.İş tavuğu çarmıha gerilmeye ikna etmekte.Onu yaptın mı gerisi kolay.Şaka bir tarafa bakarsın belli olmaz yazın kendimi yaylalara attım mı yerinde göstererek yaparız.

Unknown dedi ki...

Ah be yusuf kardeşim inşallah gelirsinde bide bizim yaylalrımızı görme fırsatın olur.pratik olarak şu tavuk tavlama işini belkide orada beraber yaparız ne dersin,senin buna gücün yeter diye düşünüyorum,allaha emanet ol.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Salih abi.Bir karadenizli olarak her yaz niyetimiz var ama çoğu zaman işlerimin yoğunluğu engel oluyor.İnşallah bu yaz nasib olur da sizin tavukları beraber ikna ederiz.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.