5 Aralık 2016 Pazartesi

BASINÇLI SU BUHARI İLE KAZANDA MUM ERİTME


Takip edenler iyi biliyor ki mum eritme kazanını Yazın başlarında yaptırmıştım.Ali Şekerli abi kazanı yapmış bende petek kazanını burada yaptırmıştım.


İçine petekleri koyduğum kazan.İlk yaptırdığım kazan 30 çerçevelik idi fakat yeterli basıncı elde edemeyince boyutunu ufaltarak 16 çerçeveye düşürmüştüm.


Erime sonunda elde ettiğim.Fakat ne erime miktarı ne de rengi beni hala tatmin edebilmiş değil.


Arta kalan erimemiş mumlar veya bosası.Ben bunun içinde hala mum kaldığına inanıyorum.Bu sebepten ötürü bu artıkların hepsini çuvala doldurdum onları ikinci bir erimeye tabii tutacağım.Fakat bu sefer klasik ısınan suyun içine çuval ile daldırarak yapacağım.


Ateş kazanım bir türlü istenen seviye de ateşlenme sağlamıyordu.Yaptığım gözlemler de içeri giren oksijen miktarının yeterli olmadığını dolayısıyla istenen alevlenme gerçekleşmediğini gördüm.İlk önce kapaktaki hava emiş yerini büyüttüm yeterli gelmedi.Bu sefer arka kısımdan ikici bir hava deliği yaptım.Ya olur ya da tam yıkılır dedim.::)

Neyseki bu sefer %100 olmasa bile %80 verimlilikte alevlenme  elde ettim.


Arkadaki ikinci bir hava emiş olması içerideki odunların tam verimlilikte yanmasını sağladı.



Uzun zamandır planladığım ama vakitsizlikten bir türlü yapamadığım alet dolapımı nihayet bu hafta yaptım.Verimli ve hızlı çalışma acısından benim için şarttı.Lazım olan ekipman istediğim anda elimin altında ve de en önemlisi görünür olmalı.Şimdilik alel acele yerleştirdim artık bundan sonrası zaman içerisinde tam düzenli hale gelir.


Hafta sonu Zonguldaktaki arıcı dostlarımızın başlarına gelenleri gördükten sonra ben de artık bana da olmaz demedim tedbirlerimi artırdım.Arılığım orman içinde ve de bu güne kadar şiddetli rüzgara maruz kalmış bir nokta değildi.

Fakat ne olur ne olmaz ben tedbirimi alayım dedim ve bütün kovanların üstüne ağırlık koydum.

Tedbir kuldan , takdir Allah'tan.

Bu vesileyle başta Selahattin Başkan olmak üzere fırtınaya maruz kalmış ve zarar gören tüm arıcılarımıza geçmiş olsun dileklerimi bir defa daha yinelemek isterim.

*******************


Arılıkta artık arılarımı kendi başlarına bıraktım.Yapılması gereken son işlemleri de geçen hafta yapmış ve bir daha Martta açmak üzere kapaklarını kapatmıştım.

Nihayet arılıkta yapılması gereken ama yeterli vakit olmayışından devam ötelediğim işlere el atmaya başladım.

Tabii ilk iş olarak eskimiş peteklerin eritilmesi.

Mum eritmek için bugüne kadar değişik yöntemler kullandım.

İlk tercihim eskiden beri kullanılan kazan içerisindeki suyun içine çuval ile batırma yöntemi idi.Bunun için elimde zaten çok büyük bir kazan var.Çuvalın içine koyduğum mum parçalarını suyun içine batırmış , ısınan su da eriyen mumun yukarı çıkması ile yukarıda biriken mumu alarak ikinci bir kapa dökmek suretiyle mum elde etmiştim.

Fakat sürecin beni yoran tarafı mumun çerçeveden ayrılması ve aldığı zaman.Ve tabii tekrar kullanım için çerçevenin uygun  hale getirilerek kullanılamaması.

