25 Nisan 2011 Pazartesi

YENİ HEYECANLAR...

 Yeni kızlarım.
 Eski ve yeni kızlarım  bir arada.
Yeni kızların iştihı yerinde olunca elim bol kepçe idi.Yeyin gari...

Bu haftalık kontroller biraz daha heyecanlı idi.Ne de olsa arılığımızda yeni misafirlerimiz vardı.Aldık ama ne aldık,onu bugün daha iyi görebilecek idik.

Bismillah deyip ilk kovanı açmaya ve katları atmaya başladım.Derken bir baktım ana memesi,anayı bakalım derken...baktım ki çıta da anamız seçim kampanyası yapmakla meşgul.Anlaşılan o ki memelerin çıkımına az kalmış ve biz bu hafta açamasak aynen arazi.Hemen anayı iki çıta sevenleri ile beraber ruşete koyup ayırdım.Gözden kaçırsak açlık oğulu verecek idileri ama yakalandılar.Yolda doğum anlayacağınız:)

Bir kovan biraz gücsüz geldi bana.9 çıta falan .Gözden nasıl kaçtı anlayamadım.Ama koloniler inanılmaz aç idiler.Açlık dolayısıyla bir çok ana yavruyu tamamen kesmiş.Ve kovan dışarısında inanılmaz bir uğultu.Gören sanır ki bütün koloniler oğul uçuruyor veya yer tayini yapıyor.Ama gerçek kolonilerde açlık ve stres hakim.

Yine iki koloni de yavruları soğuktan koruyamamışlar ve ölmüş ,yavru sökmekle meşgul idiler.Bunlar ilk açtığım koloniler olunca biraz moralim bozuldu ama devamındakiler süper çıkınca içim rahatladı.Bakalım yeni kızlarımız bizim süper teşviğimize nasıl karşılık verecekler.

Tabii bir de ırk mevzusu var.Antalya yöresinde İtalyan ırkı hakim olduğundan bunların italyan olmasını bekliyor idim.Gözlemim odur ki yerel,kırma melez bir ırk.Karışık yani :)

Diğer kolonilerimin bakımları ise rutin idi.İki kolonime kat attım.Diğerleri ise 15 gün önce verdiğim petekleri hala şişirmekle meşguller.15 civarındaki koloni yenilere yavru atabilmiş.Hala soğuklar aman vermiyor.Perşembe akşamı yeni kolonileri yerlerine koyar iken hava sıcaklığı 3,5 derece idi.Hafta sonu ise gündüz arı uçuşu vardı ama yine gece sıcaklıkları 6-8 derece arasında değişti.

İki yıldır soğuk havalar bizi ne hale getirdi.2009 baharında bu tarihte arılarım 20 çıta full idiler.Mayısın başında ise üçüncü katlarını atmıştım.Hemde öyle birisine falan değil tamamına.

Şimdi ise halimize bak.Bir koloniye kat attığım zaman seviniyorum.Heyy gidi  heyyyy.

Rabbim hayırlısını bilir.

SLM ve Muhabbetle...





22 Nisan 2011 Cuma

KÖRÜKSÜZ ARICI

Bakanlığın düzenlemiş olduğu izin belgesi.
Bu ise işin komedi tarafı.Gönüllü olarak imzalamış olduğum taahhütname:((
Arıcı Ali Hocamız.Hoca diyorum çünkü aynı zamanda kendisi Kuran Kursunda Hafız yetiştiriyor.Çok çalışkan biri ve aynı zamanda seri.Çok çalıştığından mıdır nedir bilmem ama çok zayıf ,tüy sıklet.68 kg.nedir ki.

Ali hocamız ve Asım abi.Hocamızın zamanı olmadığından gerek olsa ,arılar sağa sola gelişi güzel saçılmışlar.Arabayı koloninin tam ortasına koymak zorunda kaldım.
Gece mesaisi.Bu arı sevdası adama neler yaptırmıyor ki.Gecenin yarısı ve biz arı taşıyoruz.
Asım abi sakatlandım ayağı yapınca,iş başa düştü :) Bir elinde makina,diğerinde fener .



