25 Nisan 2009 Cumartesi

OLMUYOR OLMUYOR OLMUYORRR

Suyun içine batmış su kontrası !
Sert strafordan basit ızgaralı bir sistem .


Suluğun genel bir görünümü
  • Bir süredir suluk üzerine kafa yoruyoruz.Bu bizim geçen yıldan kalan bir problem.Gerek bloglardaki arıcılar ve gerekse çevremizdeki arıcı arkadaşlarımızından gördüğümüz bir çok suluk sistemini bugüne kadar denedik.Bir çoğunu uyguladım ve memnun kalmadım. Bunlardan sadece Mehmet Yüksel'in suluk sistemini yapamadığım gibi yaptıracağım kişiyi de bulamadım.Zaten gördüğüm kadarıyla da tek onun suluk sistemi sorunsuz işliyor.
  • Bazı arkadaşlarımız bu konudaki hassasiyetimi sorgulayabilir.Arı ölüm oranlarını normal bulabilir.Benim penceremden değil. Madem ki biz arılar için en iyisini istiyoruz bunu her alanda istemeliyiz.Amaç maksimum verim olmalı.Verim sadece aldığımız balın kilosuyla orantılı olmamalı.Mevzu uzun buna girmek istemiyorum bizim mevzuya suluğa devam edelim.
  • Suluk konusunda araştırmalara devam ederken Bakanımız da bizim sıkıntımızı bildiği için bir öneride bulundu.Yakın zamanda bloğunda yayınladığı suluğu yapalım dedi.Aslında bunu Adaşımın yanına gittiğimizde yapacaktı fakat zaman darlığından dolayı Bakanımızın istemesine rağmen yapamadık.
  • Lakin ampul bir defa yanmıştı.Bakandan fikri almıştık ya gerisi kolay.Evet ben ahşaptan o suluğu yapamayabilirdim fakat onun aynı işini görecek naylon malzemeden yararlana-bilirdim.Bunun için semtteki mağazaları dolanarak resimde de gördüğünüz kapın en uygunu olduğuna karar verdim ve marangozumun yolunu tuttum.
  • Marangoz elimdeki malzemeyi görünce bir bana bir suluğa baktı.Daha fazla şaşırmasına imkan vermeden meramımı anlattım ve bana bunun içine tam sığacak şekilde suyun içine batmayacak bir malzemeden arılarında suyu alacağı şekilde yapmasını istedim.
  • Velhasılı suluğumuzu test amaçlı arılarımızın önüne koyduk ve gözlemlemeye başladık.İlk etapda kayıpların azaldığını gözlemledim.Gidişat iyi idi.En azından bir düşüş vardı.Fakat zamanla bizim su kontrasının batmaya başladığını gördüm.Ve nihayet dünde dip yaptı.
  • Yine deneme amaçlı olarak bu sefer strafordan basit bir şekilde alel acele suluğun üstüne resimde gözüktüğü gibi ızgaralar yaparak bıraktım.Bakalım bu sefer ne olacak.
  • Bundan ümitliyim.Arıların su kontrasına göre strafora daha rahat tutunacaklarını düşünüyorum.


8 yorum:

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

S.A. Yusuf bey su kontrası yerine normal kontraplağı bir dene bakalım:-))

yalovalı arıcı dedi ki...

slm..
ha gayret çözüme az kaldı kışa doğru bu sorun çözülür :-)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bende dedimki olmayan ne?.
Su kontrasını batırmayacak yöntemlerde var mesala o köpüklerden kontra altına dubalar yapılabilir, bir başka öneri ise kontranın altına sal gibi başka çıtalar atılabilir, pes etmek yok . normal agaçta olabiliyor tabiki:::))))

ARI VE DOGA REİMLERİ dedi ki...

Bir yerde bir suluk gördüm süper::))
Sana bu suluk yakışır::))

http://arivedoga.blogspot.com/2009/04/arilar-icin-suluk.html

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
başarılar dileriz

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali abi şaka bir tarafa bizim strafor olayı tutacak gibi.Gözlemlerim olumlu gidiyor.

Adaşım senin dere yanından akıyor ne de olsa.Bizimle kafa bulmaya devam et bakalım.

Bakanım senin sulukta işler ne durumda.Köpüğü alta koymaktansa ızgaraları köpüğe yapmayı daha uygun olur diye düşündüm.

Taşkın bey teşekkür ediyorum.

Bakanım sen bizimle kafa bulmaya devam et bakalım.Sorunumu çözdüm çözdüm.Çözemedim bu iş yine senin kafana patlar bilesin.

arici cessar dedi ki...

s.a kardesler . su kabı şeffaf olunca yeşillenir suyun yapısı bozulur. ben şu şekilde yapıyorum
bal tenekesine suyu dolduruyorum kapagını acıp . havuz haline getirilmiş kenarları 2 cm yüksekliginde bir kab içersine . tenekemizi ters cevirip kapatıyoruz . havuzumuz da su eksildikce tenekemizden doluyor . (bir nevi tavuk sulu ğu ) . iyi çalişmalar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Arıcı dostum önerin için teşekkür ediyorum.Pratik ve uygulanabilir bir öneri.