Eski çerçeveleri zaten kullanmıyorum ama aralarında öyle çerçeveler var ki deforme olmamış tertemiz çerçeve.Ben çerçevelerimde bütün herşeyi paslanmaz kullanıyorum.

Telim krom , kuş gözüm krom ve hatta zımba telim bile krom.Paslanan hiçbir noktam yok.

Çerçevede kuş gözü kullandığımdan telin gerginliğinde de bir kaybım yok.

Haliyle temiz kalmış bir çerçeveyi kaybetmek bir lüks olurdu.Çerçevenin hazırlanma sürecini ve emeğimi düşündüğümde kıyamıyorum.

Mum ertime yöntemlerine tekrar dönecek olursak ;İkinci yöntem güneş enerjili sistemler.

Kenan Gişan beyin tasarladığı sistemin aynısını yaptırdım.Fakat ne yaptıysam ondan da yeterli verimi alamadım.Elbette çerçeveden mumu ayrıştırdığımda mum eridi ama benim meramım sadece mum eritmek değil ki...

Çerçeveleri içine dizdiğimde ise erime gerçekleşmedi.

Üçüncü yöntem ise arı malzemecilerinde de satılan ufak iki kazanın altlı üstlü şekilde çalışma prensipine dayalı sistem ki bu da yine altta ısınan  suyunun buharı ile üstteki kazanda oluşan sıcaklık vesilesiyle mumun erimesidir.

Bunda iki sorun çıktı .Birincisi yine çerçeve geri dönüşümünün olmaması  ve ilave zaman kayıpları.Ayrıca kazanların ufak olması ve de fazla oduna ihtiyaç duyması.

En sonunda kışın Avrupa da bir videosunu gördüğüm bu kazanlı sistemi yaptırmışdım.Ali Şekerli abiye iki adet yaptırdık.Biri Saim biri de benim.İlk testleri de benim arılıkta yapmış ama kazanda yeterli basıncı oluşturamamıştık.

Akabinde Saim kendi arılığında metal kazan kullanmak yerine ahşap bir kovanını kullanmış ve yayınladığı videolarda da erimeyi sağlamış görünüyordu.

Ben ilk kazanı büyük bulmuş yerine ikinci daha ufak bir kazan yaptırmıştım.Kapaktan buhar kaçışını engellemek içinde özel bir silikon kullandım.Kapağın etrafında kiremit renginde görünen silikon.Isıya dayanıklı.

Artık buhar kazanının içinde yeterli basınç ve sıcaklık oluşuyor.Hemde hızlı bir şekilde.Fakat eriyen muma ve de arta kalan bosaya baktığımda ben hala ikna olmuş değilim.Bana göre hala bosada mum kalıyor.

Ayrıca eriyen mumun rengi ve mevcut yapısı da hiç hoşuma gitmiyor.

Tamam sarı bir mum beklemiyorum , peteklerim eski falan ama bu kadar da değil.

Bu eriyen mumları ikinci bir işleme tabi tutmayı düşünüyorum.Şeker çuvalı veya benzeri bir malzemenin içine bu erimiş kalıpları koyarak içindeki tortular veya olabilecek pislikten arındırmaya çalışacağım.Sonuç ne olur emin değilim ama denemeye devam edeceğim.

Bu konuda fikir ve önerilerinizi de bekliyorum tabii..

Sağolun bugüne kadar binlerce arkadaşımız paylaşımlarımızı okuyor.Fakat dönüşüm yok.İnsan istiyor ki okuyorsun iki dakika vakitini ayır iki kelime yaz görüş veya önerilerini belirt falan filan..

Hadi o da yok , kendin bir sayfa yap arılığında yaptıklarını paylaş ki belki bizimde senden faydalanacağımız bir iki şey olur...

O da yok...

Bahsettiğim tepkisizlik nedeniyle bir çok arkadaşımız bloglarına yazmayı bıraktı.Halbuki arıcılık sektörü acısından bu bloglar çok önemli bir merdiven.

Bu sayede bilgilerimizi paylaştık , eksikleri tartıştık ve en ideal noktaya ulaşmak için bir merdiven olarak blogları kullandık.