Düzene uymaya çalışan bir vatandaş olarak yaptığım her işi kanunlara uygun yapmaya çalışırım.Yazlığımın bitişiği orman.Bende arılarımın benim bahce de olmaktansa orman içinde daha rahat olacağını düşünürek arılarımı orman içine yerleştirdim.akabinde de izin alabilmek için gerekli prosedürleri tamamladık.Müracaatımızı yaptık.Bunu yaparken de Orman bakanlığının benim bölge şefini ziyaret ederek durumumuzu  ve isteklerimi kendilerine belirttim.

Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu arıcılar ilgili yayınlamış olduğu bir genelge var.Özetle bu genelge de der ki ; bal ormanlarını çoğaltalım,bölgemizdeki arıcılara ikamet edebilecekleri yer sağlayalım vesair.Buraya kadar herşey normal.

Şimdi yukarıda bana imzlatmış oldukları taahhütnameyi bir okuyalım.Arıcı kovanlarını koyabilir fakattttt ,malzemelerini koyacağı veya yatacağı geçici bir barınak vesair ( buna çadır da dahil şefin beyanıdır ) koyamaz.Devammm ,arıcı kovanlarını koyabilir amaaa... körük vesair yakamaz:(((((((

Okuyunca gülme krizine girdim.Komedi gibi.Körüksüz arıcı.Demekki bizim hala ırkını bilmediğimiz ,körüğe ihtiyacı olmayan arı ırkları varmışta haberimiz yokmuş.Eeee koca koca adamlar bilmeyecekte biz mi bileceğiz:((

Demekki bir bildikleri var.

Allah bildiği gibi yapsın,daha ne diyeyim....

Malumunuz,sanalda arı alım satımlarını görünce içimiz de bir kıvılcım yanmıştı.Arı görünce dayanamıyorum.Bu yıl kendi analarımı üretme projem var.Fakat mevcuttaki kolonileirmden bu desteği biraz zor alacağım gibi.Haliyle uygun bir arı olursa alırım diyordum ve aldım.

Asım abi bize uyacak ,istediğimiz gibi bir arını Karamürselde var olduğunu söyleyince bir iki tereddütten sonra kendimi arabanın üstünde Karamürsele doğru yol alırken buldum.Planladığımız gibi saatinde mekandaydık.Alel acele kovanlara şöyle bir bakayım dedim ,müthiş ti.Kolonilerin maşallahı var.Aldıklarımın hepsi kat atılması geçti bile .Hoca nasıl sabrettide kat atmadı anlayamadım.Arılar maşallah çok canlı.Çerçevesini 18 liradan aldık.Aslında 10 koloni gibi almayı düşünürken bir baktım sayıyı 17 yapmışım.İyiki daha fazla kovan getirmedim.Yoksa onları da alabilirdim.Çok beğendim çokkk.

Yalnız arılar çok aç.Çok acil teşvike ihtiyacları var.Ehh onu da yaparız artık.

SLM ve Muhabbetle...

18 Nisan 2011 Pazartesi

TÜRK İŞİ TEŞVİK :((


 Biz şurupu ham petekleri kabartsınlar ,bal geliyor diye yavruyu çoğaltsınlar diye veriyoruz,kızların yaptığına bak.Peteği kabartacağı yerde çıtaların üstünü kabartmışlar.Bunların damarlarında kesin Türklük var ya,neyse ...
Bak şuna,kaçak kat çıktığı yetmiyormuş gibi bir de anamız üşenmemiş taa oralara kadar çıkmış yavruyu bile atmış.

Hafta sonu hava durumu biraz limoni idi.Hava sıcaklı 12-13 derece arasında değişse bile rüzgar estiği zaman insanı iliklerine kadar üşütüyor.Bu şartlar arasında çıta çekmek için pek şansımız olmadı.Çektiğimizi de alel acele yerine koyduk ki yavrular üşümesin.