Ben şahsım adına yazmaya devam edeceğim ama hala blog yazan birkaç arkadaşımın da bu konulardan çok muzdarip olduğunu biliyorum.

Biraz duyarlılık istiyorum hepsi bu.

Bu kadar sitem ettikten sonra artık daha temiz mum elde edebilmem için bir öneride bulunursunuz diye düşünüyorum::))

SLM ve Muhabbetle...



5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim benim,
Okudum okudum da görmeden konuşmama rağmen aklıma gelen oki peteklerin düştüğü yerdeki sıcaklık düşük kalıp mumu eritmiyor anlaşın. Bence o kazanın izolasyonu eksik aklıma gelen oki izolasyon malzemesi olarak yüksek sıcaklığa dayanabilen olmayabilir ama kalın ahşaptan yapacağın bir mum erime kazanı sanki sacdan olana göre bu işi daha iyi çözebilir ahşapta saca göre ısı kaybı daha düşük olur diye düşünüyorum.
sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf abi. Emeklerine baktımda,Allah yardımcısı olsun dedim.Abi ben buz dolabından güneş ısısıyla eritme kazanı yaptım.Sezon bittiğinde eriyecek mumlarda bitiyor. 1 günde 20 petek rahatlıkla eriyor.Atıyorum petekleri dolaba ben arıya bakarken onlar eriyor.sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abim.

Yaptırdığım ilk erime kazanı aynı dediğin şekilde sorun olmuştu.ALt kısım yeterli sıcaklığa bir türlü kavuşmuyordu.Kazanın hacmini yarı yarıya düşürünce bu sorun ortadan kalktı.Benim yeterli bulmadığım ise eriyen mumun rengi ve de arta kalan posanın hala mum barındırma ihtimali.

Ahşap kazan fikri bir çok sebepten ötürü aklımdan dahi geçmedi.Saç bir kazandan bile basınçtan dolayı dışarı buhar kaçıyorsa ahşapı düşünmek bile istemem..::))

Neyse birgün beraber deneriz inşallah.Feshaneden sonra bir hafta sonu benim arılıkta afyon patatesi yeriz.Bizim ustayı bekleyecek olursak işimiz bitik..::))

Faruk Bey.

Eski buzdolapından bende yaptırdım.Fakat ne hikmetse çıtaları üstüne dizdiğimde bir türlü erime olmadı.Ancak mumu ayrıştırıp tavanın üstüne bıraktığımda erime oldu.

Benim istediğim ise mumun çıtadan kendisinin ayrılması.


SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bey kardeşim benim, habere değilde aşağıdaki yoruma hasta oldum. Benim kalfamı ayartıp keçi yedirmeye çalışıyorsun,ayıp oluyor diyeceğim ama benim kalfam ustasına oldukça saygılı birisi, ustası olmadan davetlere gitmez onu hatırlatayım dedim, sevgili kalfamı bende bu konularda hiç yanlınız bırakmam :)))

Gelelim arıcılık işlerine, hepsi olur biter kendini üzmene gerek yok:)
Mum eritmelerde mumun renginine takılma, sarı olması için bir çay kaşığı oksalik asit atıver kazana olur biter.

Arıların üzerine o kadar taş koymana gerek yoktu boydan boya bir tahta at üzerine bir kaç taş koyman yeterli, birde bu taşları indirip yeniden bindirmen gerekecek.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Sen çıraklarına baktın mı ki ayartmadan bahsediyorsun.Vitaminsizlikten eritik , bittik.Sen her hafta etleri mideye indir biz de buradan resimlerden midemize gramp girsin..::))

Baktım ki çaresi yok , hocam eridi mum oldu gidiyor , hele bir fırsat et yedirem dedim::))

Tabii seni de unutmadık...o kadarına vicdanımız el vermez..::))

Oksalik asit ....iyi bir öneri... bu hafta deneyeceğim inşallah...

Taşları sorun etme ...Etleri size yedirdim mi , eritmek için onlarıda indiririsin diye düşünüyorum..::))

SLM ve Muhabbetle...