Normal poşet şuruplarının yanına bu hafta varroa şeritlerini de ilave ettik.Fakat haftaya şeritli mücadeleye ara vererek laktik asit uygulamasına start vermeyi düşünüyorum.Tabii havaların biraz daha ısınıcağını umut ediyorum.Aksi halde laktik asite elveda diyebilirim.

Yeni koloni konusunda ki kararsızlığım hala devam ediyor.Aslında alınacak uygun arıya hala ulaşabilmiş değilim.Satılık arılar genelde Muğla arısı.Haliyle benden direk vetoyu yiyor.

Diğer seçenek ise Antalya arısı.Söyledikleri Kafkas kırması. Bu arınında iklim farkından ve arının sertlik mevzusundan çekincelerim var.Arı almak için fazla da zamanımız kalmadı.Bu hafta oldu oldu.Olmaz ise eldeki mevcutlar ile umudumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.

SLM ve Muhabbetle..

11 Nisan 2011 Pazartesi

TEŞVİK ŞURUPLAMASI

Temel petek ve poşetlenmiş şuruplarımız servise hazır. Yavru alanının her iki tarafına temel peteği verdik ki ,anamıza yeni yavru alanı açalım..Bu mevsimde biliyoruz ki,kraliçemiz yeni peteğe yavru atmayı seviyor.Bu arada Hindiye ne oluyorsa :) Tabii gücü biraz daha düşük koloniye ise daha az iş veriyoruz.Onlara bir çıta.
Geçem hafta soğuk havadan dolayı kovanı açma şansımız olmamıştı.Bu hafta sonu da soru işaretleri ile doluydu.Fakat soğuk olsa da hazırlığımı yapmıştım ve müdahale mi yapacaktım.


Benim kolonilerin beslemeye ihtiyacı yok ama arılarımın teşviğe ihtiyacı var.Koloniler stoktaki balı cepte gördüklerinden olsa gerek kendilerini fazla kasmıyorlar.Eeee bu da benim işime gelmez.Mevcutun çoğalması lazım.


Cuma akşamından ocağın altını yakarak ,şurupumuzu hazır etmiştim.Temel petek ise geçen yıldan elimde bayağı kalmıştı.Hazırdakiler varken yeni yapmanın gereği yoktu.Hele bu bir bitsin.



Pazar günü hava değişken olsa de Besmeleyi çekip kovanları karıştırmaya başladım.15 günde bir fark olup olmadığını gözlemlemeye çalıştım.Ne de olsa hava bayağı sert geçiyordu.Kolonilerin yavru sökmesinden çekiniyordum.Şükür böyle birşey göremedim.Fakat bu mevsimde yavru alanını daha geniş tutması gereken koloniler maalesef o kadar genişleyemiyorlar.Hava sıcaklıkları mevsim normallerinde geçiyor olsaydı , ben ikinci katları çoktan atmış olurdum.Şuan 2 veya 3 koloni yakında kat ister o kadar.Ahh ki ah.Yine de buna şükür.Geçen yıl gibi olmasında.


İki yıldır ana üretme ile ilgili projelerim var ama bir türlü nasib olmuyor.Tek ve çift çıta ile ruşetler içinde ana üretmeyi ve bir taraftanda bu ruşetin yıl sonundaki durumunu görmek istiyorum.Malzemeler depoda çürüyüp gidecek ama bir türlü projemi faaliyete geçiremiyorum.


Geçen yıl projeme destek olur diye 25 yeni koloni satın almıştım.


Nerdeeee...


10 koloniyi kaybettim,diğerleri ise kendi ayakları üzerinde zor duruyor.Havaların gidişatı bu yılda pas geçeceğimi gösteriyor.Koloniler bu saatten sonra ancak nektara asker yetiştirirler.


Bazen diyorum ki ,bu kadar ne bekliyorsun,al bir on kovan daha ne yapacaksan yap.Ama bakıyorum ki , etrafımızda alınabilecek öyle ahım şahım bir arı da yok.


Sebat etmekten ve beklemekten başka yol görünmüyor.


SLM ve Muhabbetle...